Család

5 dolog, amit tudnod kell, ha diffúzorral illatosítasz otthon

Egyszerűen, hatékonyan lehet vele kellemes, otthonos illatot varázsolni a lakásba. De hogy tényleg biztonságos legyen és sokáig tudd használni a diffúzorodat, nem árt néhány dologra odafigyelni.
2022. November 22.
diffúzor otthonillatosítás
Getty Images

Ha természetes, sokáig érezhető illatot szeretnél csempészni az otthonodba, az ultrahangos diffúzorral való párologtatás kézenfekvő megoldás. Ugyan nagyobb beruházást igényel, mint az illatgyertyák vagy egy aromamécses, de sokkal hosszabb távra is szól, és biztonságosabb is. Nem kell a nyílt láng veszélyeitől tartani, és felesleges hulladékból is kevesebb képződik. Azonban a diffúzor karbantartásával kapcsolatban van néhány fontos szabály, hogy sokáig megőrizd a készülék tisztaságát, működőképességét. Ezek összegyűjtésében Fertőszögi Ágnes aromaterápiás tanácsadó, a Fagnes Fragrant Soul márka alapítója segített nekünk.

1. Figyeld a vizet!

Nem általános szabály ugyan, hogy ezeket a készülékeket csak desztillált vízzel szabad használni, ebben érdemes a gyártó utasításait követni. A csapvíz is szóba jöhet, de Magyarországon viszonylag kemény a víz, ezért a vízkövesedés megelőzése miatt lehet desztillált vizet is használni – és érdemes.

2. Öntsd ki a maradékot!

Ha a párologtatás után a készülékben marad az illóolajos víz, abban pár nap alatt gombák és a baktériumok elszaporodhatnak, amelyek aztán a következő használatnál bekerülnek a lakás légterébe. Rendszeres használat mellett ha 1-1 napra benne marad a víz, az még nem katasztrófa, de jobb, ha minden használat után kiöntöd, mert ha engedékeny vagy, hajlamosabb leszel elfelejteni. Ami még nagyon fontos, hogy mindig a szellőzőnyílással ellentétes oldalon öntsd ki a vizet.

3. Töröld a tartályt!

Ott a legtöbb készülék használati utasításában, hogy használat után töröljük szárazra a tartályt – és ez egy olyan dolog, ami ugyan kicsit macerásnak tűnhet, de érdemes megfogadni. Sokkal kevésbé rakódik le és gyűlik így össze az illóolaj-maradvány a készülékben. Miután óvatosan kiöntötted a vizet, egy puha, tiszta textillel töröld szárazra a tartályt, így tedd el az eszközt.

4. Tisztítsd trükkösen!

Alapvetően nem szükséges a diffúzorok tisztításához semmilyen „adalék” vagy „vegyszer”, a nebulizerek vagyis száraz diffúzorokat viszont hasznos rendszeresen (maximum) 70 százalékos alkohollal tisztítani, mert az illóolaj oda tud tapadni az üveg részekre. Ha vízkövesnek látod az ultrahangos diffúzor tartályát, önthetsz bele 10 százalékos ecetet: nagyon jól feloldja a vízkövet, és öblítés után az illata is hamar elpárolog.

5. Csak tiszta olajat!

A készüléked akkor lesz hosszú életű, és meghibásodás esetén általában akkor garanciális a javítás, ha jó minőségű illóolajokkal használod. Szintetikus parfüm, ismeretlen összetételű olajkeverék nem való bele, és könnyen tönkre is teheti a diffúzort – és mindez az egészségetek szempontjából is nagyon fontos.

Nyitókép forrása: Getty Images