Baba

Ezért hasznosak a kontrasztos, babageometria kártyák

A kontrasztos kártyák nekünk talán unalmasnak tűnnek, a csecsemőket azonban hosszú időre lekötik, ráadásul kiváló fejlesztőeszközök a baba látásfejlődésének támogatásához.
2020. Március 12.
A csecsemők látása a születésüket követő pár hónapig még nem tökéletes (fotó: Getty Images)

A csecsemők látása a születésüket követő pár hónapig még nem tökéletes, így észlelésük is eltér a felnőttekétől. Az újszülöttek kezdetben csak kontúr nélküli foltokat látnak, és a 15-20 centiméterre levő dolgok keltik fel a figyelmüket. Ekkor még nem ismerik fel a különféle színeket és árnyalatokat sem, és fókuszálni is csak rövid ideig tudnak. Érdekesség, hogy a babák kezdetben még mindent fejjel lefelé látnak, agyuk csak később fogja megtanulni, hogy a látott képet meg kell fordítania.

Ahhoz, hogy a babák látása fejlődhessen, a csecsemő idegrendszerének stimulációjára van szükség. Ez teszi lehetővé, hogy a megfelelő idegkapcsolatok kialakulhassanak.

Babakártyák, kontrasztos kártyák

A vizuális stimulációban kapnak fontos szerepet az úgynevezett babakártyák (vagy más néven: kontrasztos kártyák), amelyek kiváló fejlesztő eszközök.Ezért hasznosak a kontrasztos, babageometria kártyák

Az 1960-as évek elején Dr. Robert Lowell Fantz pszichológus figyelt fel arra, hogy a babák az eléjük tett szürke kártya és a fekete-fehér sakktábla mintás kártya közül ez utóbbit nézegetik szívesen és hosszan. Később szülészeti osztályokon figyelték meg a csecsemős nővérek, hogy az újszülöttek, a közelükben elhelyezett fekete-fehér kontrasztos kártyák hatására, az etetést követően akár 5-45 percen át is szemlélődtek környezetükben, vagyis az éber állapot alatt is aktívak maradnak.

Mi a kontrasztos kártyák titka?

A kártya használata azon alapul, hogy a picik figyelmét két-három hónapos korukig csak a kontrasztos színek (főként a fekete-fehér) vonzzák. Kutatások tanúbizonysága szerint a fekete-fehér kontrasztos ábrák küldik a legerősebb vizuális jeleket a baba agyába, és így ezek eredményezik a leggyorsabb vizuális fejlődést is.A csecsemők számára elsősorban a geometriai ábrák vonzóak, és különösen a köröket kedvelik. Ezeken ugyanis könnyebben vezetik végig a tekintetüket, mint a sarkokkal rendelkező formákon. A kontrasztos színek megkülönböztetésének és a kör forma észlelésnek köszönhetően találnak rá anyjuk mellbimbójára is a picik a szoptatáskor.

Mikortól és hogyan használhatjuk a kártyákat?

Akár már kéthetes kortól meg lehet mutatni egy-egy fekete-fehér kontrasztos kártyát a babának. Betehetjük mellé a kiságyba, rögzíthetünk egy-két darabot a falon (a pelenkázó mellett), vagy akár készíthetünk forgóként funkcionáló, karikára felfüggesztett kártyákat is, amit az ágya fölé helyezhetünk. Ha a pici már játszószőnyegre fektethető, akkor tegyük hasra, és tegyünk elé két-három kártyát.Ezek a nagy méretű, kontrasztos formák talán nekünk, felnőtteknek unalmasnak tűnnek, számára azonban sokkal izgalmasabbak és jobban le is kötik őt, mint a különféle színes figurák vagy játékok.Kezdetben elsősorban fekete-fehér geometriai formákat válasszunk ki a babának, majd három hónapos korától jöhetnek a különböző állatok, tárgyak kontrasztos képei. Négy hónapos kortól el lehet kezdeni nézegetni a színes kontrasztos képeket is.Ilyen képeket mi magunk is rajzolhatunk, és online is számtalan helyről letölthetőek fekete-fehér ábrák, de könyv vagy kártyacsomag formájában is megvásárolhatóak a szülők számára.Forrás:

Huggamind.com

Askdrsears.com