Gyerek

Így segíts a gyereknek, ha rossz napja volt!

Időnként mindenkinek vannak rossz napjai, a gyerekekkel is megtörténhet, hogy frusztráltak, dühösek vagy idegesek lesznek. Hogyan segíthetünk a kicsiknek, anélkül, hogy megpróbálnánk megoldani helyettük a problémákat?
2019. Augusztus 31.
Segítsünk a rosszkedvű gyereknek!

Képzeld el, hogy az egyébként lelkes, mosolygós, csacsogós gyermeked rosszkedvűen, dühösen, csalódottan tér haza az óvodából vagy iskolából. Sok szülőnek természetesen az az első gondolata, hogy ezt bizony muszáj megoldani, lehetőleg azonnal, akár úgy, hogy megoldjuk helyette a konfliktusokat, megcsináljuk helyette a feladatokat… A szakemberek szerint ez azonban közel sem olyan jó megoldás, mint hisszük. “A szülők rengeteg figyelmet fordítanak a gyermekük hangulatára és érzelmeire, ami persze nagyszerű dolog, de nem szabad annak a felelősségét átvállalni tőlük, hogy megküzdjenek a negatív érzelmekkel” – mondja Wendy Mogel klinikai pszichológus, több gyermeknevelési könyv szerzője. 

De miért pont akkor kezdenek el nyűgösködni vagy morcoskodni, ha hazaérnek? Mogel szerint otthon biztonságban érzik magukat, ahol kiereszthetik a nap közben felgyülemlett feszültséget. Gondoljunk bele: egész nap szigorú szabályokat követtek, együtt kellett működniük másokkal, udvariasnak kellett lenniük a pedagógusokkal. Ez pedig kimerítő lehet. “A gyerekek gyakran csak ki akarják adni magukból ami nyomasztja őket” – mondja Robbye Fox nevelési tanácsadó. “Ha azonnal a segítségükre sietünk, ahogy belépnek az ajtón, sokkal nagyobb ügyet csinálunk a rosszkedvükből, mint amilyen az valójában, és azt sugalljuk, hogy ők egyedül nem képesek feldolgozni, ami miatt feszültek.”

Hogyan segíthetünk a gyereknek, hogy kimásszon a rossz hangulatból?

  • Az egyik legjobb módszer, ha csak meghallgatjuk őket, segítünk megfogalmazni a feszültség tárgyát, megnevezni az érzelmeket. Nincs szükség sem prédikációra, sem kioktatásra.
  • Emlékeztessük őket, hogy a legrosszabb érzések is elmúlnak egyszer, és teljesen normális, ha időnként rossz napja van valakinek.
  • Ne általánosítsunk! Egy-egy rossz nap nem jelenti azt, hogy a gyerek utálja az iskolát vagy senkivel nem képes szoros kapcsolatot kialakítani. Az, ha tudatosítjuk benne, hogy a rossz érzések nem állandóak, sokkal könnyebben fel tudja majd ezeket dolgozni.
  • Segítsünk nekik megoldást találni a negatív érzések kezelésére, vagy éppen arra, hogy feloldja a konfliktusokat. Dolgozzunk ki közösen egy “haditervet”, amit bevethet hasonló helyzetekben.
  • Emlékeztessük őket arra, hogy bizonyos dolgok örömet okoznak nekik és amelyek segítségével jobb kedvre derülhetnek! Lehet ez a közös játék, a zenehallgatás, a mozgás vagy a kézműveskedés is.
  • Ne feledjük: előfordulhat, hogy a rosszkedv hátterében “valódi”, súlyosabb probléma áll. Legyünk tisztában a gyermekkori depresszió, a zaklatás figyelmeztető jeleivel!

(Cikk forrása: washingtonpost.com)Ez is érdekelhet: