Család

5 apróság, amitől rendezettebb lesz az otthonod

Nagy nehezen rendet teszel, de pár nap alatt újra eluralkodik a káosz a lakásban? Ezek a kisebb teendők segíthetnek fenntartani a vágyott állapotot.
2023. Szeptember 13.
apuka kislányaival rendet rak a konyhában
Fotó: Getty Images

Ha vágysz a szép, tiszta, rendezett otthonra, de időről időre kicsúsznak a kezedből a dolgok, és aztán nehéz rászánni magadat, hogy újra a helyére rakj mindent, akkor olyan segítségre van szükséged, ami nem ró rád nagy terhet, hanem folyamatos, kis lépésekkel járul hozzá a környezeted szervezettségéhez. Sokan azért ódzkodnak a takarítástól és a rendrakástól, mert általában addig halogatják, amíg már nagyon nagy feladatnak érzik, olyannak, ami túl sok időt és energiát igényelne egyszerre. Ezért nagyon jó megoldás, ha figyelsz azokra az apró tennivalókra, bevetsz olyan kis trükköket, amelyek a folyamatos rendtartást segítik – szinte észrevétlenül. Egy icpici pakolás itt, némi rakodás ott, ép csak egy perc, és mégis nagyon sokat számít – szuper ötleteket hozunk.

1. Ne tartogass!

A feleslegessé vált dolgokat, a gyerekek kinőtt ruháit add vagy ajándékozd el minél hamarabb. Ne várd meg, amíg csak gyűlik-gyűlik a kupac – valójában 1-2 dolognak sokkal könnyebb új tulajdonost keresni adományboltban, zero waste vagy adok-veszek csoportban, mint egy nagy halom holminak. És ha erre ráállsz, egy helyen gyűjtöd az elajándékozandó dolgokat, sokkal könnyebb lesz megelőzni, hogy káosszá fajuljon a sok felesleges cucc.

2. Öt perc este

Ha estére általában olyan fáradt vagy, hogy csak bezuhannál az ágyba, nem csoda, hogy nem a rendrakáson jár az eszed. De ha megpróbálod, hogy lefekvés előtt mindössze öt percet szánsz gyors pakolásra, és elraksz mindent, ami szem előtt van, és könnyen a helyére tehető, azzal nagyon sokat teszel a flottabb reggelért. Ne ilyenkor állj neki szennyest szétválogatni vagy átpakolni a kamrát – csak menj végig a lakáson, és ami az utadba kerül és pár mozdulattal elrakható, letörölhető, megigazítható, kidobható, azt intézd el, majd menj pihenni.

kisgyerek szaladgál rendetlen lakásban

Fotó: Getty Images

3. Készülj tárolókkal

Mégpedig olyanokkal, amelyekbe a felesleges dolgokat gyűjtöd – gondolunk itt például a szelektív szemetesre. A lényeg, hogy legyen dedikált helyük az ilyen dolgoknak, és a gyűjtőt tedd könnyen elérhető helyre, például a bejárat közelébe. A lényeg, hogy ahogy jársz-kelsz a lakásban, az összegyűlő felesleges dolgokat könnyen eltehesd szem elől, és később egyszerűen kivihesd őket a szemetesbe vagy a szelektív gyűjtőbe, vagy ahová szánod őket.

4. Csinálj egy töltőállomást

Itt-ott konnektorba dugott telefonok, tablet, laptop, a gyerek hangszórója, bármilyen tölthető eszköze – könnyedén teremtenek káosz-érzést. Ezért jó ötlet kijelölni egy könnyen elérhető területet, ahol van konnektor és elhelyezhető egyszerre több eszköz is. Legyen olyan elosztó, ahová befér a szükséges számú töltő, és ahelyett, hogy a lakás különböző pontjain dugdosnátok be a telefonokat és egyebeket, itt töltsétek őket. Rendezettebb lesz, ha ügyesen kitaláljátok, és nem kell keresgélni, hol is vannak épp a töltők.

5. Válassz fókuszt

Gondold át, mi az, ami számodra a legzavaróbb, amikor rendetlenséget érzel. Fordítsd is meg: mi az, aminek rendben kell lennie ahhoz, hogy rendezettnek érezd a lakást. Nagyon zavar, ha káoszos az ebédlőasztal? A szertehagyott dolgoknál sokkal jobban idegesít, ha poros a padló? A kanapén szétdobált dolgoktól megy fel benned a pumpa? Alakítsd úgy, hogy ezekre a dolgokra minden nap jusson pár perced, és igyekezz ezekkel foglalkozni legalább valamennyit. Akkor jó, ha otthonosan érzed magadat az otthonotokban – és mindenkinek más adja a rendezettség érzetét. Ha figyelembe veszed a preferenciáidat és úgy pakolsz-takarítasz, hogy kis erőfeszítéssel is jobban érezd magad, akkor sokkal több kedved és energiád lesz a többi dolgot is elvégezni.

5 dolog, amit ne csinálj, ha rendet szeretnél

  1. Ne hajszold magad – ha ma csak keveset végeztél, majd holnap jobban haladsz, vagy holnapután. Nem a tökéletesség a lényeg, hanem hogy kitaláld, hogyan lesz hatékonyabb a rendszer.
  2. Ne akarj mindent egyedül csinálni – kérd meg a családodat, hogy segítsenek – a lefekvés előtti öt perces gyors pakolásba mindenképp vond be őket is, és találd meg, hogyan lesz a rend nem csak a saját felelősséged, hanem közös célotok
  3. Ne ostorozd magad, amiért nincs mindig rendben minden – attól nem mennek jobban a dolgok, sőt.
  4. Ne nagy dolgokkal kezdj – először kisebb feladatokkal haladj, amit könnyebb elvégezni, van látszatja, és sikerélményt ad
  5. Ne legyenek irreális elvárásaid – ha kicsi gyereke(i)d van(nak), akkor az elvágólagos rend és a patikatisztaság nem biztos, hogy jó cél.

Forrás: Realsimple.com, Thispilgrimlife.com