Baba

10 ötlet, hogyan sportolhatsz a baba mellett

Ha fogyni szeretnél, elsősorban a helyes étrendre és a mennyiségekre kell ügyelned. Ha meg is akarod őrizni a szép alakodat, sőt, még formásabb szeretnél lenni, mint most, akkor sportolj napi rendszerességgel!
2012. Január 18.

Az elhízásnak, a rengeteg krónikus betegségnek és mindennapos nyavalyának az egyik fő oka az, hogy az életmódunk jelentősen különbözik attól, amire a biológiai adottságaink révén fel vagyunk készülve. Rengeteget eszünk, ráadásul közel sem egészséges ételeket, főként ülünk, fekszünk, kevés az aktív, megerőltető izommunkával töltött idő, alig vagyunk friss levegőn.

Kisbabával, kisgyerekekkel a családban sincs ez másként. Igaz, egész nap talpon vagyunk, megállás nélkül sorjáznak a feladatok, a hatás mégis sokszor elmarad: a főzés, a takarítás, a rámolás és a cipekedés valahogy nem fejleszti eléggé sokoldalúan az állóképességet és az izmainkat. Változtatni viszont egyáltalán nem lehetetlen, sőt! Kezdjük most a sporttal. Szoptatás mellett is bátran elkezdheted, erről itt olvashatsz részletesen.

A legeslegfontosabb alapszabály, hogy fokozatosan kezdd, és fokozatosan emeled a terhelést és a sportolásra fordított időt. Sport pedig, amint azt látni fogod, nagyon sok minden lehet!

1. Kezdetnek legjobb megoldás a séta a babával, babakocsival vagy hordozókendővel. Kezdd napi minimum kétszer egy órával, először csak békés, lassú tempóval. A legjobb étkezés után. Aztán növeld a tempót, legyen benne emelkedő, lejtő. Ha belefér, akár kétszer két óra is lehet a séta. Ahova csak lehet, ne autóval menj, hanem például kerékpárral.

2. Kapcsold be a kedvenc zenéidet, kösd fel hordozókendőbe a babát (négy-öt hónapos korig előre vagy csípőre, ezután a hátadra), majd táncolj kedved szerint! Ezt a legnyűgösebb babák is elismeréssel fogadják, és remek módszer arra, hogy előkészítsd a komolyabb mozgásokat.

3. Tornázzatok otthon a babával a babaszoba mozgássorai alapján! Egyszerű, kímélős gyakorlatokkal kezdhetsz, majd ahogy belejössz, növelheted az ismétlésszámot! Itt válogathatsz!

4. Nagyon jó dévédék kaphatók, amiket otthon bármikor bekapcsolhatsz és végigcsinálhatsz. Ha nincs rá egyben egy óra, akkor csináld két részletben! A baba is szórakoztatónak fogja találni!

5. Menj el egy fitneszklubba tornázni, legjobbak a délelőtti órák, amikor nincsenek sokan! Nyugodtan magaddal viheted a babát, aki gyerekülésben vagy egy leterített takarón nézelődhet, amíg te tornázol. Ez általában hat hónapos korig kivitelezhető (minél kisebb, annál egyszerűbb), utána már nemigen marad meg egy helyben. Olyan órát válassz, ahol nem olyan hangos a zene, az zavarhatja egyedül. Először beszéld meg azt, hogy csak tíz-tizenöt percre mész, mert így magadat és a babát is fokozatosan szoktathatod hozzá.

6. Jelölj ki egy szoptatást vagy etetést, ami után legtöbbször van egy kis nyugalmas időszak. Akkor végezz mindennap 15 percig hasizomgyakorlatokat.

7. Egy-másfél éves kortól kezdheted a kismotoros edzéseket. Kell hozzá egy nem borulós, stabil műanyag kismotor a gyereknek, egy erős, vastag kötél, amit a motorra tudsz hurkolni, valamint egy autók által csak ritkán járt, körülbelül 50-100 méteres útszakasz, amely enyhe emelkedő, illetve lejtő.

Az edzés lényege, hogy gyors tempóban futsz a lefelé guruló motor mellett, majd húzod vissza az emelkedőn olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak bírod, majd ismételd ezt legalább tízszer. Ugyanezt szánkóval is eljátszhatjátok, feltéve, ha esik még annyi hó, hogy húzni tudd rajta. A gyerekek mindkettőt imádják, te pedig kellemesen el fogsz fáradni, és jól előkészíted a következő lehetőséget, a futást.

8. Fuss babakocsival! Jó, ha már vásárláskor gondoltál erre a szempontra, de ha nem túl hepehupás az út, akkor a kevésbé profi kialakítású kocsikkal is nekivághatsz. Próbáld ki, mit szól hozzá a gyereked! A legtöbben élvezik a száguldást, el is alusznak közben. Bővebben itt olvashatsz erről!

9. Gondold végig, melyik napszakban tudna valaki egy óra hosszat vigyázni a gyerekekre! Használd ki azt az időt futásra. Először persze ezt is kis távolsággal, öt-tíz perccel kezdd, vagy sétálgass-fuss felváltva, ahogy jólesik. A cél az lehet, hogy egy óra alatt 8-10 kilométert fuss, és mindezt lehetőség szerint hetente legalább háromszor. Csodálatos alkalmakat kínál a futanet, a BSI honlapja, kövesd figyelemmel! Ha még szoptatsz, és sok tejed van, mindenképp szoptass futás előtt, és csak akkor vállalj ekkora távokat, ha a rázkódás nem okoz panaszokat.

10. Ha már kicsit nagyobb, legalább négyéves a gyereked, őt is elviheted magaddal tornázni, vagy otthon tornázhattok együtt dévédé vagy leírás, képek alapján. Így egyrészt a kicsi is megtanulja, hogy a mozgás fontos része az életünknek, másrészt sokat fejlődik az ő mozgása is, a közös élmény pedig összekapcsol.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Babakocsi és sport: nincs lehetetlen
  • Futás pocakkal, szoptatás idején és babakocsival
  • 4 babás-mamás mozgásforma, amit te se hagyj ki!
  • Táncolj, tornázz, és formáld az alakod a kisbabáddal!
  • Fogyás szülés után