Baba

5 dolog, amivel segítheted a baba agyának fejlődését

Tudod-e szülőként segíteni a gyermeked agyi fejlődését? A válasz egyértelműen igen! Íme 5 hasznos tipp ehhez.
2018. Január 24.
5 dolog, amivel segítheted a baba agyának fejlődését

Az agyunk minden egyes mozzanatot irányít a szívdobbanástól a sebgyógyuláson át egészen odáig, amikor hirtelen el kell ugranunk egy közeledő autó elől. A neuronok kezdetektől fogva folyamatosan kommunikálnak egymással, majd idővel idegpályákká alakulnak. Ezek a kapcsolódások pedig az alapján formálódnak, amit életünk első néhány évében megtapasztalunk. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan tudsz minderre hatással lenni a babád esetében!

1.Tápláld megfelelően

A kiegyensúlyozott, változatos táplálkozás rendkívül fontos, hiszen nagymértékben hozzájárul a kicsi agyának fejlődéséhez. Bizonyos tápanyagok hiánya le is lassíthatja ezt a folyamatot, sőt extrém esetben maradandó károsodást is okozhat. Az anyatej az első pár hónapban minden szükséges tápanyagot biztosít a gyermekeknek. Amikor pedig eljön a hozzátáplálás ideje lényeges, hogy kövesd az orvos/védőnő utasításait a gyümölcsök, zöldségek és vasban gazdag ételek bevezetésével kapcsolatban.

A táplálás azonban messze túlmutat a táplálkozáson. Az érzelmi táplálás, gondoskodás éppolyan fontos! Teremts biztonságos, szerető közeget az otthonotokban, ahol a baba pozitív élményeket gyűjthet. Ezek a korai tapasztalatok befolyásolják ugyanis, hogy a gyermek később hogyan fog reagálni az érzelmi megpróbáltatásokra.

2. Stimuláld az érzékeit

Az ének, a dúdolás az egyik legjobb módja, hogy a baba megismerkedjen a különféle hangokkal, szótagokkal, szavakkal. A kapcsolódás és a közös móka pedig sokkal inkább segíti az agyfejlődést, mintha csak benyomnál egy CD-t vagy DVD-t, hogy hallgassatok egy kis zenét. A színes, hangokat adó, zenélő játékok szintén támogatják ezt a folyamatot. Hat hónapos kor körül érintés útján is remekül megtapasztalhatják, hogy egy-egy játék vagy építőkocka milyen formájú, tapintású stb. Adj a kezébe különféle tárgyakat, hadd ismerkedjen velük a maga módján! Arra azonban mindig figyelj, hogy soha ne hagyd egyedül semmilyen játékkal, mindig legyél a közelében!

3. Játssz vele

A kukucs-játékot mindenki ismeri és valóban kiválóan fejleszti a baba agyát, de nyugodtan kitalálhatsz saját, egyedi játékokat is magatoknak. Olyasmikre gondolj, ami színek, formák és hangok felismerését is magában foglalja. Lehet, hogy most még nem fog reagálni arra, ha kimondod, hogy “piros? és közben odaadod neki a piros labdát, de a kicsi agya szépen elmenti az információt, és ha elégszer ismételgeted, később elkezd majd a különböző ingerekre reagálni. Hat hónapos és két éves kor között érdemes ezeket gyakorolni.

4. Menjetek ki a szabadba

Nem jó, ha folyton a négy fal között tengődtök. Akkor sem, ha hideg van. Menjetek ki néha a szabadba, hadd érezze a friss levegőt az arcán, hallja a város zajait és fedezze fel a világot maga körül. Engedd, hogy megérintse a virágokat, a füvet vagy akár a földet. Ha olyan helyen laktok, ahol sok madár van, akkor különböző madárhangokat is megfigyelhettek.

5. Használd ki a szeretet erejét

A kisbabák számára semmilyen hang nem képes felülmúlni a szülei megnyugtató hangját. Az anyai becézgetés, a mondókázás nagyon nagymértékben fejlesztik a baba agyi idegpályáinak kialakulását. Mikor a baba a tapintást gyakorolja, hagyd, hogy megérintse az arcodat, a kezedet. Az ölelések, összebújások szintén óriási jelentőséggel bírnak. A két és három év közötti gyerekek szivacsként szívják magukba az információt abból, ahogyan a szüleik kommunikálnak. Ezért ilyenkor a pozitív kifejezések használatával segíthetitek őt ebben.

A babák agyfejlődésének segítéséhez nem kellenek drága játékok vagy különleges kütyük. Egyszerű hangok, játékok, szavak és a meleg, gondoskodó környezet minden, amire szükségük van, hogy okos felnőttekké cseperedjenek.

Cikk forrása itt.

Kapcsolódó cikkeink a baba fejlődése témában: