Baba

Az idegrendszeri éretlenség jelei

Az idegrendszeri éretlenség az agy valamely területének fejlődési elmaradását jelenti. Milyen jelekre érdemes odafigyelnie a szülőnek?
2018. Május 14.
Az idegrendszeri éretlenség jelei

Amikor az orvostól azt hallják a szülők, hogy a gyermeküknél idegrendszeri éretlenség gyanítható, akkor az általában nagyon megijeszti őket. De mit is jelent ez a kifejezés?

Az idegrendszeri éretlenség azt jelenti, hogy valamilyen fejlődési területen valamilyen hiányosság van a gyermeknél. Ez jelentkezhet a mozgásban, szociális és az értelmi fejlődésben egyaránt- tudtam meg Shakkour Eleonórától, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet konduktorától.

Mikor figyelhet fel az első jelekre a szülő?

Ha a magzati korban vagy a szülés során valamilyen károsodás érte a gyermeket, akkor nem fejlődött rendesen az idegrendszere, vagy az ép rendszert érte károsodás. Már a születést követően felfigyelhet az idegrendszeri éretlenség szembetűnő jeleire a szülő. Ilyen pl. a nagyon feszes izomzat, az epilepsziás rohamok jelentkezése, a szopási reflex hiánya, vagy ha nem alakul ki a kontaktus az anya és a gyermek között. Ilyenkor a neurológus már a kórházban elvégzi az első vizsgálatokat, és megfelelő szakemberhez (pl. konduktor) küldi a gyermeket. Ezeknél a gyermekeknél nagyon fontos, hogy újszülöttkorban elkezdődjék a mozgásfejlesztés.

A későbbiekben milyen tünetek jelentkezhetnek, amelyek az idegrendszeri éretlenségre figyelmeztethetik a szülőt?

Egy gyermeknek 3 éves korára folyékonyan, mondatokban kell beszélnie. Akkor beszélhetünk idegrendszeri zavarról, ha nem indul be a beszéd (vagy mondatok helyett csak szavakat használ a gyermek); illetve, ha csak beszél, de nem adekvátan (pl. a babára azt mondja, hogy autó, vagy még mindig “halandzsa” nyelven beszél).Szintén figyelmeztető jel, ha a gyermek beszédfejlődése nem indul be a közösségbe kerülve sem. Ilyenkor elsősorban szakorvosi vizsgálatra célszerű elmenni (a fül-orr-gégész nézze meg, hogy nincs-e fizikális probléma) utána pedig logopédus segítségét kell kérni.Idegrendszeri éretlenséget jelezhet, ha a gyermek a mozgásfejlődésében elmarad a korosztályától, a mozgáskoordinációja nem jó (csetlik-botlik, sokszor elesik), tériszonya, egyensúlyi problémái vannak.Érdemes odafigyelni, ha gondjai adódnak az öltözködéssel (gombok, cipzárak, cipőfűző), vagy nehezen vagy nem tud megtanulni úszni, bringázni.Idegrendszeri éretlenség gyanúját veti fel, ha figyelemzavart tapasztal a szülő (nem tud egy mesét végighallgatni, hiperaktív). Problémát jelezhet, ha viselkedési zavarok jelentkeznek a gyermeknél (nem tud beilleszkedni, magányosan játszik), vagy ha a gyermek fáradékony, hamar kilép a játékszituációból.A játéktevékenység fejletlensége szintén figyelmeztető jel lehet (szerepjáték elmaradása, szabályjátékok kerülése, érdeklődés hiánya).Ha 5 évesen még szopja az ujját, ágyba pisil, fényre, hangra, érintésre túl érzékeny a gyermek, szintén érdemes szakemberhez fordulni.Komoly figyelmeztető jel, ha a gyerkőc 5-6 éves korára nem rajzol vagy színez akkor sem, ha a társai rajzolnak- hangsúlyozza Shakkour Eleonóra.Vegyük észre, ha gyermekünk 6 éves korára sincs tisztában az irányokkal, ha keveri a jobb-bal oldalát, és nincs kialakult kézdominanciája.

Kihez forduljunk?

Elsősorban neurológus felkeresése javasolt-javasolja Eleonóra. A neurológus tudja megállapítani, hogy az agy mely területén van fejlődési elmaradás, és megfelelő terápiát javasol a szülőknek.Kapcsolódó cikkeink idegrendszeri éretlenség témában: