Gyerek

Hány évesen tanulhat meg úszni a gyerek?

Minél előbb és minél gyorsabban, ugye? Általában ez a szülők vágya. A valóság ettől azonban messze van.
2016. Július 20.

Ha nyár, akkor strandolás, pancsolás a vízben, tengerparti vizezés. Sok szülőben felmerül, ahogy gyermekét látja játszani a vízben, hogy vajon eljött-e már az ideje az úszástanulásnak.

Az úszásoktatással foglalkozó szakemberek véleménye szerint valamikor 5-8 éves korban lesz elég érett a gyermek arra, hogy megtanítsák úszni. Ennél pontosabb időpontja nincs az úszástanulás ajánlásának, sem az iskolakezdés ideje, sem már határidő nincsen.

Nagyon fontos ugyanis, a gyermek személyisége, az idegrendszer fejlettsége, érettsége, testi fejlettsége, mozgása, a végtagok összehangolása, a légzés irányítása és nem utolsó sorban az, hogy értse, mit vár tőle az úszásoktató. Sok óvodában kötelező úszásoktatás van, pedig egyáltalán nem valószínű, hogy az összes gyerek egyszerre érett meg az úszástanulás folyamatára.

Ha pedig akkor erőltetjük az úszást, amikor a gyerek arra még nem érett meg, akkor egy életre megutálhatja, megijedhet a víztől, az érzetektől és ez rögzülhet.

Később el lehet kezdeni bármikor az úszás megtanulását, de előbb semmiképpen ne erőltessük. 5 éves kor alatt lehet pancsolni, játékosan vízhez szoktatni a gyereket, sőt már pár hónapos kortól lehet babaúszásra is járni, azonban a szakértők hangsúlyozni szokták, hogy ezeknek semmi közük nincs az úszástanuláshoz.

A szülők másik tévedése, hogy a gyermek júl megtanulhat úszni 1-2 hét alatt: ez hatalmas tévedés. Az úszás helyes megtanulásához hónapokra, sőt akár évekre van szükség.

A Magyar Úszószövetség felmérése szerint csupán minden ötödik felnőtt tud jól úszni. Ahhoz, hogy valaki vízbiztonságosan, tényleg jól tudjon úszni, nem elég 2 hét.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Mikor vidd úszótanfolyamra a gyereket?
  • Úszásoktatás gyerekkorban – erre kell figyelni!
  • Úszóversenyzőt faragok a gyerekemből!