Gyerek

7 tipp az irányok játékos gyakorlásához

Melyik a jobb kezed? Melyik a bal kezed? Ez az a két kérdés, amire a legtöbb gyerek sokáig maximum mázliból válaszol helyesen. Gyűjtöttünk pár konkrét tippet az irányok játékos tanulásához.
2015. Április 16.

Rajzolás során is lehet gyakorolni az irányokat

A térbeli tájékozódás, az irányok és a testséma ismerete a mozgásfejlődés alapfeltétele. Minek hol van a helye, mi hová tartozik, mi minek a része – ezek a kérdések közvetve segítik a térérzékelés fejlődését, míg mozgás közben közvetlen tapasztalatokat szerez a gyerkőc. Játékosan észrevétlenül segítheted fejlődését.

Pár tipp az eszköztáradba:

1. Terítésnél tedd mindig a tányér jobb oldalára a kanalat, így rögzül, hogy az egyik kezét előnyben részesíti. A legtöbbször ez a jobb kéz, nyugodtan feltételezheted, hogy kisgyerekednél is így lesz ez. Határozottan átteszi a másik kezébe, ha mégis a balt érzi ügyesebbnek, ezt fogadd el minden megjegyzés nélkül.

2. Vágj ki képes újságból néhány állatfigurát. Utánozzátok a képekkel az állatok természetes mozgását, például emeljétek a fejetek fölé a madarakat, ugráltassátok a majmot, békát, csúsztassátok a földön a kígyót. Tedd próbára olyan állattal, amit a valóságban is ismer: emeld a kutya képét a fejed fölé, mintha repülne. Mit szól hozzá?

3. Hagyd, hogy öltözködéskor ő irányítson, te kérdezgesd: a sapka hova kerül, és a cipő? Tedd elé a ruhadarabokat úgy, hogy önállóan is fel tudja húzni őket.

4. Jobbra, balra, előre, felfelé vagy lefelé? Nem is olyan egyszerű ez! A térfogalmak ismerete, a jó tájékozódás alapfeltétele az írás- és olvasástanulásnak. Balról jobbra és fentről lefelé rójuk a sorokat, de jobbról balra íveljük a betűket… Könnyebben boldogul majd ezzel, ha az óvodai évek alatt sok játékkal, mozgással gyakoroljátok az irányokat.

5. Szabadtéri sakktáblán (strandokon szokott lenni ilyen) lépegessen a lurkó az egyik sarokból kiindulva irányításod szerint: két lépés jobbra, három előre, egyet hátra… Izgalmasabb, ha bekötött szemmel halad, és egy kis meglepetést teszel a “célpontba”, például egy szem cseresznyét vagy egy lufit.

6. Legyél te a GPS! Dugj el egy kis játékot a lakásban, és irányítsd hozzá a gyerkőcöt: most menjél előre, most kanyarodj balra, most nyúljál fel, mit találtál? Vezesd kacskaringósan, de eltévedni is szabad! Ilyenkor meg kell fordulni, ami jobbra volt, most balra esik…

7. Jelölj ki egy pontot a rajzpapíron, filctoll a gyerek kezében. A ponttól kezdve húzza a vonalakat irányításod szerint. Mi alakul ki a távirányítással készült rajzon? Ház, kerítés, kutyaól…

Kapcsolódó cikkeink a gyermek fejlődése témában:

Forrás: Kismama magazin