Család

Rossz kedved van? Egyszerű trükk, hogy vidámabb legyél

Egy jó zene bármikor segíthet kimozdítani a mélypontokról. És ha egy bizonyos típusú zenét választasz, még hamarabb feldobódsz.
2023. Szeptember 18.
fiatal vidám nő zenét hallgat fejhallgatóval és táncol
Fotó: Getty Images

Amikor az ember rossz passzban van, sokszor nem jutnak eszébe azok az egyszerű dolgok, amelyek könnyedén jobb kedvre hangolhatnák. Egy kis séta, sport, vagy egy jó dal rengeteget segíthet – ha eszünkbe jut, és használjuk. A zenének különösen nagy ereje van, rendkívül pozitívan hathat a lelkiállapotunkra. Mikor hallgattál utoljára olyan zenét, amit te szeretsz? (A kocsiban a gyerekek kedvéért hallgatott zene és a gyerekdalok nem számítanak.) Amikor úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok, a zene, és különösen az úgynevezett „layered music” (egyszerűen megfogalmazva: a többféle ritmus, dallam, dal van egymásra „rétegezve”, mixelve) rendkívül jó hatással lehet rád. Hogy miért, arról dr. Brooke Weinstein, a neuroszenzoros alapú gyereknevelés specialistája készített motiváló, inspiráló videót.

Miért érdemes ilyen zenei mixeket hallgatnod?

A rétegesen mixelt zene nagyon jó hatással van az agyban a dopamin kibocsátására – ez az az ingerületátvivő anyag, amelyet az öröm, a motiváltság érzéséhez kötnek. Az ilyen zene többféleképpen is stimulálja a dopamintermelést.

1. Jótékony komplexitás

Az agy számára örömforrást jelent, hogy kibogozza és felismerje a külnöböző rétegeket, ismerős dallamokat, ritmusokat.

2. Érzelmi rezonancia

A többrétegű zene képes arra, hogy intenzív érzelmeket váltson ki és az elmélyedés érzését adja. Amikor érzelmileg kapcsolódunk a hallgatott zenéhez, az a jutalmazással kapcsolatos pályákat aktiválja, és dopaminfelszabadulást eredményez.

3. A meglepetés ereje

Az ügyesen mixelt zene gyakran tartalmaz váratlan, különeges elemeket, akkordmeneteket, hirtelen dinamikai váltásokat. Ezek a zenei meglepetések szintén az agy jutalmazási rendszerére hatnak, és dopaminlöketet idéznek elő.

4. Szenzoros stimulálás

A réteges dalok gazdag zenei élményt kínálnak, sokféle zenei elemmel. A különféle rétegek az agy különböző területeit ingerlik, és örömválaszt aktiválnak.

Természetesen mindenki másképp reagál a különféle zenékre, de ha megtalálod azt, amelyik téged feldob, amelyik számodra megadja a dopaminlöketet, hallgasd, amikor csak szükséged van rá. És próbáld ki a „réteges” zene hatását. Keresgélhetsz például itt vagy itt, de mashup-mixek között is – extra érzelmi plusz garantált. Vagy hallgasd meg azt a dalt, amely a kutatók szerint a „legjókedvűbb” dal a világon.

Nálad működik? Vagy más jön be? Bármi oké, amitől te erősebbnek, motiváltabbnak, vidámabbnak, lazábbnak érzed magad.