Baba

Táncolj, tornázz, és formáld az alakod a kisbabáddal!

A várandósság alatt felszaladt pluszkilóktól szeretnél megszabadulni mihamarabb, de nincs szíved magára hagyni újszülöttedet egy kis mozgás kedvéért? Szerencsére nem is kell - a baba-mama tornának ma már több változata létezik!
2013. December 04.

Nem csak a filmekben fordul elő, hogy egy kismama nem sokkal a szülés után rendszeres látogatója a fitnesztermeknek. Hazánkban is évről évre több anyuka próbálja ki a baba-mama tornát – és többségük azonnal bele is szeret. Ennek egyszerű oka van: az órák rendszert visznek a kisbaba és a kismama életébe is, emellett segítenek visszanyerni a kondíciót és az állóképességet, melyekre az elkövetkező hónapokban, években garantáltan szükség lesz.

“Természetes szülést követően, a hathetes nőgyógyászati kontroll után, amikor a szülészorvos megállapítja, hogy a méh visszarendeződött, és a hasizmok is terhelhető állapotban vannak, a kismamák újra elkezdhetnek aktívan mozogni. Az első védőoltások után már a babák is biztonsággal vihetők közösségbe” – avat be Belényi Bea terhestorna-specialista, okleveles gyógytestnevelő a BBGo Női Fitnesz- és Mozgás Stúdió oktatója, aki körbevezetett minket a babás mozgásformák világában.

Hordozós táncos torna: kezdőknek

Gondoltad volna, hogy a babahordozónak edzés közben is hasznát veheted? A “hordozós zumba” leginkább egy tánc- és egy aerobikóra keveréke, mely rövid, egyszerű koreográfiákra épül, így semmilyen táncos előképzettség nem szükséges hozzá. A babák anyukájuk mellkasára vagy hátára, hordozóba kötve ringatóznak a latinos zenékre, mely mozgás hatására legtöbbször el is nyomja őket az álom.

Kinek ajánlott? Kezdő kismamáknak ideális. Fontos, hogy az óra előtt az édesanyák megtanulják valamelyik hordozóeszköz szakszerű használatát, legyen az kendő, magyarinda vagy mei tai.

Baba-mama torna: középhaladóknak

Ha a jó hangulat mellett szeretnéd alaposan megdolgoztatni az izmaidat is, akkor tornázz együtt a babáddal! A baba-mama torna minden fő izomcsoportot megmozgat, így szervezeted gyorsabban regenerálódik majd a szülés után, ráadásul a gyakorlatok közben az anya-gyerek kapcsolat is erősödik. A picik szintén aktív résztvevői az órának, hiszen amellett, hogy az ő testüket is átmozgatják, élő súlyként szolgálnak az anyukáknak.

Kinek ajánlott? Aerobikkedvelőknek, akiknek nem ismeretlen a kismamatorna világa. A torna a piciknek is előnyös: fejleszti a csontozatukat, izomzatukat és mozgáskoordinációjukat.

Alakformáló babával: haladóknak

Ahogy növekszik a kisbabád, egyre bátrabban vetheted bele magad az edzésekbe. Ilyenkor sem kell otthon hagynod szemed fényét – míg te keményen edzel, ő melletted játszik majd.

Az alakformáló óra a teljes testet átmozgatja, növeli az állóképességet, és fejleszti az izomzatot. Az erősítő gyakorlatokhoz kézi súlyzót, gumiszalagot, gumikötelet, valamint fitball-labdát is használtok nehezítésként. Akkor is belevághatsz az intenzív alakformálásba, ha még mindig szoptatsz – az órán kerülik az ugrálást, hogy biztosítsák a zavartalan tejtermelést.

Kinek ajánlott? Nagyobb babás anyukáknak, akik igazi kondiélményre vágynak. A gyakorlatok kiemelkedően javítják a kondíciót, ezáltal a kismamák jobban bírják például a babával járó mindennapi fizikai megterhelést vagy akár az éjszakázást.

Forrás: Kismama magazin