Baba

Közös futás és futkározós játékok – Tippek kor szerint

A futás az egyik legnépszerűbb, mozgásforma, ezért jó ha a kicsikkel már korán megismertetjük. Ennek legjobb módja, ha közösen kezdünk futni, vagy együttesen végzünk futással egybe kötött játékokat, gyakorlatokat. Ehhez gyűjtöttünk most nektek tippeket.
2020. Május 25.
Egészség és versenyszellem: így fuss gyerekkel! (fotó: Getty Images)

A futás erősíti és javítja az ellenálló képességet, emellett számtalan további pozitív egészségügyi hatása is van: erősíti a szív- és érrendszert, zsírégető – ez különösen jó hír lehet, ha a terhesség után szeretnél megválni néhány kilótól -, fokozza a tüdő oxigénfelvevő képességét, oldja a stresszt, gyerekeknél csillapítja a szorongást, segíti az alvást.

De a fizikai pozitívumokon túl nagyon sok egyéb szuper hatása is van. A futás nevel. Kitartásra ösztönöz, megtanítja a gyerekeket arra, hogy ha eleget gyakorolnak, akkor még a nehéz dolgokban is sikereket érhetnek el, nem utolsó sorban pedig a versenyszellem fejlődését is segíti.

Persze eleinte még nem a versenyzés a lényeg, sőt ovis kor végéig nem is ajánlott nagyon komolyan venni a futást, inkább a játékos mozgásformákat, a szabad szaladgálást kell motiválnunk. A szó szoros értelmében vett futás és a gyerekek futása közt persze nagy a különbség, de ezek a szaladgálós játékok segítik elő a kicsik megfelelő idegrendszeri érését, a motoros mozgások fejlődését, és teremtik meg a későbbi komolyabb testmozgáshoz szükséges izomzatot is.

Így kezdjük el – futás babakocsival

A babakocsis futás zseniális megoldás a szülőknek, akik szeretnének újra elkezdeni sportolni, mozogni a baba érkezése után, de nem akarnak távol lenni gyermeküktől. A közös futást ráadásul nem csak az anyuka/apuka, de a kicsik is nagyon élvezik, akár nézelődve és élvezve a sebességet, akár hatalmasakat durmolva a babakocsiban.

A babakocsis futásnál mindenképp tartsuk észben, hogy a szakemberek ajánlása úgy szól, hogy csak ülni tudó babákkal szabad belevágni. Vannak akik futnak mózeskosaras babakocsival is, ám ez több szempontból sem javasolt. Az újszülöttek fejecskéje és nyakizomzata még nagyon gyenge, így már egy-egy kisebb bukkanó is sérülést okozhat a gerincük, koponyájuk fejlődésében.

A babakocsival való futás első lépése, hogy szerezzünk be egy jó futóbabakocsit. Érdemes több fajtát kipróbálni, bérelni, ismeretségi körből kölcsönkérni, ugyanis a futóbabakocsik nem a legolcsóbbak, és ha mégsem válik be egy adott típus, az hamar elveheti az ember kedvét a folytatástól. A babakocsi kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy milyen típusú terepen fogjuk a legtöbbet használni, legyen megfelelő a lengéscsillapítása, ülése dönthető legyen a kicsik biztonságának és kényelmének érdekében, nem utolsó sorban rendelkezzen annyi tárolóval, amennyi számunkra egy közös kiruccanáshoz szükséges.

“A megfelelő járgány beszerzése után nincs más hátra, mint felavatni azt. Gyerek levegőztetése megoldva, szépen nézelődik a kocsiban, anya napi edzése szintén pipa. Természetesen ez a verzió is benne van a pakliban, de nem árt felkészülni a hisztirohamokra, az “addig rugdosom a babakocsit, amíg ki nem veszel a kocsiból” játszmákra, és egyéb küzdelmekre, amikkel naponta megvívnak a kisgyerekes anyukák. Érdemes tehát túlélő csomaggal készülni: kedvenc játékokkal, amiket remélhetőleg minél kevesebbszer fog kidobálni a babakocsiból; ropogtatni valókkal és innivalóval, amiknek bevetésével szintén nyerhetünk néhány nyugodt percet.

Annak ellenére, hogy sokszor küzdelmesen indulnak a futóbabakocsis pályafutások, nem szabad feladni a próbálkozásokat, mert abszolút megéri belevágni ebbe a kalandba! A közös sport élménye, az érzés, hogy anyaként is milyen erősek, jókedvűek és fittek lehetünk, óriási energiát tud adni a mindennapok nehézségeinek legyőzéséhez! És ez még csak a kezdet! Ma még babakocsival megy veled, holnap meg már melletted fut a versenyeken. A babakocsis futás tökéletes kezdés ahhoz, hogy igazi sportos, aktív családdá váljatok” – osztja meg tapasztalatait a 4 gyermekes Polgár Georgina az AnyaFormában blog írója.

A bejegyzés megtekintése az InstagramonElképesztően örülök annak,hogy ilyen népszerű volt a tegnapi posztom,és több,mint 150-en jeleztétek,hogy hétfőtől velem fogtok fogyni,és egészségtudatosabban táplálkozni!Így kell ezt csinálni,együtt jól odab@szunk a kilóknak meg a karanténbodynak ? Úgy döntöttem egy zárt csoportban fog menni ez a buli,tehát mindenkit várok nagy-nagy lelkesedéssel az alábbi csoportban: https://www.facebook.com/groups/1768228549865469/?ref=share (kattintható linket beraktam a profilomba) Délelőtt pedig megvolt a hétre tervezett 4*1 óra futásból a második etap.Már csak 2 futas maradt a hétre ?? . . . . . #fussbabakocsival #running #anyavagyok

AnyaFormában (@anyaformaban_polgargeorgina) által megosztott bejegyzés, Máj 6., 2020, időpont: 4:21 (PDT időzóna szerint)

 

Ha szívesen belevágnál a babakocsi futásba de tanácstalan vagy, hogyan kezdj hozzá keresd a Fuss Babakocsival Egyesület weboldalát, ahol minden szükséges infót sőt egy szuper kis közösséget is találsz!

Csetlő-botlók és a futás – a már járni tudó de még bizonytalan apróságok

Vannak gyerekek, akik már 10 hónaposan sétálnak, de vannak, akik még másfél évesen mutatják meg eme képességüket. A járás és a futás képességének elsajátítása közt általában még jó néhány hónapnak kell eltelnie, hiszen a piciknek megfelelő stabilitásra, egyensúlyérzékre, nem utolsó sorban bátorságra kell szert tenniük, mielőtt felgyorsítanák a még amúgy is imbolygó lépteiket. 

Hogyan ösztönözhetjük mégis a futást ebben az időszakban? Koncentráljunk a rövid távokra. Biztosítsunk megfelelő lábbelit a kicsiknek, olyat, ami extra stabilitást ad, biztosan fogja a kis bokájukat. A futás gyakorlásához válasszunk olyan terepet, ahol nincsenek akadályok, és ahol ha le is huppan a gyermek, nem tudja magát nagyon megütni. A padlószőnyeg vagy az egyenletes gyep is remek helyszín lehet egy kis gyakorláshoz.

Mit érdemes játszanunk?

Ott van például a klasszikus “Ki jön az én házacskámba?” játék. Anya és apa üljenek le egymással szemben, körülbelül 4-5 méter távolságra, a kicsi pedig fusson egyikük karjaiból a másik szülőhöz. Beérkezéskor nagy ölelés, puszi, csiklandozás a jutalom, a kicsi preferenciái szerint. Nagyobbaknál a két szülő egymással szemben áll, kicsivel nagyobb távot hagyva a futkározásra, mint az ülős verziónál, és a pindúr beérkezésekor fel lehet őt emelni, megforgatni, közösen pörögni egyet, hogy még nagyobb legyen a móka.

“A bölcsis korosztálynál még nagyon változatos a kicsik hozzáállása a mozgással kapcsolatos játékokhoz. Vannak, akik még óvatosabbak, instabilabbak, vannak megállíthatatlan, izgő-mozgó gyerekek is, de olyan kicsik is akadnak, akiket a futás, a sebesség még kifejezetten megrémít. Éppen ezért a legfontosabb az, hogy ilyenkor még ne erőltessünk semmit, haladjunk a gyermek saját tempója szerint.

Kezdeményezhetünk persze futkározós játékokat, de ha ellenállást tapasztalunk, nem kell kétségbeesnünk. A kicsiket a legjobb ilyen korban még az érzelmeiken keresztül motiválni, például olyan tevékenységeket kitalálni, ahol a kedvenc kis plüsséhez kell odafutnia, vagy a család kutyusát megkeresni együtt, neki labdát dobálni, elfutni érte és így tovább. Figyeljünk arra, hogy a futkározást mindig biztonságos – lehetőleg nem beton – terepen, felügyelet mellett, folyamatos pozitív megerősítések kíséretében gyakoroljuk velük. Minél többet gyakorolnak, annál magabiztosabbak és bátrabbak lesznek, és egyensúlyérzékük is annál jobban fejlődik” – összegzi tippjeit K. Angéla csecsemő és kisgyermeknevelő.

