Baba

A babanyelv a leghatékonyabb nyelvtanítási módszer

Korábban számos szakember azt javasolta, hogy ha azt szeretnénk, gyermekünk minél hamarabb és minél helyesebben beszéljen, akkor kezdettől fogva úgy beszéljünk hozzá, mintha egy másik felnőtt lenne. A Rutgers Egyetem-Newark munkatársai ezt másképp látják.
2016. Július 04.

A Rutgers Egyetem-Newark munkatársai szerint azonban valójában azzal teszünk legtöbbet gyermekünk fejlődéséért, ha azt a nyelvet használjuk velük kapcsolatban, amit a legtöbb anya ösztönösen tesz, vagyis elnyújtott, éneklő hangon gügyögünk nekik.

Amint arra a Psychological Review című lapban közzétett kutatást vezető Patrick Shafto, az Egyetem matematikus és informatikus docense felhívta a figyelmet, éppen azért kell nyújtva, lassan, dallamosan beszélni a kicsikhez, mert így segítjük őket abban, hogy a leggyorsabban megjegyezzék az adott nyelv jellemző hangjait. Shafto és munkatársai egy matematikai modell segítségével bizonyították be a fenti igazságot, mely során kiderült, hogy a kicsik számára a babanyelv a legérthetőbb, így ebből tudnak a legtöbbet tanulni is.

A kutatók egyébként megállapították, hogy az állatok, illetve a külföldiek esetében is hasonló a helyzet, előbbiek esetében inkább a dallamos beszéd, utóbbiaknál pedig a magánhangzók elnyújtása jelenthet segítséget. A szakemberek szerint ez alapján – szintén a matematikai modell segítségével – ki lehetne dolgozni azt a beszédstílust, amellyel az angolt, mint idegen nyelvet tanító tanárok a leghatékonyabban tudnák végezni munkájukat a diákjaik körében, a tanulók számára pedig a lehető legkönnyebben menne az angol nyelv elsajátítása.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mérföldkő a babák életében: a beszéd
  • Így fejlődik a beszéd
  • Mindent a kisgyermekkori beszédfejlődésről
  • Forrás: Medipress