Család

Utálsz takarítani? Így motiváld magad

Ha alig bírod rávenni magad, hogy elvégezd a legfontosabb háztartási teendőket, néhány tippel segítünk, hogyan tudhatod le könnyebben a takarítás nemszeretem feladatát.
2023. Augusztus 20.
fiatal nő vidáman takarít zenehallgatás közben
Fotó: getty Images

Van, aki szívesen és örömmel rakja rendbe és takarítja az otthonát, másnak viszont a takarítás igazi nyűg, amire muszáj rávennie magát. Ha ez utóbbi csoportba tartozol, de szeretnéd, hogy ennek ellenére rend és tisztaság legyen otthon, megmutatjuk, hogyan nyerhetsz némi motivációt arra, hogy belekezdj a tisztogatásba.

1. Ne várj a motivációra

Ha azt várod, hogy lesz egy pillanat, amikor úgy érzed, ez a tökéletes időpont a takarításra, kedved is van hozzá, időd is van rá, és úgy állnak a csillagok is, akkor csalódni fogsz. Ha nem szereted ezt a tevékenységet, akkor felesleges az ihletett pillanatra várni. Nem lesz ilyen – miért lenne? Hasznosabb, ha tudatosítod magadban, hogy van egy minimum, amit meg kell csinálni, ami szükséges ahhoz, hogy jól érezd magad az otthonodban. És ezt akkor is meg kell csinálni, ha épp nem érzel hozzá ellenállhatatlan vágyat. Épp elég, ha annyit érzel, hogy most talán meg tudom csinálni – vágj bele, és csináld. Amíg csak tudod. Ha félbeszakad valamiért, majd egy következő lendülettel folytatod.

2. Ne küzdj ellene

Ha azon vergődsz, hogy mennyire nem akarod ezt csinálni, és bárcsak ne kéne, esetleg haragszol a porra, a sárra, mindenkire, aki koszt csinál, azzal valójában csak egy csomó energiát pazarolsz feleslegesen. A sajátodat. Ha úgyis meg kell csinálni valamit, akkor azon mérgeskedni, hogy miért kell megcsinálni, és azon dühösködni, hogy nem akarod megcsinálni, nem vezet sehová. Nem visz előre, inkább csak hátráltat. Ez van, nem porszívózza fel magát a padló, meg kell csinálni, kár rajta rugózni. Az egy más dolog, ha azon morogsz, hogy nem segít senki a családból – ott van annyi lehetőséged, hogy megbeszéld velük, megkérd őket, hogy csináljátok együtt, felváltva, vagy ahogy nálatok beválhat. De attól még meg kell csinálni – persze jó, ha mindez nem egedül a te válladat nyomja.

3. Adj magadnak időt

Először csak egy keveset. Mondjuk 15 percet. Ez igazán nem sok, ennyit ki tudsz szakítani a napodból – és először csinálj meg bármit, ami belefér ebbe a 15 percbe. Állíts be időzítőt, és vesd bele magad, utána pedig pihenj, és dicsérd meg magad azért, amit elvégeztél. Ha erre napjában akár kétszer is jut időd, azzal már egészen látványos eredményt tudsz elérni.

fiatal nő vidáman takarít, felmos

Fotó: Getty Images

4. Növeld az időtartamot

Ha nagyobb takarításra van szükség, ahhoz az Unexpectedly Domestic szerzője a Pomodoro módszert ajánlja: állíts be egy időzítőt 25 percre, ez alatt igyekezz csakis a kiválasztott feladatra koncentrálni. Pihenj öt percet, és folytasd tovább, igyekezve megtartani a fókuszt. Ezt addig folytasd, ameddig szükséges, és ameddig bírod. Meg fogsz lepődni, mennyi mindent el lehet végezni 25 perc alatt!

5. Kezdd kicsiben!

A takarítás nyomasztó feladat tud lenni, és minél nagyobb dolgokat kéne megcsinálnod, annál több feszültség kapcsolódhat hozzá. Engedd meg magadnak, hogy ma csak egy vagy két kisebb feladattal foglalkozz, amihez épp a legtöbb kedved van, utána pedig engedd el a dolgot másnapig. Így mindig lesz egy kis elégedettségérzés, és szépen lassan haladsz a vágyott rend és tisztaság felé.

6. Találj egy okot

A legtöbben akkor állnak neki takarítani gőzerővel, amikor vendégeket várnak. Az Organise my House szerzője szerint hasznos motivációs trükk, hogy találd meg, téged mi mozdít ki a holtpontról: a vendégek, anyukád, anyósod érkezése? Valamilyen családi ünnep? Magadnak beígért jutalom? Próbálkozz, kísérletezz, hogy mi működhet. A blogger egy plusz trükköt is ajánl: lásd magad előtt a lakást abban az állapotban, amilyennek szeretnéd, és képzeld el, milyen érzés lesz, amikor ezt megvalósítottad. Időzz ezzel a jó érzéssel, és bármikor, amikor lankad a lendületed, próbálj meg ebből erőt nyerni.

7. Tedd vidámabbá

Szeretsz zenét hallgatni? Van olyan tévéműsor, sorozat, amit szívesen bekapcsolsz háttértévézéshez? Hangoskönyvet vagy podcastot hallgatsz szívesen? Van kedvenc rádióműsorod? Tényleg sokat dobhat a takarítós hangulatodon, ha ezek közül valamit bekapcsolsz, és úgy végzed a munkát.

8. Figyelj az eszközökre

Sokat számíthat, ha beújítasz néhány takarítóeszközt – olyat, amit könnyű használni, ami tetszik neked. Akár csak egy új, színes törlőrongy a régi szottyadt helyett. Vagy egy szuperhatékony felmosófej az elöregedett mop után. Könnyen előkapható állóporszívó, felmosásra is alkalmas készülék, gőztisztító, amit szívesen kipróbálnál – amit épp megengedhetsz magadnak, azzal segítsd, hogy több kedvvel nyúlj a takarítóeszközeidhez.

9. Vegyél példát másokról

Nézd meg, nálad működik-e, hogy motivációs Youtube- vagy TikTok-videókat nézel. Sokan esküsznek arra, hogy nagyon inspiráló nézni, ahogy mások tisztává varázsolják az otthonukat. Ha te is lendületet kapsz tőle (és nem felidegesít), akkor használd, számtalan szuper videót találsz, mutatunk is egy példát.