Család

Veszélyes szőnyegtisztító trend a TikTokról: legyél óvatos a parfümgyöngyökkel

Miközben megszabadulsz a portól, tartósan illatosítod is a lakást – legalábbis ezt ígéri egy új takarítós TikTok-trend. Ami valójában veszélyes lehet!
2024. Február 03.
Takarítás, porszívózás, szőnyeg, tiktok-trend
Fotó: Getty Images

Ha ügyesen használod, a TikTok, pontosabban a #CleanTok, a TiktTok takarítással foglalkozó szekciója rengeteg hasznos dolgot tartogathat számodra. Azonban itt is belefuthatsz jobb esetben csak nem működő, rosszabb esetben veszélyes vagy káros tippekbe – a laundry bead trend, vagyis az illatgyöngyös porszívózás is egy ilyen.

Illatot a porszívóba

Miközben tisztára porszívózod a szőnyegeket és kárpitokat, finom illattal töltöd meg a lakást, sőt a kárpitok is illatosak lesznek – jól hangzik? Ezt hivatott elérni a trükk, amelynek a lényege, hogy illatgyöngyöt kell szórni vagy a kárpitra, és felporszívózni, vagy egyenesen a porszívó tartályába kell tenni az illatos gyöngyöcskéket. Nézd meg például ezt a videót.

Ügyes trükknek látszik az illatgyöngyös porszívózás, ám a szakértők szerint egyáltalán nem veszélytelen a dolog.

Vigyázz a porszívódra!

Mitől tűnik működőnek a dolog? Amikor felporszívózod a parfümgyöngyöket, vagy a porzsák nélküli porszívó tartályába teszed, és elindítod a készüléket, az felmelegszik, és benne a gyöngyöcskék is, aminek hatására intenzív illatot árasztanak. Így lesz az olyan „nemszeretem” tevékenységből, mint a porszívózás kicsit kellemesebb munka. Igen ám, de mi történik közben a porszívóval? Spoiler: nem igazán tesz jót neki az illatgyöngyös trükk…

 • A hő hatására kioldódó olajok és nedvesség tönkretehetik a készüléket.
 • A folyékonnyá melegedő olajok eltömíthetik a porszívó szűrőit.
 • Lerakódhatnak a készülékben, és amikor az lehűl, nagyon nehezen eltávolítható bevonatot képezhetnek az alkatrészeken.
 • A felhalmozódó olajos anyag csökkentheti a porszívó szívóerejét és a szűrés hatékonyságát.
 • Ráadásul ha bármilyen szert teszel a porszívóba, ami nem oda való, azzal megfosztod magadat a garancia érvényességétől.

Nem is egészséges

És nem csak a porszívód van veszélyben, ha illatgyöngyökkel akarod felturbózni a takarítást, hanem bizony az egészségetek is.

 • A meleg hatására a levegőbe kerülő intenzív illatanyagok arra érzékenyeknél légzőszervi panaszokat okozhatnak.
 • A kárpitokban lerakódva ugyanezek az anyagok kellemetlen bőrtüneteket okozhatnak arra érzékenyeknél.
 • Ha baba van a lakásban, akkor felejtsd el az illatgyöngyös trükköt.
 • Asztmások, allergiások esetén szintén nem javasolt kipróbálni ezt a módszert.
 • Ha kisállat van a lakásban, szintén hanyagold – zavaró lehet számára az intenzív illat, és a levegőbe jutó anyagok rá is károsak lehetnek.
 • Gyerekek, kisállatok esetén az esetleg kipotyogó vagy fel nem porszívózott gyöngyök is komoly potenciális veszélyt jelenthetnek.

Illatos porszívó?

Első hallásra szuper ötletnek tűnik, hogy a porszívó, miközben összeszedi a port, és amúgy is fúj ki levegőt, illatosítja is a lakást. Azonban fontos belegondolni, hogy az az illat, amit így kibocsát a készülék, egyáltalán nem arra lett kitalálva, hogy a levegőbe legyen porlasztva vagy párologtatva és belélegezve. Ahogy a porszívónak sem az illatosítás a funkciója. Ha úgy érzed, nem kellemes, vagy inkább kellemetlen az illat, amit az eszköz használat közben áraszt, az alábbiakat teheted:

 1. Ürítsd ki a porzsákot, portartályt.
 2. Mosd is ki a tartályt, ha tisztítható.
 3. Minden alkatrészt, csövet, amit csak tudsz, tisztíts meg, fertőtleníts.
 4. A mosható szűrőket hideg víz alatt alaposan mosd ki.
 5. Minden egyes alkatrészt és szűrőt tökéletesen száríts meg, mielőtt újra összeraknád a készüléket.

Ne dőlj be a trükköknek

Van még néhány ügyesnek tűnő TikTok-hack, ami valójában veszélyesebb, mint hinnéd. Ilyen például az öblítős takarítás: nagyon nem jó ötlet öblítős vízzel törölni végig az összes bútorodat. Lehet, hogy portaszítóvá válnak tőle, de a tűzveszélyt jelentősen megnöveli a mindenhová felvitt öblítőkoncentrátum. Ahogy a mosókapszulás kárpittisztítás (tidepod cleaning) sem jó ötlet: lehet, hogy csodásan kiszedi a kanapéból a foltokat és új életet lehel a megfakult színekbe, de a bőrrel érintkezve a mosókapszula oldata kellemetlen tüneteket okozhat – bizony még száradás után is! Ha igazán hasznos TikTok-hackeket keresel, nézd meg például ezeket a játéktároló trükköket, vagy ezeket az ágyazást megkönnyítő ügyes praktikákat.

Forrás: bhg.com