Család

Nem tudjuk többé műanyag zacskóba pakolni a gyümölcsöt a Tesco-ban

Megszünteti a Tesco a zöldség-gyümölcs-osztályon eddig ingyenesen elérhető, eldobható műanyag zacskók használatát.
2023. Március 03.
zöldség gyümölcs bevásárlás
(A kép illusztráció. Kép forrása: Getty Images)

Az üzletekben ezentúl többször is használható, biológiailag lebomló zacskó vagy úgynevezett újrazsák lesz kapható a korábbi, úgynevezett könnyű hordtasakok kiváltására, írja az áruházlánc közleménye.

A vásárlók ezen kívül – ahogyan eddig is – magukkal hozhatják saját szatyraikat, továbbá a legtöbb áruház bejáratánál rendszeresen találnak majd a termékek másodlagos csomagolásából származó, ingyenesen elvihető kartondobozokat, melyekbe szintén pakolhatnak.

„Az eldobható műanyag zacskók március 21-i kivezetésével egyidejűleg zöldebb csomagolóanyagokra váltunk, amivel éves szinten 500 tonna műanyagot tudunk megspórolni. Az újonnan bevezetett, biológiailag lebomló zacskó komposztálható, míg az újrazsák minden alkalommal újrahasználható a vásárlás során. Sokszor azonban – például egy fürt banán vagy egy cukkini esetében – ezekre sincs szükség, ezért arra biztatjuk a hozzánk betérőket, hogy lehetőség szerint vásároljanak csomagolásmentesen” – idézi a közlemény Hevesi Nórát, a Tesco kommunikációs vezetőjét.

A biológiailag lebomló zacskó űrtartalma nagyjából 4,5 liter, a maximális terhelhetősége pedig 2 kilogramm. Megújuló összetevőként keményítőt tartalmaz, így komposztálható, és egy éven belül magától is lebomlik. Ha a komposztálás nem megvalósítható, akkor a korábban megszokottaktól eltérően a lebomló zacskót nem a szelektív, hanem a kommunális gyűjtőbe kell tenni. A közlemény szerint a termék a lejárati idején belül többször is használható, így nem szükséges minden alkalommal újra megvenni vásárláskor.

Csak üdvözölni tudjuk a változtatást!