Megállíthatatlan ovisok – futós játékok 2-3 éves korban

Amint a kicsik elérik azt a pontot, hogy már biztonsággal közlekednek két lábon, sőt ráéreznek a sebesség ízére, nos, onnantól nincs megállás. Egész napos rohangálás, kismotor, ugrálás és még sorolhatnánk. Na de hogyan és miért érdemes ezzel a korosztállyal is közösen futkorásznunk?

“A játék során fejlődnek a gyermekek mozgásszervei, testi képességei. Hatására fontos személyiségjegyek alakulnak ki, mint például a bátorság, fegyelmezettség, kitartás, együttműködés, ötletgazdagság, akarat, leleményesség. A páros versengések, sor- és váltóversenyek, csapatjátékok segítik a közösség kialakulását. A játékban való részvétel során a gyermek megismeri saját képességeit. A közösség minden tagja egyénileg maximális teljesítményre törekszik. A gyermek megtanul a játékszabályok keretein belül agresszivitástól mentesen küzdeni. A játék közben saját magát is megismeri. Megtanulja a sikerek mellett az esetleges kudarcokat is elviselni” – tudhatjuk meg Goró Erzsébet óvónő, Betekintés az Óvodai életbe című weboldalán.

A fogójátékok minden kisgyermek kedvencei. Számtalan variációt, témát kitalálhatunk, saját gyermekeinkre szabva, a lényeg mindig ugyanaz: valaki a fogó, a többiek pedig menekülnek előle. A fogó szerepét legtöbbször anya/apa nyeri meg, hiszen a csöppségeknek a menekülés a nagyobb élmény, de érdemes időnként azért meg is fordítani a szerepeket, hátha a kicsi pont az üldözést kedveli majd jobban. Ezek a játékok kitűnően fejlesztik a kicsik térbeli tájékozódó képességét is.Ha több gyerek is van a családban, vagy ovis látogatók érkeznek, akkor rendezhettünk házi mini futóversenyt, rajttal, céllal, nyereménnyel. Nagyon kedveltek a különböző – persze nem túl bonyolult, vagy veszélyes – akadálypályák is, ahol a futást itt-ott, egy, a kicsik számára is teljesíthető nehezítéssel bolondítunk meg ( szlalomozás, szenzoros korongok, egyensúlyfejlesztő “kövek” használata, alagút stb.).Biztosan ti is emlékeztek még a “Tűz-víz-repülő” elnevezésű játékra. Ebben mindenki szabadon futkos, majd amikor a játékvezető véletlenszerűen bekiáltja a három szó egyikét, akkor a szónak megfelelő feladatot kell végrehajtani. A tűz szónál egy előre kijelölt pontba kell futni (homokozóba beleugrani, földre helyezett hulla hopp karikába lépni stb.), hogy megmeneküljünk a tűz elől. A víz szónál fel kell mászni valamire, hogy ne legyünk vizesek. Ha pedig a játékvezető repülőt kiállt, akkor tovább kell szaladgálni kezünket oldalsó középtartásban, amolyan repülőszárnyként kitartva.

Hogyan tovább a későbbiekben?

Ha a nagycsoportos ovis, vagy általános iskolás gyermekünknél komoly érdeklődést látunk a futás iránt, érdemes felkeresnünk a helyi atlétikai egyesületet, ahol bizonyára találunk a minik számára is megfelelő edzést. Az ilyen korú gyermekeket már bevonhatjuk saját futó edzéseinkbe is, persze ilyenkor mindig rövidebb távval és lassabb tempóval kell kalkulálnunk. Élvezzük a gyermekkel közös futást, mutassunk példát az egészséges életvitellel, de ne ilyenkor akarjuk majd saját rekordunkat megdönteni.A futás a későbbiekben is nagyon hasznos lehet. Azok a gyerekek akik a csapatsportokban nem találják meg számításaikat, az atlétikában, futásban nagyon sokszor kiemelkedő sikereket érnek el. Ráadásul, habár a futás egyéni sport, az edzések itt is közösségben történnek, így elősegíti a gyerekek szociális kapcsolatainak fejlődését is. A futás a kiskamaszok , kamaszok testi és mentális egészségére is különösen jó hatással van.További tippek: