Trend

Takarítós TikTok-trend: óvatosan a Tide Pod Cleaninggel

A TikTok-videókban varázslatos ötletnek tűnik, de több okot is tudunk, miért ne takarítsd mosókapszulával a lakást.
2023. Október 14.
Nő textil kanapét tisztít mikroszálas kendővel
Fotó: Getty Images

Ha te is vevő vagy mindenre, ami azt ígéri, hogy gyorsabb és hatékonyabb lesz tőle a takarítás, akkor esélyes, hogy belefutottál a Tide Pod takarítós TikTok-trendbe, vagyis abba a trükkbe, hogy egy mosókapszula segítségével próbálod ragyogóvá és illatossá varázsolni az otthonodat – pontosabban a kárpitozott bútorokat. Lehet, hogy már ki is próbáltad? És maradéktalanul elégedett vagy az eredménnyel? Nem vagyunk benne biztosak. Ahogy abban sem, hogy még ha rövid távon működik is a dolog, hosszú távon nem lesznek negatív következményei. Lássuk, miért is érdemes (nagyon) óvatosnak lenni vele.

Mosókapszula? Miért???

A módszer lényege, hogy mosókapszula forró vízben feloldott tartalmával átitatott mikroszálas kendővel kell átsikálni a foltos bútorokat: kanapét, kárpitozott bútorokat, esetleg szőnyeget. Mutatjuk videóban is, elképesztően látványos:

Jópofa trükk, hogy a mikroszálas kendőbe egy fogantyús fedőt kell „csomagolni”, majd ezt az oldatba mártani, így egy jól kézre álló eszközünk lesz a kárpittisztításhoz. De ha az otthonunk tisztaságáról van szó, nem elég, ha egy ötlet jópofa vagy motiváló – az egészségre és a bútorokra nézve sem szabad károsnak vagy veszélyesnek lennie. Márpedig ez a módszer, legyen bármennyire látványos is, ezt a két dolgot nem mondhatja el magáról.

Vigyázat, rossz ötlet

Összegyűjtöttük, miért nem érdemes ezzel a módszerrel próbálkozni:

  • A feloldott mosókapszula nagyon erős és tömény vegyszer, ami ezzel a módszerrel használva benne marad a textilben, és hosszú távon tönkreteszi azt.
  • A jó mélyre dörzsölt folyadék ráadásul nehezen szárad ki, és ha nem tud teljesen elpárologni a nedvesség, akkor penész telepedhet meg a textilben.
  • A textilben maradt vegyszer a bőrötökkel érintkezve irritációt okozhat. Az érzékeny bőrűeknél, kicsi gyerekeknél különösen erős lehet a reakció, de az ilyen töménységű anyag bárkinél kellemetlen kipirosodást, viszketést, irritációt okozhat.
  • Ha van háziállatotok, és ő is ott üldögél vagy fekszik veletek a kanapén, rá is veszélyes lehet a textilben maradt vegyszer.
  • Az illat elsőre elvarázsolóan kellemesnek tűnhet, ám valójában ez egy rendkívül erős, nehezen múló illat, ami egy idő után szintén okozhat kellemetlenségeket, irritációt, fejfájást.
kisgyerek kiskutyával ül a kanapén

(Kép forrása: Getty Images)

Akkor mi a megoldás?

Nem muszáj teljesen elvetni az ötletet, lehet módosítani, de ne is ragaszkodj hozzá – van még egy csomó hatékony módszer a kanapé kitisztítására. Ebben a cikkben mutatunk is párat. Ha van olyan készüléked, amelynek van kárpittisztító funkciója, vagyis eltávolítja a vegyszeres vizet a textilből, akkor működhet a dolog. Igazából azonban a speciális kárpittisztító szerek sokkal biztonságosabbak és hatékonyabbak, akár kárpittisztítóval eszközzel használod, akár önmagukban.

Forrás: Better Homes & Gardens