Baba

Futás babakocsival: megy az, ha toljuk

Futni és sportolni a baba mellett is lehet. Van néhány szabály, amelyet be kell tartani, de nem egyszerűen sportolni tudunk így, hanem remek lehetőséget is teremthetünk arra, hogy együtt legyen a család.
2015. Február 03.

A baba születése sok család életébe hoz mind az étkezést, mind a sportot tekintve életmódváltást. A gyerekvállalással járó felelősség gyakran tudatosítja az anyukákban és apukákban, hogy nem csak a kicsire, de magukra is jobban oda kell figyelniük, hogy önfeledten és egészségesen teljenek a mindennapok. Cikkünk első részében Kitti mesélt arról, hogyan kezdték el a férjével együtt a babakocsis futást. Bár ő már korábban is sportos életet élt, a kicsi születése után neki sem volt egyszerű visszacsempészni az életébe a rendszeres futást.

„Nagy volt a lendület, már ki is néztem egy futó babakocsit, körbekérdeztem, hogy melyik lehet a legjobb, de aztán megfogadtam a tanácsot és először csak béreltünk egyet. Részben azért, hogy szokjuk, részben azért, hogy kiderüljön, mennyire vagyunk eltökéltek” – meséli Kitti, ők hogyan kezdték. A Fuss babakocsival oldalon például több kölcsönözhető babakocsiból is lehet választani (havi 5-6000 forintért), de arra vonatkozólag is adnak jótanácsot, hogy milyen a jó a futó babakocsi.

A tapasztalt babakocsis futók azt is el szokták mondani, hogy nem feltétlenül kell speciális futó babakocsit venni, bármilyen babakocsival lehet futni, de vannak olyan szempontok, amik miatt mind az anyukának, apukának, mind a babának kényelmesebb lehet egy ilyen darab. Az ideális futó babakocsi 3 kerekű és hosszú tengelytávval bír, nagyon stabil, alacsonyabban van a súlypontja, mint a 4 kerekű társainak, s bár kicsit nehezebben kormányozható, de ez megszokható. Fontos – ahogy írják az egyesület honlapján –, hogy az első keréknek fixnek kell lennie, mert így lehet biztonságossá tenni a kocsit. Így picit másképp kell iránytani a kocsit, de kis gyakorlással bele lehet jönni.

Hasonlóan fontos szempont, hogy a kocsi kereke felfújható legyen, ne tömör, hiszen ez tudja csillapítani a rázkódást. A kerekek átmérője minimum 20-30 centiméter, és – ahogy az autóknál is – vannak különböző bordázatú gumik, ahhoz mérten, hogy milyen terepre készülődünk.

Szintén fontos, hogy ezek a kocsik általában plusz fékkel is rendelkeznek, tehát nem csak álló állapotban, de mozgás közben is fékezhetünk vele. Ahogy minden babakocsinál, úgy ezeknél is fontos az ötpontos biztonsági öv, a napellenző és esővédő, rekeszek és persze összecsukhatóak. Babáknak 6-8 hónapos kortól ajánlják ezeket a kocsikat, de akár a gyerek 3-4 éves koráig is jók lehetnek.

Kittiék egy hónap kölcsönzés után a vásárlás mellett döntöttek és ma is ezzel járnak futni. „Eleinte kicsit megterhelőnek éreztem, sokszor megálltam, de nem akartam túl sokat vállalni. Viszont nagyon komoly sikerélmény volt, ahogy éreztem visszaépülni az izmaimat hétről hétre és azt láttam a gyereken is, hogy élvezi a készülődést, az ő életének szerves és kellemes része lett. Aztán néha a férjemmel fiús programot csinálnak és kettesben mennek, akkor van egy kis időm pihenni” – összegzi a kismama a tapasztalatait a babakocsis futással kapcsolatban.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Futás pocakkal, szoptatás idején és babakocsival
  • Babakocsi és sport: nincs lehetetlen
  • Futni szeretnél? Íme 15 tipp szakértőnktől édesanyák számára