Baba

10 tipp, ha száraz a baba bőre

A legtöbben azt várják, hogy a kisbaba bőre puha, bársonyos és hibátlan legyen, ez azonban sajnos nem mindig van így. Mit tehetünk, ha a baba bőre túlságosan száraz, esetleg hámlik is?
2019. Január 13.
Vigyázzunk a baba bőrére!

Az újszülötteknél nem kell különösebben aggódni a hámló bőr miatt, ez ugyanis a legtöbbször a terhesség temészetes velejárója. A pocakban töltött 9 hónap alatt a magzatvíz veszi körül őket, a bőrsejtjeik nem “cserélődnek” úgy, mint a felnőtteknek. Ezalatt az idő alatt ún. vernix, vagyis magzatmáz borítja a bőrüket. A születés után a bőrük folyamatosan alkalmazkodik a külvilághoz, ami hámlásként nyilvánulhat meg. Természetesen, más is okozhatja a kisbabák bőrének hámlását és szárazságát, ám ezeket általában nem újszülöttkorban, hanem később vesszük észre. Bőrszárazságot okozhat többek között az atópiás dermatitisz, az ekcéma vagy a pszoriázis is.

Tippek száraz bőr ellen

Óvatosan a hideg levegővel!

A hideg levegő gyakran száraz is, ami még jobban kiszárítja a bőrt, mely ennek hatására akár ki is repedezhet. Óvatosan levegőztessük a babát, és ügyeljünk arra, hogy a hideg levegő minél kevesebb ideig érje közvetlenül a bőrét!

Párásítsunk!

Minél megfelelőbb a levegő páratartalma, annál kisebb az esély arra, hogy a bőr kiszáradjon, irritálttá és viszketővé váljon. Használjunk párásítót, vagy tegyünk vízzel teli edényt a fűtőtestre!

Rövidebb fürdésidő

Ha túl sok időt tölt a baba a fürdőkádban, a meleg víz lemoshatja a bőrön természetesen megtalálható olajokat, melyek védik, óvják a baba bőrét. Ezek nélkül a zsírok nélkül a kicsi bőre hajlamosabbá válik a hámlásra, irritációra, kiszáradásra. Bármennyire is szeret a baba pancsolni, tíz percnél többet ne fürdessük és ne használjunk szárító szappanokat, fürdetőket.

Csak langyos vizet!

A langyos, kézmeleg víz a legideálisabb a baba mosdatásához: ami ennél melegebb, könnyen kiszáríthatja az érzékeny bőrt.

Próbáljuk ki a zabos fürdőt!

A zab nagyon jó hatással van az érzékeny bőrre, csökkenti a gyulladást és a viszketést – ezt a pozitív hatást ráadásul kutatások is bizonyítják. A zabos fürdőt nagyon egyszerűen elkészíthetjük: egy tiszta textilpelenkába tegyünk 2-3 evőkanálnyi zabpelyhet, jól kössük össze, majd ezen keresztül hagyjuk a vizet a fürdőkádba folyni.

Ápoljuk a bőrt!

Rendszeresen, naponta akár több alkalommal krémezzük vagy olajozzuk be a baba bőrét érzékeny bőrre való, hipoallergén ápolóval.

Itassuk eleget a kisbabát!

Tovább ronthatja a száraz, hámló bőr állapotát az enyhe kiszáradás is, ezért szoptassunk, etessünk igény szerint. 6 hónaposnál idősebb babáknál akár vizet is kínálhatunk.

Ne használjunk felesleges kemikáliákat!

A kisbabák bőre rendkívül érzékeny, és a kemikáliákkal teli kozmetikumok nagyon irritálhatják. Lehetőség szerint kerüljük azokat a termékeket, melyben színezékek vagy illatanyagok vannak.

Nem mindegy, mit adunk a babára

A ruhákat is körültekintően válasszuk meg, és mossuk azokat érzékeny bőrre való, illatanyagmentes mosószerrel. Ügyeljünk arra, hogy a ruhák legyenek kényelmesek, készüljenek természetes anyagból, és sehol ne dörzsöljék a kisbaba bőrét.

Figyeljünk a kicsire!

Tegyünk meg mindent azért, hogy a baba minél kényelmesebben, jobban érezze magát: dédelgessük, nyugtassuk meg, ha igényli, és igyekezzünk mindig olyan helyzetbe tartani, hogy a viszkető, irritált bőrére ne nehezedjen nyomás.

Forrás: medicalnewstoday.com

Ez is érdekelhet: