Gyerek

Ezek a tavaszi fáradtság jelei a gyerekeknél

Hiába tűnik a legtöbb gyerek fáradhatatlannak, a tavaszi fáradtság rajtuk is úrrá lehet, és ilyen jelekből ismerhető fel.
2024. Április 25.
tavaszi fáradtság gyerekeknél

A hideg és szürke hónapok alatt, amik most egy kis időre visszatértek közénk, sokan mondogatják, mennyire várják a tavaszt. Aztán mikor megérkezik, nem mindig felhőtlen az öröm, a napfénnyel és a meleggel együtt ugyanis a tavaszi fáradtság is betoppan és sokszor a gyerekeket sem kíméli.

Ahogy nekülnk, felnőtteknek, úgy a gyerekeknek is megnehezíti a hétköznapjait a tavaszi fáradtság, amit nem lenne szabad annyival elintézni, hogy idővel úgyis elmúlik magától. 

Így ismerheted fel

Téved, aki azt gondolja, hogy a tavaszi fáradtság kizárólag erőtlenséggel jár együtt, ennél ugyanis szerteágazóbb a probléma. Amellett, hogy reggelente nehezen megy felkelés és a nap folyamán többször is rájuk tör az álmosság, további kellemetlenségek jelentkezhetnek. Ilyen a koncentrációs nehézség, a fejfájás, az ingerültség és a hangulatingadozás.

Ami segíthet

Ha a fentieket olvasva úgy érzed, hogy nálatok is felütötte a fejét a tavaszi fáradtság, jól jöhetnek az alábbi praktik. Ezek természetesen nemcsak a gyerekeknek segítenek, hanem nektek, szülőknek is jól jöhetnek! Amit sosem lenne szabad elfelejteni, az az, hogy a testi töltekezés mellett a lélekre is érdemes figyelmet fordítani.

  • Mivel a koffein vizet von el a szervezetből, a dehidratáltság pedig nem tesz jót sem a fizikai, sem a szellemi erőnlétnek, a koffeint tartalmazó italokat mindenképppen jobb mérsékelni – és ez nem csak tavasszal megszívlelendő tanács!
  • A reggelit nagy hiba kihagyni: néhány jól megválasztott tápláló finomság hozzájárulhat ahhoz, hogy energikusabban induljon a nap és a lendület tovább kitartson. Kerüljön a tányérra barna kenyér, teljes értékű gabona, friss vagy aszalt gyümölcs, olajos magvak, zöldségfélék!
  • Próbáljatok meg lassítani: a kimerültségnek sokszor az az oka, hogy a kelleténél több elfoglaltsága van a gyereknek. Lehet, hogy korábban gond nélkül vette az akadályokat, tavasszal azonban megterhelőnek érezheti a megszokott menetrendet. Nem dől össze a világ, ha egy-két hétig kicsit lazább beosztást követ!
  • Töltsetek minél több időt a szabad levegőn, az oxigéndús levegő mellett így D-vitaminhoz is jut a szervezet. Ez nemcsak az immunrendszer működését teszi hatékonyabbá, hanem a hangulatra is pozitívan hat.
  • A rendszeres, jól eső intenzitású sport energiával tölt fel és kedvezően hat a pihentető alvásra. Tavaszi fáradtság esetén nem ajánlott a túl intenzív edzés!

Nyitókép: Getty Images