Baba

Az egyévesnek szimpatikusabb, aki az anyanyelvén szól hozzá

Egyéves korára a baba már jobban értékeli, ha az anyanyelvén szólnak hozzá, ez azonban nem jelenti azt, hogy az idegen nyelven szóló embereket negatívan értékelik.
2017. Július 20.

Mindez azt mutatja, hogy az ismerős csoportok felé nagyobb nyitottság velünk született, ugyanakkor az ismeretlen, idegen csoportok iránti ellenszenv tanult viselkedés – állítják a University of British Columbia munkatársai.

„A kultúrák és nemzetek közötti konfliktusok kapcsán a tudósokat is régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy vajon a hozzánk hasonló csoportok iránti szimpátia és idegenek iránti ellenszenv velünk születik-e, vagy tanult viselkedésről van szó” – fogalmaz a kutatást vezető Anthea Pun, az UBC munkatársa.

A korábbi kutatások már bizonyították, hogy egy hároméves gyerek már előnyben részesíti a hozzá hasonló kultúrából érkezőket, és némi negatív előítélettel viseltetik azok iránt, akik másmilyenek. A szakemberek számára a kérdés az volt, hogy mi történik csecsemőkorban, ami ezt a fajta irányultságot befolyásolja.

A szakemberek hat kísérletet is végeztek 456 csecsemő bevonásával, akik nyolc és tizenhat hónap közöttiek voltak. Mint kiderült, egyéves korukra a gyerekek már nem csak tökéletesen felismerik, de előnyben is részesítik anyanyelvüket, ami azt sejteti, hogy velünk született preferenciáról van szó. Ezek a gyerekek ugyanakkor nem viseltetnek még negatív előítélettel a más nyelvek, kultúrák iránt, így ez a fajta előítélet vélhetően később tanult viselkedés.

Kapcsolódó cikkek:

Már a hét hónapos babák is gyakorolják a beszédet

A gyermeki beszéd csodája, megmosolyogtató példákkal

Így angolozz a babával!

Forrás: Medipress