Baba

Ne hagyd ki a babaúszást!

A babaúszás nemcsak játékos, fejlesztő foglalkozás a kicsiknek, hanem egyben kellemes családi program is, amely meghittebbé teheti a szülők és a gyermekük közti kapcsolatot.
2009. Július 24.

Régi-új szerelem: a víz

Szakemberek vizsgálták, és a szülők is tapasztalhatták: egy pár hónapos csecsemő még nem felejtette el azt az időt, amelyet az anyaméhben, a magzatvízben ringatózva töltött. Ezért aztán a legkisebbek is barátságos közegnek tartják a vizet: alig-alig van olyan kisbaba, aki ne szeretne fürödni, élvezni a víz simogató, lágy érintését, később játszani vele, pancsolni benne.

Körülbelül féléves koráig működik az úgynevezett “búvárreflex” is: az újszülöttek reflexszerűen elzárják orrnyílásaikat és becsukják a szájukat vízbe merüléskor, vagy ha az arcukat víz éri. Így elkerülik, hogy vizet nyeljenek le, vagy hogy a légútjaikba víz kerüljön. A vízben való mozgás, lebegés a legkevésbé sem riasztja őket, ellenkezőleg: láthatóan élvezik ezt a magzatkorukból ismerős, mégis új élményt.

Pozitív hatások

A bébiúszás a csecsemővel való foglalkozás, a fejlesztés és az élményszerzés új területét nyitja meg. Szó sincs itt a klasszikus értelemben vett úszásoktatásról, vagy majdani úszóbajnokok neveléséről.

A cél elsősorban a játékos vízhez szoktatás, másrészt a szülők számára a babával való, élményekkel teli együttlét biztosítása, amely még meghittebbé, szorosabbá teszi a szülő-gyermek kapcsolatot. Mindezek mellett az egészséges csecsemők fejlődését sokoldalúan elősegíti, a szülési sérült picinyek számára pedig egyenesen terápiás hatású a szakszerűen végzett babaúsztatás. A vízben való mozgás hozzájárul a baba egyensúlyérzékének, érzékszerveinek és mozgásának fejlődéséhez, és általános egészségi állapotára is kedvező hatású.

A babaúszásban részt vevő családok arról számolnak be, hogy a kicsi jobb étvágyú, jobb alvó, a betegségekkel szemben ellenállóbb, mióta a foglalkozásokra járnak, és kiegyensúlyozottabb, barátságosabb, nyugodtabbá is vált azóta.

A víz háromdimenziós teret ad a gyermeknek a mozgáshoz, felfedezheti testét, lehetőségeit, új érzékszervi és mozgásélményeket, változatos szituációkat biztosít a számára. Ezek a foglalkozások egyben a közösségi nevelés első lépései is lehetnek, hiszen kortársakkal találkozik, a csoportba való beilleszkedést is gyakorolja a szüleivel együtt.

Biztonságot nyújtó szülői háttér

A babaúszás szakértői egyetértenek abban, hogy nagyon sok múlik a szülőn vagy szülőkön (van, ahol mind a ketten részt vehetnek az órákon), hiszen ő vagy ők azok, akik folyamatosan foglalkoznak a babával, testközelben vannak, bátorító szemkontaktust tartanak vele. Amit a szülő tesz, azt fogja tenni a baba is: ezért fontos, hogy a szülők bízzanak meg a foglalkozásvezetőben, mosolyogva, derűsen, biztonságot sugározva legyenek a baba mellett.

Nyújtsák neki a gyöngéd érintés, a testközelség, a bátorító, kedves kommunikáció erejét. (Kicsiben lejátszhatják itt az örök szülői dilemmát: egyszerre kell biztonságot nyújtva “fogni”, és önállóságot, saját élményeket biztosítva – annak idején – “elengedni” a gyermeküket.) Nagyon lényeges, hogy minden gyermek korának, karakterének megfelelően saját egyedi ritmusában fejlődik, tehát felesleges és káros a másikkal összehasonlítgatni. Nem szabad erőltetni semmit: türelmesen meg kell várni, amíg a baba eljut a következő lépésig, igénye lesz rá, legyen az a vízbe merülés, lebegés, vízben való mozgás, bármi.

Alapszabályok

Ne hagyd ki a babaúszást!

A babaúszásra is lehetőséget adó uszodák higiéniai alapszabályai természetesen a szokásosnál szigorúbbak. A medence vizének tisztaságáról korszerű vízforgató berendezéssel, UV csírátlanítással vagy a klórmentes, nem allergén tisztítószerekkel gondoskodnak, és ezt az ÁNTSZ rendszeresen ellenőrzi. A vízminőség folyamatos biztosítása elengedhetetlen, de ennek fenntartásához a résztvevőknek is aktívan hozzá kell járulniuk.

Csak egészséges gyermek és szülő vehet részt az órákon, amiről aktuális orvosi igazolással is rendelkezniük kell. Óra előtt a kísérők számára a zuhanyozás természetesen követelmény. Az ebben a korban még nem szobatiszta csecsemőknek és kisgyermekeknek speciálisan vízi foglalkozásra kifejlesztett, ún. úszópelenkát, illetve úszóbugyit kell viselniük. Ezek úgy vannak kialakítva, hogy megakadályozzák a vizelet vagy a széklet vízbe jutását és védik is a kicsit a fertőzéstől. A medencét a babaúszások napján csak erre a célra használják, a víz hőmérséklete általában 28-32 fok között mozog.

Az alsó korhatár Magyarországon a három hónapos kor (Amerikában már hathetes csecsemőt is lehet vinni). A foglalkozások izomlazító babamasszázzsal kezdődnek, és 30-45 percig tartanak. Utána levezetésképpen kis családi vagy csoportos játékra, pancsolásra, a szülők tapasztalatcseréjére, baráti csevegésére, átmelegítő szaunázásra is mód van a legtöbb helyen.

Kapcsolódó cikkek:

  • Pelenkások az uszodában
  • Baba a vízben!
  • Úszásoktatás gyerekkorban – erre kell figyelni!
  • Úszóversenyzőt faragok a gyerekemből!
  • Forrás: HáziPatika.com