Baba

Ezek az ételek segíthetik a baba agyi fejlődését

Az agyfejlődést tekintve a baba első három éve meghatározó szerepű. Vajon milyen ételekkel segíthetjük a folyamatot? Adunk pár tippet.
2020. Október 18.
Ezekre az ételek járulnak hozzá a baba agyfejlődéséhez (Fotó: Getty Images)

A baba első 3 éve egyedülálló időszak az agy fejlődése szempontjából – írja Dr. Teresa Purzner idegsebész a Mother.ly portálon megjelent cikkében. Egyrészt a baba agya nagyon sokat növekszik ebben az időszakban, másodpercenként több ezer idegi kapcsolatot létrehozva. Míg a legtöbb sejtünk (például a bőr, a haj, a tüdő, a szív sejtjei) folyamatosan megújul az életünk során, addig az agysejtek nagy része életünk végéig ugyanaz marad, mint 3 éves korunkban volt. Tehát ezek az első évek egyedülálló lehetőséget jelentenek az agyfejlődés támogatására.

Az agynak számos régiója van, amelyek kissé eltérő időpontokban fejlődnek. Csecsemők MRI vizsgálata alapján készült tanulmányok kimutatták, hogy minden hónapban az agy különböző területei vannak gyors növekedési módban. Anyukaként ezt te magad is láthatod, ahogy a kognitív, motoros vagy vizuális készségei gyors ütemben fejlődnek. Minden héten úgy tűnik, mintha valami új történne, és ez így is van.

A legfrissebb kutatások alapján az agy különböző régióinak növekedéséhez különböző tápanyagokra van szükség, melyek támogatják a fejlődést. Dr. Purzner ajánl néhány példát arra, milyen ételekkel támogathatod a baba agyfejlődését az egyes időszakokban.

6 hónapos korban

A baba vizuális fejlődése megugrik 6 hónapos korára. Ekkor észreveheted, hogy előnyben részesíti a bonyolultabb vizuális ingereket, kezdi megérteni a térbeli kapcsolatokat, megfigyeli a körülöttük lévő embereket, tárgyakat, tereket és kölcsönhatásba lép velük. Láthatod, hogy a kedvenc játéka után nyúl, megpróbálja megragadni.

Ebben a korban az elsődleges vizuális kéreg és a középső és felső occipital gyrusnak nevezett agyterületek dolgoznak erősebben, és ilyenkor segíthet az A-vitamin, a lutein és a jód. A-vitamin található többek között az édesburgonyában, a sütőtökben, és a sárgarépában is, amelyet 7-9 hónapos kortól ajánlanak a legfrissebb hozzátáplálási irányelvek szerint. Lutein található a sütőtökben, és például a borsóban is, amit passzírozva szintén 7-9 hónapos kortól ajánlanak. A jód megtalálható például a tojásban, a banánban.

7 hónapos korban

Ennyi idősen a baba ügyesebb az egyensúlyozásban és az izommozgások összehangolásában, köszönhetően az agy motoros fejlődésért felelős területei növekedésének. Hamarosan megtámasztás nélkül, egyedül tud majd ülni a baba. Fejlődnek a finom motoros készségek is, mint például a tárgyak egyik kézből a másikba való átadása. A kisagy vezérli ezt az egyensúlyt és koordinációt, a táplálkozás szempontjából pedig a cink, a folát és a niacin (B3-vitamin) támogatja. Cink található például a tojássárgájában és marhahúsban. Folátban gazdagok a hüvelyesek, amelyek közül 7-9 hónapos korban a borsó és a sárgaborsó adható passzírozva a babának. B3-vitamin is hüvelyesekben lelhető fel, ez a vitamin segíthet a kicsinek a motoros kontrollban.

12 hónapos korban

A baba első születésnapja körül olyan fontos kognitív képességek erősödnek mint például a figyelem és a türelem. Ekkor a baba meg tud találni elrejtett tárgyakat, és képes megvárni, hogy valaki felvegye, amit elejtett. Kulcsfontosságú agyi régió a fali (parietális) lebeny, amely a kognitív fejlődésben és a figyelem fejlődésében vesz részt, ehhez pedig fontos a fehérje és a vas. Fehérje a sovány húsfélékben, a babban, lencsében, csicseriborsóban van, míg vas a sütőtökben, az édesburgonyában, a gombában, a leveles zöldségekben.

18 hónapos korban

A gyermek 18 hónapos korában egyre több szót tanul meg, bővíti a szókincsét, és egyre összetettebbé válnak a gondolkodási folyamatok is ekkor. Ez tükrözi a frontális lebeny régiójának fejlődését, és ekkor gyorsul fel az úgynevezett mielinizáció folyamata is, amely a gyorsabb ingerület-továbbítást teszi lehetővé.

Ebben az időszakban az E-vitamin, a vas, a fehérje és a DHA omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen. DHA-t tartalmaznak az olajos halak, mint a lazac vagy a tonhal, E-vitamin pedig a napraforgómagban, a mandulában és a mogyoróban is található.

2 éves korban

A második születésnapja környékén a gyermek már egyre összetettebb módon kommunikál a világgal. Valószínűleg eleget tud tenni két részből álló kéréseknek, mint például hogy vegye fel a kabátját a földről és vigye oda anyának. Ezt a megnövekedett figyelem és az elvont gondolkodás képessége segíti.

A fali lebeny kulcsfontosságú régió ebben a szakaszban, amely részt vesz a nyelv feldolgozásában, az érzékszervi integrációban, a tértudatban, a numerikus megismerésben és a figyelemben is. Ilyenkor az agyfejlődéshez ismét fehérjére és vasra van szükség.