Kisgyerek

Mikor vidd úszótanfolyamra a gyereket?

Édesen pancsol a vízben. Vajon érdemes már az óvodakezdés előtt eljárni úszásoktatásra?
2013. Augusztus 09.
Mikor vidd úszótanfolyamra a gyereket?

Ha valóban az a cél, hogy megtanuljon úszni, akkor azzal várhattok úgy hét éves korig. A légzés tudatos irányítására és a végtagok egyidejű összehangolására nagyjából az iskolaérettséggel együtt lesz képes a gyerek. Persze már most is ügyesedhet a vízben, de ez inkább szórakozás legyen mindkettőtöknek, teljesítményt ne várj el tőle. Az úszótanfolyam legjobb bevezetése, ha önfeledten mozog a vízben, és nem fél, ezért játékosan, fokozatosan kedveltesd meg vele a vizet, például utánozzatok egy-egy állatot.

GÓLYA Gyalogoljatok a gyereknek térdig érő vízben. Sétáljatok így hosszan a vízparton. A víz ellenállását, a talaj egyenlőtlenségeit a láb izmainak kell legyőznie, ez erősíti a lábboltozatot és a lábszárat. Fussatok versenyt a sekély vízben! Itt még elesni is jó.

FÓKA Hasaljatok bele a medence sekély vízébe, és járkáljatok fókamódra a kezeteken. Fejeljetek egymásnak felfújt strandlabdát. Dobj a medencébe néhány színes gumikarikát, és keresgéljétek meg mindet!

BÉKA Karúszóval menjetek be a mélyvízbe. Ússzál kartempóval, lábadat fogja a gyerkőc, így húzd a kicsit. Adj rá békalábat, hogy érezze, milyen a mozgás azzal. Mutasd meg, hogyan mozgassa a lábát fel-le a haladáshoz. Próbáljátok ki így is a tandemúszást!

JEGESMEDVE Dobáljatok egymásnak kis szivacslabdát a mélyvízben – a kicsin a karúszó, és te is közel vagy hozzá. Egyszer-kétszer dobd a gyerkőc mellé a labdát, hogy csak nyújtózkodva, kalimpálva érje el. Ez úszómozdulatokra serkenti, különösen ha a lábán van a békaláb.

BÚVÁRKACSA Szoktasd úszószemüveg használatára, hogy szemvörösödés nélkül le tudjon merülni. Dobj a medencébe színes, tömör gumikarikákat, és kézen fogva merüljetek le értük a mélybe. Versenyezzetek, ki fog meg előbb egyet-egyet!

Kapcsolódó cikkeink úszásoktatás témában: