Baba

Mit vegyek a babámnak? – Játéktippek 1 éves kor alatt

Az első baba első játékai okoznak a legnagyobb fejtörést az új szülők számára. Mivel csalhatunk a pici arcára mosolyt? Mi foglalja le? S ami a legfontosabb: mivel segítjük a fejlődését?
2020. November 25.
A gyűrűpiramis is jó választás (Fotó: Fisher-Price gyűrűpiramis) 

Játékötletek 6 hónapos kor alatt

Az első év egyik legfontosabb – de nem annyira látványos – történése, hogy a kicsi “megtanul látni”. Születéskor még nincs térlátása, életlen a kép, és 3-4 hetes koráig fejjel lefelé jelenik meg a világ. A legélesebben a szemétől 20 cm-re lévő dolgokat látja. Három hónapos korban kezd kialakulni a kétszemes látás. Ekkor kezdi nézegetni a kezeit is.

Az első hónapok a szűk környezet látnivalóinak felfedezéséről szólnak. Nagyon fontos, hogy ebben a – látásfejlődés szempontjából fontos- periódusban biztosítsd számára a vizuális ingerek változatosságát formák, színek, vonalak révén.

Babageometria és kontraszt

Két-három hónapos koráig főleg a fekete-fehér párosítás a nyerő, mivel ezen két szín alkotta kontrasztos alakzatok biztosítják a legerősebb vizuális ingert a számára. Készülnek puha babakockák és textil vagy papír babakönyvek is “babageometriás”, fekete-fehér mintával. A kezdeti hetekben ezek lehetnek a legjobb társak a szórakoztatásban az ébrenlét alatt.

Törhetetlen tükör

Habár a baba majd csak 15-18 hónapos korában képes felismerni a saját tükörképét, izgalmas játék számára az első fél évben is a tükör. Létezik törhetetlen babaváltozat (speciális anyagból) is, önállóan mozgatható formában vagy más játékra szerelve (például játszószőnyegre).

Hangot adó játékok

A baba tökéletesen fejlett hallással születik. Figyelmét a hang irányba fordítja, a méhben hallott hangokat megismeri. A látás stimulálása mellett azok a játékok is jól jöhetnek tehát, amelyekkel te adhatsz hangot a kicsinek, és amit később ő is meg tud szólaltatni. Jó választás bármilyen csörgő, sípoló bébijáték. Nem árt, ha beszerzel olyat, amit szabadon mozgathat, eldobhat, és szert teszel egy olyanra is, amit út közben is használhat – felcsíptethetsz a hordozóra, babakocsira.

Csörgőben létezik olyan is, ami kézre/lábra szerelhető – ezzel már egész pici korban képes a kicsi zajt csapni, tehát hamar hoz sikerélményt. Háromhónapos kortól már képes megfogni és rövid ideig megtartani dolgokat a baba. Megragad, szájába vesz minden olyan játékot, ami elfér a kicsi kezekben. Ami hangot ad, annak különösen nagy vonzereje van.

Különböző textúrájú játékok

A tapintásos érzék fejlesztése is lényeges ebben az időszakban. Lepd meg könnyen megragadható (csörgő, zörgő) bébikönyvvel, amelynek minden oldala más-más anyagú, mintájú, színű! Beszerezhetsz olyan speciális babalabdát, kocka alakú babajátékot is, ami a változatos tapintásos inger által szintén remekül fejleszti a kicsit. Az egyenetlen felszínű rágókák is jó szolgálatot tesznek: szájába veheti a kicsi és a fogzás kellemetlenségeit is segít enyhíteni.

Alap játéktípus az első évben a játszószőnyeg. A felszereltebb verziókon van minden fent említett játéktípus – a csörgőtől, a zörgő dolgokon át a rágókáig.

Játéktippek 6 hónapos kortól

Az első év második felében alakul ki a kisbabánál a térlátás, de ekkor a látásfejlődési folyamat még nem ér véget. Kilenchónapos korában a kicsi már láthatóan érzékeli a tárgyak méretét, távolságát. 7-10 hónapos korában újabb mérföldkő következik – az ülés. A kéz szabaddá válik, játék szempontjából kitárul a világ. A mászás a 8. hónap környékén jelenik meg – a helyváltoztatás által szinte mindent elér a kicsi. Az utolsó akadály is elhárul a felfedezés útjából a felállással (9-12 hó) és a járással (12-18 hó).

Egymásra, egymásba rakható játékok

A klasszikus gyűrűpiramis, egymásba rakható poharak jó játékká válnak, amikor a kezek felszabadulnak az üléssel. Hatékonyan tanítják a babának a színeket, a méretek sorrendisége által a logikát is fejlesztik, ahogy a szem-kéz koordinációt, térbeli észlelést, s a koncentrációs készséget is.

Jöhetnek a bábok!

Már a legkisebbek is imádják a bábokat. Sokkal színesebbé teheted általuk a meséket – jobban leköti a babát a bábbal kísért történet. A színes, látványos figurák ötvözve a te hangoddal és fantáziáddal szórakoztatva gyarapítják a kicsi világról szerzett ismereteit, szókincsét. A bábozás segíti felkészíteni egyes helyzetekre (például orvoslátogatásra), támogatja az érzelmi fejlődését.

Húzza-vonja!

Amikor elindul a kicsi, érdemes beszerezni olyan játékot, amit biztonságosan tud húzni maga után vagy tolni maga előtt. A legendás “csattogós lepke” típusú játékok, zsinórral húzható babajátékok egész biztos nagy örömet okoznak a babának, ráadásul a mozgásfejlődését is segítik.

Pancsolni jó!

Ha már ül a baba, akkor meglephetjük fürdőkádban használható játékokkal. A tapintásos érzékre ható ingerek által a vízben való játék nemcsak vicces, de a fizikai és mentális fejlődését is segíti a picinek. Az egyszerű, vízen úszó kacsától, hajótól, a kád falára tapasztható habitapin és vízimalmon át, az egyszerű töltögetésre alkalmas játékokig a választék óriási. Nehéz velük mellélőni.

Az építkezés a rombolással kezdődik

Már az első év környékén meg lehet próbálkozni a motorikát, koordinációt, koncentrációt fejlesztő puha építőkockákkal. Lényeg, hogy könnyen meg tudja fogni a baba. Ha kellően színes, esetleg még textúrájában is izgalmas, még jobb.

A kicsik 8-12 hónapos korukban már képesek tetteik következményét megjósolni. Ám ekkor még a destruktív korszakukban vannak, csak rombolni tudnak, építeni nem. Ám a rombolás fontos tapasztalat, ugyanis ez növeli a baba önbizalmát, és tanítja az ok-okozati összefüggésre, fejleszti a motorikus képességét. Építs hát neki türelmesen, és semmiképp ne bosszankodj, hogy lerombolja! Hidd el: ezáltal is sokat fejlődik!

A játékok kiválasztásánál tartsd szem előtt a minőséget! Semmiképp se vásárolj olyan játékot, amelyből könnyen letörhet egy darab! Első a baba biztonsága!

(X) A cikk elkészítését a Fisher-Price támogatta.

Számos izgalmas fejlesztő játékot találsz a Fisher-Price kínálatában 1 éves korig, és azon túl is! Keress játékot korcsoport szerint: ITT!