Család

Júliustól ilyen kupakok kerülnek itthon a műanyag palackokra

A műanyag palackokhoz rögzített kupakok a legtöbb felhasználót idegesítik, fontos változás érkezik ezzel kapcsolatban júliustól.
2024. Június 08.
műanyag kupak ásványvizes palackon

Mint az a hvg.hu friss cikkéből kiderül, az Európai Unió még 2018-ban határozott arról, hogy a palackokra rögzíteni kell a műanyag kupakokat. Az intézkedés elsőre ellentmondásosnak tűnhet, ugyanis a rögzítéshez a korábbinál is több műanyag felhasználására van szükség, a cél azonban a környezetvédelem.

Július 1-től pedig végleg lekerülnek a boltok polcairól a klasszikus kupakokkal záródó palackok egész Európában, így Magyarországon is.

Az Európai Unió 2024 júliusától minden gyártót arra kötelez, hogy a palackozott termékek előállítása során csakis olyan csomagolást használjanak, amelyekhez rögzítik a kupakokat. 

eldobált kupakok

A kevesebb több, vagy a több kevesebb?

A döntést az a törekvés indokolta, hogy csökkenjen az egyszer használatos műanyaghulladék mennyisége. Ez ellen az italgyártók is felléptek, sőt a vásárlók többsége is az elégedetlenségének adott hangot, ez azonban senkit nem hatott meg.

Az Európai Unió felmérései szerint a műanyagszennyezés legnagyobb részét az eldobált műanyag kupakok teszik ki, ami ellen hathatós segítséget nyújthat a tetők rögzítése. 

Hogy a gyártók ezt hogy oldják majd meg, azt nem határozza meg az EU, ezzel kapcsolatban szabad kezet kapnak, ám nagy valószínűséggel a már itthon is sokszor látott módszert választják majd.

Nyitókép: Getty Images