Baba

Így fejlesztik a gyereket a vízi játékok

Az egyik legjobb móka a nyári melegben a vízben pancsolni. Ez ráadásul rendkívüli módon fejleszti a gyerekek agyát, és segít abban is, hogy jobban megértsék a világ működését.
2019. Május 19.

A vizes játékok, a pancsolás nagyszerű hatással van a kisgyerekek fejlődésére, elsősorban azért, mert a taktilis érzékelést, vagyis a tapintást stimulálja. “A taktilis érzékelés, illetve a tapintással az agyba jutó ingerek erősítik a gyerekek testtudatát, a test és a külvilág közötti határok meghatározását, valamint a fizikai és mentális képeségeket is pozitívan befolyásolják” – magyarázza Geraldine Africa terapeuta.

A vizezős tevékenységek, akár egy kis, felfújható medencében, nagyobb lavórban vagy vödörben, nagyszerű lehetőséget teremtenek a szabad játékra. “A különleges, a megszokottól eltérő, az érzékekre ható élmények mellett ezek a játékok a nyelvi fejlődésre, a problémamegoldásra, a fantáziára, a nagy- és finommotoros képességekre, a kognitív képességekre, sőt még a társas kapcsolatokra is nagyon jó hatással vannak” – mondja Africa.

Hogyan hat a víz a gyerekek fejlődésére?

Még a legegyszerűbb tevékenységek, mint víz csapkodása is teljesen új élmény lehet a gyerekek számára. A vízben máshogy kell mozogni, hiszen le kell küzdeni annak ellenállását is, ez pedig erősíti a gyerekek izmait. A vízben kevésbé kell tartani az esésektől, vagyis, ha vízben mozoghat a gyerek, javul az egyensúlyérzék és a koordináció is.

Lehet, hogy nekünk, felnőtteknek a folyadékok egyik edényből másikba öntögetése egy teljesen hétköznapi feladat (szinte oda sem figyelünk rá), azonban a gyerekek számára az egyik legjobb módszer a finommotoros képességek fejlesztésére. Az öntögetés, a kanalazás, a keverés és egyéb tevékenységek a szem-kéz koordinációt is javítják, és “előkészítik” a rajzoláshoz, íráshoz szükséges mozgásokat. Ezt a pozitív hatást tovább fokozhatjuk, ha a víz mellett más anyagokat is biztosítunk a játékhoz, például homokot (melyik gyerek ne szeretne sarazni?!), kisebb-nagyobb köveket. A különböző textúrák, hőmérsékletek további taktilis ingereket jelentenek, ráadásul ezek segítségével azt is megtanulhatják a kicsik, hogy a különböző anyagok különbözőképpen viselkednek. A finommotorika mellett a a nagymozgásokat is fejlesztik a vizezős játékok, például azzal, hogy a kisvödröket emelik, megtöltik vagy emelik, vagy ha feltörlik a kiborult vizet.

A vizezős játékokkal még a tudományos gondolkodás, a matematika vagy a fizikai bizonyos alapelveit is megmutathatjuk a gyerekeknek: mit jelent a több vagy kevesebb, mit jelent a teli és az üres; miért lebegnek bizonyos tárgyak a víz felszínén és miért süllyednek le mások; mi történik, ha egyre több és több homokot teszünk a vízbe; hogyan viselkednek az eltérő sűrűségű anyagok.

Bár a vízzel való játék egyedül is nagyszerű móka, pajtásokkal együtt még jobb lehet – ez pedig a kommmunikációt és a problémamegoldást is javítja! A gyerekek így megtanulhatnak együttműködni, osztozkodni, közösen dolgozni egy nagyobb cél érdekében.

Azt sem szabad elfelejtenünk, hogy a víz nagyon megnyugtató lehet a kisgyerekek számára, a repetitív mozgások (mint az öntögetés) is segíthetnek nekik relaxálni egy különösen nyűgös nap után.

(via)

Ezt is olvasd el: