Kisgyerek

Két vagy három keréken?

A sokféle járgányt elnézve nehéz választani. Segítünk, hogy milyen bringát vegyél a gyereknek.
2013. Április 04.

A háromkerekű kényelmes megoldás, ha elég vastag a kereke, de nem túl nehéz: így földes, füves terepen is halad, és könnyen elbírod, ha esetleg a gyerek mellett még a picit is cipelned kell. Az első keréknél levő pedálokkal azonban nagyon nehéz tekerni, rossz tartásra készteti a gyereket, a láncmeghajtásúval vagy a lábbal hajtóssal élvezetesebb. Kétéves kortól használhatjuk, bár a pedálok és kormányzás összehangolása általában később könnyebben megy.

A kétkerekűvel is boldogul, ha először a pedál nélküli változatot, a futóbringát vagy tanulóbiciklit veszed neki. Futóbiciklit akár már kétéves kortól használhat a gyermek. Nem kell a tekeréssel bajlódnia, mindkét lába leér a földre, gyakorolja az egyensúlyozást, jól halad, és biztonságosan megáll. Ezután már sokkal könnyebben megtanul biciklizni.

Rollerből találunk három-és kétkerekűt is, mindkettő remekül fejleszti az egyensúlyérzéket. Jól megtanul vele a gyerkőc kormányozni, a két láb különböző feladata, koordinálása pedig megdolgoztatja a két agyféltekét. Háromkerekűt könnyedén használnak már a két és fél-háromévesek, a kétkerekű roller alsó korhatára általában hároméves kor, de nincs kőbe vésett szabály, kinek előbb, kinek később jön el a rollerezés ideje.

Pedálozás, fékezés, egyensúlyozás – bármennyire összetett feladatok is ezek, a tanulóbicikli vagy roller után már gyerekjátéknak bizonyulnak. Semmiképpen sem a felnőtt dolga, hogy seprűnyéllel egyensúlyozva fusson a gyerek után, a kétkerekűre szerelt kis kitámasztó kerekek pedig egyáltalán nem nyújtanak biztonságos támaszt, elakadnak, billegnek, inkább csak akadályozzák, hogy megtanuljon a gyerkőc biciklizni. “Rendes” kétkerekű biciklit a gyerekek valamikor 4 és 6 éves koruk között tudnak jól használni.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Tekerős járgányok
  • Így tanítsd meg biciklizni!
  • Mi a jó a járgányokban?