Gyerek

Baba a vízben!

Szinte hihetetlen, de már felnőtt a vízibabák első generációja! Milyenek a tapasztalatok, hogyan vágjunk neki mi is a csemeténkkel?
2012. Január 04.

A víz szárazföldi körülmények közt elképzelhetetlen szabadságot biztosít a babák önálló mozgásához. Edzettebbek lesznek, ellenállnak a betegségeknek, mozgásfejlődésük is felgyorsul. A babaúszás nagy élmény a család számára: a közös játék és tanulás során a családtagok közelebb kerülnek egymáshoz, a kicsikben erősödik a szülők iránti feltétlen bizalom.Azonban mielőtt belevágnánk, érdemes tanácsot kérni a gyermekorvostól, főleg, ha a pici mozgásszervi, keringési vagy légzési problémával született. Gyakran az ő esetükben is jót tehet az úszás. Egyes helyeken a foglalkozások alatt is folyamatos orvosi felügyelet áll rendelkezésre, az érdeklődők itt is tehetnek fel kérdéseket. A fertőző, beteg gyerekek természetesen nem mehetnek úszni. Amennyiben hiányoznának valamelyik foglalkozásról, a következő órára orvosi igazolást kell vinni, ezen a baba betegségét is fel kell tüntetnie az orvosnak.

Így kezdődött

A babaúszás hazai meghonosítója, Karsay Ferenc és felesége, Németh Gitta oktató, a Hófehér Fóka Úszóiskola programvezetője mesél a kezdetekről.

– 1986 októberében született a fiam, vele kezdtünk először úszni egy gyermekgyógyász felügyelete mellett. Hamarosan az ismerősök is bekapcsolódtak saját gyerekeikkel a kísérletezésbe, érezték ők is, hogy hasznos és kellemes újdonságban vesznek részt. Két-három év munkájának köszönhetően állt össze a teljes program, amelyhez sikerült megszerezni a szigorú higiéniai feltételeket megkövetelő engedélyeket is.A babúszásról kikerülő apróságok közül többen úszóiskolában folytatták az edzéseket, ma már vízilabdázóink is vannak. Megható látni, amikor az anyuka, még pocakjában a kicsivel részt vesz a szülésre felkészítő AquaNatal foglalkozáson, majd néhány hónap múlva már csecsemőjével a karjában úszkál, évekkel később pedig ugyanitt szurkol neki – az úszóversenyen.

Beiratkozás előtt

Feltétlenül nézzük meg magát az oktatást és természetesen az uszodát. A legfontosabb a tisztaság! A medence vize a babaúszáson melegebb a szokásosnál, közelít a 32 fokhoz. A 33 fokot soha nem éri el, hiszen az a hőmérséklet már kedvez a baktériumoknak. Bár az uszodában a klór a leghatékonyabb fertőtlenítőszer, ennek mennyiségét a lehető legkisebbre csökkentik a babaúszás idejére.

Győződjünk meg az öltöző és a medence környékének tisztaságáról, hagyatkozzunk bátran első benyomásunkra! A medence vize akkor cserélődik és tisztul folyamatosan, ha a medence szélén túlfolyik a víz. A látogatáson képet kapunk arról is, mire számíthatunk az első órán. Ismerjük meg az öltözési, tárolási lehetőségeket és a foglalkozások rendjét, hogy időben érkezhessünk a medencébe! Hogyan tudunk tisztálkodni és szárítkozni? Van-e lehetőség a baba etetésére? Telefonon vagy e-mailben érdemes előzetesen tájékozódni arról, biztosítanak-e orvosi ügyelet, kik az oktatók, a segítők. Leginkább a pedagógiai vagy egészségügyi főiskolai végzettségű oktatókban bízhatunk meg. Mostanában sajnos sokan indítanak úgy babaúszást, hogy sem végzettségük, sem tapasztalatuk nincs hozzá.

Előkészületek

Kezdjük a csecsemő fürdetését az uszoda vízhőmérsékletéhez hasonló (30-32 °C-os), tiszta, fürdőszermentes vízben. A baba arcát bő vízzel kell lelocsolnunk a kiválasztott „vezényszó” elhangzása után. Ez a szó lehet az úszunk, merülünk, pancsi, vagyis bármi, lényeg, hogy a pici megtanulja: elhangzása után mindig locsolás következik. Ennek hatására a gyerek légzése két-három másodpercre leáll. Előfordulhat, hogy a levegővételt követően a kisbaba sírni kezd. Nyugtassuk meg, majd folytassuk a fürdetést a szokásos módon, meleg víz hozzáadása után, normál hőmérsékletű vízben! A pontos technikát érdemes a helyszínen megnézni és megbeszélni, de megtekinthető kisfilmen is a www.babamamauszas.hu weboldalon.

Mikor kezdjük?

Három hónapos kor után érdemes elkezdeni a babaúszást. A négy alapgyakorlatot – az arclocsolást, a merülést, a háton lebegést és a merülés utáni szabad mozgást – egy-két hónap alatt sajátítják el, ezt követően tanulják a víz alatti úszást és azt is, miként tudnak kijutni a partra, ha beleesnek a vízbe. Három hónap tanulás után a babák már általában képesek öt-hat métert megtenni a vízben szülői segítséggel. A búvárreflex a baba vele született képessége, amelyet hat-nyolc hónapos korig „őriz meg”. Egy idő után már nem reflexes, hanem tudatos döntés, hogy vízbe merülés után ne vegyen levegőt. A kettő közötti átmenet babaúszás közben áthidalható. Ritka az a csecsemő, aki nem szereti meg a babaúszást. Az elején még sokan sírdogálnak egy kicsit, ami nem csoda, hiszen hatalmas, zajos térbe kerülnek. Néhány alkalom után megszokják, sőt meg is szeretik az órák hangulatát. A kezdésen kívül kritikus lehet az egyéves kor. Ekkor élik a picik első dackorszakukat. Akaratossá válnak, nem hajlandók elvégezni a feladatokat. Ha előtte szerette a csöppség az úszást, érdemes vállalni néhány alkalommal a csatározást, és folytatni a programot.

Forrás: Kismama magazin