Baba

5 érv a hozzátáplálás mellett

Az első 6 hónapban ideális esetben kizárólag anyatejet kap a baba. Lehetőleg ezután is kapjon a kicsi anyatejet, de érdemes a kóstolást, hozzátáplálást elkezdeni.
2015. Február 10.

1. Az anyatej nem fedez minden szükségletet

6 hónapos kort követően a baba szervezetének fokozódó kalória- és tápanyagigényét az anyatej már nem minden esetben tudja kizárólag kielégíteni, noha tudjuk, hogy vitamin-, ásványianyag- és fehérjeösszetétele szempontjából még egy jó ideig a legideálisabb táplálék a növekvő szervezet számára. Létfontosságú, hogy a csecsemő és majd a kisded megkaphasson minden szükséges tápanyagot, ezért érdemes az ajánlott kizárólagos szoptatási idő után apránként hozzászoktatni a változatos étrendhez.

2. Ideje enni tanulni!

A kisbaba emésztőrendszerének fejlődnie kell, és az ízlésének is ki kell alakulnia előbb-utóbb. A javasoltnál hosszabb távú kizárólagos szoptatás mellett a csecsemő nem szokja meg a rágást, a különböző textúrájú ételek elfogyasztásának a technikáját. Az anyatej igen sok íz és aroma megismerését teszi lehetővé az anya változatos táplálkozása révén, tehát a hozzátáplálás bevezetésével nem az ízvilág kibővítése az elsődleges cél. A hozzátáplálás másik feladata az lenne, hogy a családi étkezéseken a csecsemő is részt tudjon venni és egyre aktívabb részesévé váljon.

3. Mindent a fejlődő szervezetért

A kisbaba életének első hónapjai, évei a fokozatos fejlődésről, gyarapodásról szólnak, és ehhez elengedhetetlen számára a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek folyamatos, megfelelő mennyiségű bevitele. Kizárólagos anyatejes táplálás mellett ez nem valósulhatna meg a szükséges szinten, így ezeket hozzátáplálás segítségével tudjuk megadni a kisgyermek számára.

4. Egyre többen a hozzátáplálás mellett

A 2014-ben közzétett statisztikák szerint a 6 hónapos korban mesterségesen táplált (kizárólag tápszerrel) csecsemők aránya jelentősen csökkent (az évek alatt 27,7%-ról 2014-ben 3,5%-ra esett vissza), ezzel szemben örömteli, hogy a kizárólag anyatejjel táplált vagy anyatejjel is táplált csecsemők száma nőtt.

5. A szoptatás nem tarthat örökké…

A hozzátáplálás természetesen nem helyettesítheti a szoptatást, hiszen hat hónapos kor után továbbra is az anyatej a fő táplálékforrás a gyermek számára. Fontos kiemelni, hogy a fokozatos kóstoltatást és kínálást nem szabad erőltetni, hanem a gyermek igényeinek megfelelően kell megismertetni őt a különböző táplálékféleségékkel. Optimálisan kétéves korig javasolt a szoptatás, és minden mamának el kell fogadnia a tényt, hogy előbb-utóbb el fog jönni az elválasztás pillanata. Ha pedig ez eljön, addigra a babának már képesnek kell lenni a megfelelő emésztésre és a különböző tápanyagok befogadására, melyre előzetesen a hozzátáplálással lehet felkészíteni a kisbabát.

Forrás: Kinella

Cikkek a babák hozzátáplálásáról:

  • Babák hozzátáplálása: a szabályok egyszerűek, a gyerekek különbözőek
  • Babák hozzátáplálása: ijedségre semmi ok
  • Babák hozzátáplálása: ahogy a legjobb a kicsinek és a nagynak
  • Babák hozzátáplálása: nyugalom, figyelem, bizalom