Baba

Kacagtató játéktippek 3 éves korig

Ha a jól bevált sétálás, a kertben rohangálás és a játszóterezés mellett kipróbálnál néhány kifejezetten gyermeked korának megfelelő, fejlesztő szabadtéri mozgásformát, amit ráadásul együtt űzhettek, akkor ez az összeállítás neked készült.
2020. Június 08.
Móka és kacagás a levegőn (fotó: Getty Images)

A szabadtéri mozgás nélkülözhetetlen a gyerekek egészséges testi és lelki fejlődéséhez. A közösen eltöltött kinti játékidő pedig a szülő-gyermek kapcsolatot is jelentősen erősíti. 

Közös időtöltés a szabadban – Újszülött kortól hat hónapos korig

Ha a néhány napos újszülöttet még nem is, de pár hetes – fokozatosan a szabad levegőhöz szoktatott – babát, már érdemes rendszeresen kivinned a szabadba. A csecsemők rohamléptekkel fejlődnek az első időszakban, testileg és szellemileg egyaránt. De persze ilyen aprócska korban a mozgás, az átmozgatás még egészen más jelentéssel bír, mint a későbbiekben.

A csecsemő izomfejlődésének jellegzetessége, hogy először a fejhez közelebbi izomcsoportok kezdik el fejlődésüket, majd a végtagok felé is megindul fokozatosan a fejlődés. Mivel születéskor még viszonylag fejletlen az izomzata kicsiknek, így fejlődésükben fontos szerepe van a szabad mozgásnak, és az izmok “edzésének“.

A pici babákat legjobban a szabadban történő ringatással, hintáztatással (fekvő, függő hintában) tudod szórakoztatni. Ha a gyermekedet karjaidban ringatod és némi rugózást, finom törzsfordítást is beleviszel, akkor máris saját átmozgatásodról is gondoskodtál. A kicsiknek – akik néhány hónapos korban már egyre jobban érdeklődnek a színes formák, különleges hangok iránt – érdekes lehet, ha a hintát biztonságos vastagságú faágra függeszted, így csodálhatják a falevelek mozgását, változatos színeit.

De függeszthetsz a hinta fölé könnyű, finom színes sálakat, esetleg csörgőket, csengettyűket, melyek a hinta mozgását követve elvarázsolják majd a kicsit. Egy puha takarót leterítve a szabadban, a baba aktív időszakához időzítve, amikor épp az ébrenléti idejét tölti, végezhetsz babatornát is. Ebben a korban alapozódnak meg az átforduláshoz, későbbi kúszáshoz-mászáshoz szükséges izmok. Hogy ezt még inkább elősegíthessük, érdemes a babákat szakszerűen végzett tornával lazítani. Már az egészen apró gyermekek is élvezik, ha a közös tevékenységekhez mondókákat, dalokat társítasz s ezzel még szórakoztatóbbá teszed az elfoglaltságot mindkettőtök számára.

Játékos fejlesztés 6 hónapos kortól 1 éves korig

A hintázás ebben a korban is az egyik legfontosabb kültéri szórakozásotok lehet. Ebbe továbbra is érdemes saját átmozgatásodat is belecsempészned, így a kicsi fejlesztése és saját egészségmegőrzésed is egy csapásra megoldódik. Ebben a korban a picurok már szeretnék felfedezni a világot, és kezdetben kúszva, majd mászva sőt a gyorsabban fejlődők akár már állva, járva közelítik meg az általuk kiszemelt érdekességeket.

Ebben az időszakban érdemes tehát az éppen aktuális fejlettségi szintet támogatnod. A 6-7 hónap körülieknek a kúszás mozdulatait érdemes segíteni, a 8-9 hónapos apróságoknál már a mászást gyakoroltatni, utána pedig a felállást, járást előkészíteni. Nagyon fontos azonban, hogy minden apróság más és más tempóban fejlődik, így semmi sincs kőbe vésve. Alkalmazkodj gyermeked ritmusához és ott segíts, ahol neki valóban szüksége van rá, ne sürgesd a következő fejlődési fázist.

A babák mozgásfejlődésében is nagyon sokféle tényező játszik szerepet. Ilyenek például a baba testi adottságai. A vékonyabb, filigránabb gyerkőcök mozgékonyabbak. A nagyobb súlyú, húsosabb babák mozgásfejlődése lassabb, komótosabb tempóban haladhat. A mozgásfejlődést a kicsi izomzata is befolyásolja. A babák egy része feszesebb izomzattal rendelkezik, míg más gyerkőcök izomzata kevésbé feszes, emiatt változhat, meddig tart egy-egy mozgásforma megtanulása. Mivel a mozgás egy belső késztetés következménye, ezért szülőként elsősorban az a dolgunk, hogy elősegítsük ennek fejlődését, megfelelő teret és játékokat biztosítsunk számára, miközben figyeljünk arra, hogy sikeresen eljutott-e gyermekünk egy-egy mozgásfejlődési szakaszba.

Teríts le egy vastagabb puha plédet a szabadban, hogy a kicsi gyakorolhassa az átfordulást, kúszást-mászást. Ha már tud ülni, üljetek le egymással szemben és gurítgassatok labdát, ez hatalmas móka a pirinyók számára, és segíti a kéz-szem koordinációjuk fejlődését is.

