Baba

Babakocsi és sport: nincs lehetetlen

Sok kismama baba mellett is szeretne sportolni: egyrészt, mert jólesik a mozgás, másrészt nem csak fizikálisan, de mentálisan felfrissíthet. Arról nem is beszélve, hogy társaságban lehetnek, akár hozzájuk hasonló sportoló kismamákkal.
2015. Február 02.

„Rendszeresen futottam Ármin születése előtt. Nem maratonosan, de heti kétszer jólesett nagyon. Ha felpörögtem, még aerobikra is elmentem, bár szülés előtt már csak a kismama jóga maradt. Mindenesetre fontos része volt a sport az életemnek. Aztán persze néhány hónapig zombi üzemmódba kapcsoltam, de amikor újra sikerült valamiféle rendet, ritmust vinnem az életembe, éreztem, hogy szükségem van a mozgásra” – Kitti, aki akkoriban futott bele néhány cikkbe az interneten, ami a babakocsis futásról szólt. Először idegenkedett tőle, de a férje – aki éppen akkoriban döntötte el, hogy életmódot vált – beszélte rá arra, hogy próbálják ki. Amellett, hogy egészséges, szívesen csinálják, remek közös program is lehet, ahol nem kell azon problémázni, hogy ki vigyáz a gyerekre, amíg egyikük vagy másikuk elmegy sportolni.

Először körbejárták a témát, fórumokat böngésztek, babakocsikat nézegettek. „Szeretem alaposan előkészíteni a dolgokat és a baba miatt különösen fontosnak tartottam, hogy biztonságos és jó legyen ez mindannyiunknak” – meséli. Kitti gyorsan rátalált a Fuss babakocsival egyesület oldalára. Itt rengeteg hasznos információt talált például azzal kapcsolatban, hogy mikor érdemes elkezdeni a futást. Azt mondják, a legideálisabb talán 6 hónappal a szülés után, hiszen a kismama szervezetének is regenerálódnia kell. Arra is felhívják a figyelmet, hogy – mint mindenben, úgy itt is – nagyon fontos a fokozatosság elve, vagyis eleinte 20-30 perccel szabad kezdeni, hiszen a babának is meg szoknia az új helyez, helyzetet, élményt. Figyelni kell a picire és persze arra is, ha a kismama szervezete jelez: ha bármilyen fájdalmat érez, akkor meg kell állni, időt adni, pihenni. Babakocsival azonban nem csak az anyukák, de az apukák is futhatnak, ők akár már korábban is elkezdhetik ezt a babával.

Az egyesület arra is felhívja a figyelmet, hogy a túlzott megterhelés nem jó, mert az izomlázzal járó tejsav-termelődés megváltoztatja a tej ízét, de a kíméletes, jóleső mozgásnak nincs semmi veszélye és szoptatás mellett is bátran végezhető. A sportmelltartó használata azonban ajánlott, ahogy az is, hogy a futás előtt szoptassanak a kismamák. A babakocsis futásnál fontos, hogy olyan egyenletes, lehetőleg tiszta levegőjű terepet találjunk, ahol kényelmesen, nyugodtan, biztonságban tudunk babával, babakocsival futni.

Persze az is tény, hogy babakocsival futni egy picit más műfaj, mint anélkül, hiszen ügyelni kell arra, hogy ne lépjünk rá a babakocsira vagy éppen ne botoljunk el benne, ahogy bármilyen más sportoláshoz használt eszköznél, úgy itt is igaz, hogy „össze kell csiszolódni”. Cikkünk folytatásában a babakocsis futáshoz kedvet érző kismamáknak, ő hogyan kezdte, hogyan választott babakocsit, és hogyan sikerültek az első alkalmak.