Család

Kivagy az ősztől? Ez az oka

Amikor szezonális rosszkedvről, lehangoltságról beszélünk, akkor szinte mindenkinek a tél fagyos, hideg, napsütés nélküli napjai jutnak eszünkbe. Pedig a szezonális hangulati változás bármelyik évszakban előfordul.
2022. Október 19.
Szomorú lány sétál az őszi erdőben

Amikor a szezonális depresszióról beszélünk, valószínűleg a téli hideg napok jutnak eszünkbe. Elvégre a szezonális hangulati változásokat tapasztaló emberek nagy része télen érzi magát a legrosszabbul.

Az úgy nevezett szezonális affektív zavar azonban bármikor, bármelyik évszakban előfordulhat. És most, ahogy itt az ősz, még akkor is, ha hét ágra süt éppen a nap, sokan észreveszik, hogy egy kicsit szorongóbbak vagy melankolikusabbak, mint egy hónappal ezelőtt.

„Az évnek ebben az időszakában, amikor a nappalok rövidebbek lesznek, már elkezdhet kialakulni a depresszió szezonális mintázatának néhány tünete – még akkor is, ha ez nem emelkedik az orvosi diagnózis szintjére” – mondta a HuffPostnak Dr. Eric Golden, pszichiáter.

Íme, miért okozhat az ősz szorongást vagy szomorúságot.

Több oka is van annak, hogy az évszakok változása miért befolyásolja a hangulatunkat. Egyrészt ősszel felgyorsul az időbeosztásunk, és ezzel együtt új stresszorok és felelősségek jönnek, amelyek hatással lehetnek a közérzetünkre.

A nappalok is rövidebbek lesznek, és kevesebb a napfény. Dr. Paul Desan, a Yale School of Medicine pszichiátria docense szerint az agy meglehetősen érzékeny a fény-sötét ciklusra.

A tudósok még mindig nem tudják, hogy a napfény egészen pontosan milyen módon befolyásolja az agyunkban lévő neurotranszmittereket, amelyek befolyásolják az érzéseinket, de egyre több bizonyíték utal arra, hogy az évszakok változása kémiai változásokat indíthat el az agyban. Tudjuk például, hogy a kevesebb napfény a szerotonin – a depresszióval és a hangulatszabályozással összefüggésbe hozható neurotranszmitter – alacsonyabb szintjével jár együtt – mondta Golden.

A szezonális hangulatváltozások egy spektrumot léteznek. Desan szerint az adatok azt mutatják, hogy a legtöbb ember nyáron jobban érzi magát, mint télen, de a tünetek súlyossága valóban eltérő lehet. Egyesek csak enyhébb tüneteket tapasztalhatnak, például kevesebb energiát, míg másoknál súlyos depressziós zavar alakul ki.

Ezt nagyban befolyásolja, például, hogy létezik-e alapbetegség, vagy családi előzmények, a lakóhely, valamint az életkor és a nem. A fő tanulság azonban az, hogy a legtöbb ember télen rosszabbul érzi magát, nyáron pedig jobban – mondta Desan.

Hogyan lehet megbirkózni a szezonális stresszel?

Golden szerint nem kell megvárni, amíg a tünetek súlyosak lesznek, hogy elkezdjünk megbirkózni a szezonális hangulati változásokkal.

Az első lépés az, hogy vedd észre a hangulati változásokat, például az energiaszint csökkenését. Az is hasznos lehet, ha kialakítasz egy rutint, és ragaszkodsz is hozzá. Határozd el, hogy minden nap ugyanabban az időben fekszel le és ébredsz fel.

Mivel a fénynek nagy hatása van az agyra, elengedhetetlen, hogy minden nap legyen némi fényhatás. Ezt megteheted természetes fénnyel – a szabadban töltött idő beiktatásával – vagy fényterápiával.

Érdemes ragaszkodni az összes olyan tevékenységhez, amely bizonyítottan jó közérzetet biztosít számunkra. Minden, amit a közérzetünk javítása érdekében teszünk – a rendszeres testmozgás, a társas kapcsolatok és a kiegyensúlyozott táplálkozás – hatással van arra, hogy hogyan érezzük magunkat. Ha ezek a stratégiák nem segítenek, vagy ha az állapotod romlik, fordulj orvoshoz, ne halogasd.

Csak azért, mert a szezonális hangulatváltozások normálisak és viszonylag gyakoriak, még nem kell szenvedni tőlük és nem kell egyedül megbirkózni vele. “Fontos, hogy preventív és proaktív módon próbáljunk meg kezelni a helyzetet.” – mondta Golden.

kép: Getty Images

Forrás: huffpost.com