Kisgyerek

Milyen gyakran fürdessük az ekcémás gyereket?

Vannak kutatók, akik a mindennapos, vannak akik a ritka fürdetésre esküsznek.
2016. Július 08.

Egyes amerikai tudósok szerint jót tesz az ekcémás gyerekek bőrének, ha minden nap megfürdetjük őket, majd hidratáló, bőrpuhító krémmel bekenjük a testüket. Más vizsgálatok szerint azonban a ritkább fürdetés azért tesz jót, mert a túl sok mosás könnyen kiszáríthatja a bőrt. Hol van az igazság?

Egy friss, amerikai vizsgálat most valahol a kettő közé teszi azt, ami szerintük a legjobb a pici bőrének: vagyis azt állapították meg, hogyha csak vízzel mosdatjuk a kicsit napi szinten, az rendben van, a különböző szappanokat, tusfürdőket pedig inkább ritkábban vegyük elő.

Ezzel a megállapítással több brit szakértő is egyetértett, bár hozzátették, hogy kevés kutatás volt eddig ezzel kapcsolatban, sokkal több tanulmányra lenne szükség – írja a BBC.

Szakértők azt is elmondták, hogy mivel minden gyermek, minden ekcéma más lehet, ezért a szülőknek is mérlegelniük kell a tapasztalatok alapján, hogy melyik módszer árt, vagy éppen használ a kicsi bőrének.

A napi fürdetést azonban nem szabad túlzásba vinni, elég, ha legfeljebb 10 percig áztatjuk a gyermeket. Miután pedig szárazra törölgettük őt, minél hamarabb kenjük be a bőrét krémmel, amivel megelőzhetjük a viszketést.

Több gyermekorvos és allergológus is azon a véleményen van egyébként, hogy a napi vagy kétnapi fürdéssel nincsen gond, a problémát a szappanok, tusfürdők, habfürdők jelenthetik, amelyek irritálják a bőrt, és csak rontanak az ekcémán.

Kapcsolódó cikkek:

Az ekcéma kialakulása

A kemény víz csecsemőkori ekcémát okozhat

Az E-vitamin tényleg jó ekcéma ellen?

Az ekcéma tünetei