A tárgyak dobálása, összeütögetése, amúgy is nagy sláger ilyenkor, így adhatsz neki fadarabokat (inkább vastagabb kéreg darabot, semmiképp se botokat, amivel esetleg kárt tehet még magában), köveket, amiket egymáshoz ütögethet ráadásul megtapasztalhatja a különböző textúrák tapintását is.

Botorkáló felfedezők – testmozgás szabadtéren 1-2 éves korban

Ebben a korosztályban tapasztalhatóak talán a legnagyobb eltérések a mozgásfejlődés szempontjából. Vannak gyerekek, akik már 1 évesen szaladgálnak de nem ritka az sem, hogy inkább már a két éves kort elérve szerzik csak meg a kellő magabiztosságot a rohangáláshoz. Itt is fontos tehát, hogy a szabadtéri átmozgatást gyermeked fejlettségének megfelelően végezd.

A legfontosabb mozgásformák a járás, a fel- és lemászás, az egyensúlyozás, a leugrás, a futás, a szökkenés, és az ugrás folyamatosan fejlődnek, alakulnak. A dobások különböző formái (egykezes felső, kétkezes alsó és kétkezes felső dobás) szintén jelentős koordinációs javuláson mennek keresztül. A hengeredés, a gurulás, a függeszkedés, a húzás, hordás gyakorlása ugyancsak nagymértékben segíti a mozgások finomodását, összerendezettségét. A kisgyermekkori mozgásfejlődés egyik “motorja” a játék. Az egy-két éves gyermekek nagy örömmel futnak körbe-körbe, húznak, tolnak tárgyakat, felugrálnak különösebb cél nélkül. Ezek a funkcionális mozgások egyértelműen a mozgás közben érzett öröm újra és újra átéléséért történik.

Vannak azonban olyan tevékenységek, amikért rajongani fog a pindur, nem számít, hogy mennyire magabiztosan áll már a lábán. Ilyen dolog például minden apróság kedvence a buborékkergetés. Ehhez nincs is másra szükséged, csak buborékfújóra és kitartásra. Ha ugyanis egyszer belekezdesz, a kicsik a végtelenségig képesek követelni a bubikat. A feladat egyszerű; te fújod őket, ő pedig igyekszik elkapni, kipukkantani a buborékokat. Ha bevontok még egy felnőttet, ő lehet a buborékfújó, te pedig segítheted a kicsit a buborékok elkapásában.

Emeld fel az elkapáshoz vagy reptetheted, és úgy kergethetitek az illékony szappanbuborékokat. Így aztán te is kardiózol egy kicsit.

Megismerkedhettek a tekézéssel is. Minél színesebb, akár állatfigurás bábukkal játszotok, annál érdekesebb lesz az apróság számára is a dolog. Mivel ilyenkor még nem túl kifinomult a kicsik célzó képessége, ezért a szabályokon érdemes egy kicsit lazítanod és nagyobb labdával, közelebbről indítva játszani. Nekik még az is kihívás, hogy az elborult bábukat felállítsák, úgyhogy ez is egy extra gyakorlat számukra.

Hatalmas móka lehet számukra az is, ha – viszonylag egyszerű – akadálypályát készítesz nekik. Egy alagút (néhány széket egymás után teszel), egy földre helyezett deszka, mint egyensúlyozó (szükség esetén fogd a kezét), egy nagy lavór vagy kosár, amibe nagy méretű labdát dobhat be közvetlen közelről, szlalompálya stb. bőségesen elegendő. Az akadálypálya a nagyobbaknak is hatalmas szórakozás lehet, természetesen a koruknak megfelelő nehézségi elemekkel bővítve, még apát és anyát is megdolgoztathatja.

Az örökmozgó 2-3 évesek

Itt már csak kapkodod a fejed, mert már olyan fürgék a kicsik, és olyan hamar váltanak egyik játékról a másikra, hogy az ember sokszor nem is győzi követni. Már bátran játszhattok együtt, futós, ugrálós, mászós, labdázós szabadtéri játékokat is.

Habár az ugrás ebben a korban még gyermekenként változó, az ugróiskolát – leegyszerűsített változatban – már érdemes kipróbálnotok. Felrajzoljátok a jól ismert alakzatot a földre, a kicsi dob egy követ és páros lábbal odaugrál érte, majd vissza. Anya-apa persze szabályosan, páros majd fél lábon ugrálva végzi a feladatot.

A szeles napokon hatalmas élmény lehet a közös sárkányeregetés. A papírsárkányt mi is elkészíthetjük, de már bármelyik játékboltban/sportszer üzletben kaphatók olcsó változatok, amik tökéletesek arra, hogy jót rohangáljanak vele a gyerekek. 

Most, hogy itt a nyár, már egyre többször lehet vizes játékokat is játszanunk kint. Ilyen lehet például az a feladat is, amiben egy szivacs segítségével kell egyik pontból egy másikba vizet szállítanotok. Ez nagyobb gyerekek számára is jó nyári elfoglaltság lehet. Szükséged lesz hozzá 4 edényre/vödörre és két nagy fürdőszivacsra. Állítsd fel a vödröket: legyen két vödör (egyik a tied, másik a gyereké). A kiindulási pontban lévő vödröket/edényeket töltsd meg vízzel. A feladat az, hogy a szivacsot mártsátok be a vízbe majd szaladjatok át a másik vödörhöz és abba facsarjátok bele. Az “nyer”, aki több vizet juttat át a másik edénybe. Nyilván nem a mennyiség a fontos, hanem a móka, a vízfröcskölés és a futás. 

További tippek: