Baba

A nagymotoros mozgás fejlődése játékokkal is segíthető

Milyen játékokkal fejleszthetjük gyermekünk nagymotoros mozgását? Mivel érhetjük el, hogy minél többet másszon, szaladgáljon és megmozgassa testének nagyizmait? Ebben a játékösszeállításban ehhez hoztunk tippeket nektek.
2021. Március 14.
A nagyomotoros mozgás fejlődése játékokkal is segíthető (fotó: Getty Images)

Forog, kúszik, mászik, szaladgál, rúg – ezek a nagymozgásos tevékenységek fontos mérföldkövek gyermeked mozgásfejlődésében, hiszen ezek nélkül a finom, kis mozgások sem fognak tudni megfelelően kialakulni.

A nagymotoros mozgással kapcsolatos készségek a karoknak, a lábaknak és a törzs nagyizmainak helyes használatát jelentik. Ahhoz pedig, hogy ezeket elsajátítsák a gyermekek, szükség van az izmok megerősödésére, az egyensúlyra, a gyors reakcióra és a testtudatra is.

Játéktippek 6 hónapos kor alatt

Fél éves koráig több fontos nagymozgásra is szert tesz a pici: megemeli a fejét, aztán 2-4 hónaposan kitolja magát hasról, végül 5-6 hónaposan mindkét irányba forogni fog.

Felfüggeszthető játékok

A különféle forgók, magasban felfüggesztett játékok, kis csengők, színes plüssfigurák és kendők felkeltik a babák figyelmét, szívesen szemlélik ezeket. Ahogy mozgáskoordinációjuk javul és izomzatuk erősödik, szívesen nyújtóznak a játékok felé, és ütögetik is azokat, de ha elérhető közelségben vannak, lábbal is rugdalják a játékokat.

Csörgők

3 hónapos kortól jöhetnek a jól kézbevehető, könnyű játékok, színes csörgők, sípolók, amelyeket gyerkőc egyik kézből a másikba vesz, karjaival mozgatja vagy eldobja őket. Vagyis kiváló mozgásösztönzők, amelyek a kar és a lábmunkáját is igénybe veszik. Ilyenkor még praktikusabbak a karikával, fogantyúval ellátott játékok számukra.

Játszószőnyeg

A legfontosabb tevékenység ebben a hat hónapban a hason töltött idő, ami erősíti a baba nyak- és hátizmaikat. Ez ugyanis elengedhetetlen a nagymotoros mozgások (forgás, ülés, állás) kivitelezéséhez.Fontos, hogy a pocakidőre mindig valamilyen kemény felületen keríts sort, és igyekezz játékokkal felkelteni a pici kíváncsiságát, hogy minél hosszabb ideig legyen türelme ebben a pozícióban maradni. Ebben nagy segítségedre lehetnek a játszószőnyegek, amelyek úgy vannak kialakítva, hogy a baba nemcsak a hátán, de a hasán fekve is talál számtalan szórakoztató ingert. Kis tükrök, plüssfigurák, sípolók, csörgők és zongorák ösztönzik a babát arra, hogy a pocakján is időzzön, még ha ezért kezdetben nem fog túlzottan lelkesedni.

Játéktippek 6 hónapos kortól

Izgalmas és mérföldkövekben gazdag időszak következik, ami alatt a baba megtanul kúszni-mászni, felülni majd kapaszkodva felállni és járni.

Mászóalagút

A gyerkőcök 7 és 10 hónapos koruk között kezdenek el váltott lábbal-kézzel kúszni, majd mászni, és kezdetét veszi a világ aktív felfedezése. Ehhez nyújtanak szuper lehetőséget a kültéren és beltéren is felállítható a mászóalagutak. Ezek különféle hosszú, henger alakú csövek, amelyekben nemcsak kúszni és mászni, de bújócskázni is lehet, és a mozgáskoordinációt is fejlesztik.

Labda

A nagymotoros tevékenységeknek nem kell bonyolultnak vagy különlegesnek lenniük. A babák 6-9 hónapos koruk között sajátítják el a felülés tudományát, ebben az időszakban a labda az egyik legnagyszerűbb fejlesztőjáték számukra. A labdázás a gyermek karját, a törzsét és a lábát mozgatja, miközben a kéz és a szem koordinációját is fejleszti.Kezdetben kisebb és könnyebb labdát válassz, hogy meg tudja ragadni a gyerkőc a kezével! Ha a labda színes, texturált és sípol, még érdekesebb lesz a játék, és érzékszervi élményt nyújt.18 hónaposan a gyerekek már képesek a labdát eldobni. Ilyenkor nagyobb, könnyű labdákból is érdemes beszerezni párat, aminek az elkapásához a karokat kell használniuk. És persze nem feledkezzünk meg a rúgásról sem, amihez szintén remek segítséget nyújt egy laszti.

Told és húzd!

A babák többsége a 9-10. hónap körül feláll, és kapaszkodva jár, a 11. és 12. hónap környékén pedig újabb fontos állomás következik, hiszen megjelenik az önálló járás.A tologatós-húzogatós játékok nemcsak a mászás, de egyéves kortól a járás ösztönzéséhez is remek szolgálatot tesznek. A picik kezdetben lelkesen tologatják ezeket a mászástanulás során. Amikor már biztos lábakon tudnak totyogni, akkor zsinegen húzhatják maguk után a színes, hangot adó guruló játékokat. Különösen nagy népszerűségnek örvendenek azok a játékok, amelyek forgó, csattogó, hangot adó részekből állnak.(X) TIPP

A Linkimals™ vidám formák sünit a legkisebbek tologathatják, simizhetik és pörgethetik, forgathatják a hátán lévő játékokat vagy megnyomhatják a nagy méretű, felvillanó gombokat és dalokat hallgathatnak színekről, formákról és számokról. A nagyobbak pedig már húzhatják is maguk után, miközben új dalokat csalogatnak elő belőle, és egyensúlyérzékük és koordinációjuk is észrevétlenül fejlődik.

Zenélő játékok és a tánc

Tudtad, hogy a zene az egyik legjobb nagymotoros fejlesztő eszköz? A zenére végzett ugrálás és tánc a test nagyizmait veszi igénybe, és az izomtónus fejlesztését, erősítését is támogatja, miközben a totyogók koncentrációs- és koordinációs készségei is fejlődnek. A tánc legkellemesebb mellékhatása, hogy igazi örömteli tevékenység, amit akár a szülőkkel is együtt lehet végezni.

Ebben a korban szívesen veszik kézbe a puha, zenélő, szórakoztató játékokat a picik, és perdülnek táncra egy-egy aranyos babadallam hallatán.(X) TIPP

A Linkimals™ sorozat játékos pandája egy igazi puha, kedves tanulópajtás, ami a babákat érdekes fényekkel, dalokkal és mondókákkal szórakoztatja, miközben megtanítja nekik a formákat, a számolást, az üdvözlési formákat és az illemszabályokat. Sőt! Ha van a közelben egy másik Linkimals™ játék, akkor a kis panda felismeri barátját, és együtt összehangolt zene- és fénybemutatóval szórakoztatják (és tanítják) a kicsiket.

Bébitaxi, bicikli, tricikli, roller

Ezek azok a játékok, amelyek nem maradhatnak ki egyetlen gyermek életéből sem, hiszen kiválóan fejlesztik a kéz- és lábizmokat, az egyensúlyozást, a szem-kéz koordinációt, valamint a térérzékelést is. Fontos azonban, hogy mindig az életkornak és testméretének megfelelő kisjárművet válasszunk a gyermeknek!A legkisebb gyerekeknek ideális a bébitaxi, amit akár féléves kortól egészen 3 éves korig használhatnak az apróságok.

A műanyag kismotorra már felpattanhatnak az 1-1,5 éves gyerkőcök is, és segítségével begyakorolhatják az aszimmetrikus (váltott lábbal végzett) mozgást is, miközben egyensúlyérzékük is fejlődik.

2-3 éves korban jöhetnek a triciklik -amelyeket pedállal kell hajtani – és a 3 kerekű rollerek; 3 éves kortól pedig lehet próbálkozni a futóbiciklikkel. Ezek segítenek abban, hogy a gyermek megtanuljon egyensúlyozni.

A kerékpár használatára – ami már igazán komoly kihívás és összetett feladat – 5-6 évesen áll készen a gyermek.