Baba

Bébiúszás

Országszerte egyre több uszodában rendeznek vízi foglalkozást, "bébiúszást" a családoknak. Mit várhatunk ettől a lehetőségtől? Bírják-e a kicsik az uszodát?
2007. November 12.

Kérdések és válaszok

A gyermekorvos véleménye

A foglalkozások persze nem vízbe ugrással kezdődnek, s az elnevezéssel ellentétben nem is úszásoktatásról van szó. Először egy kis babamasszázs következik a medence közelében. Így ráhangolódhatnak az apróságok a helyiség fény- és hangviszonyaira, megszokják a hőmérsékletet, és életkori sajátosságaiknak megfelelően bekapcsolódnak a játékba. Utána néhány perces beszélgetés következik, ahol a foglalkozás vezetője elmondja, mit miért csinálnak. Arra is felhívja a figyelmet, hogy nem kötelező pontosan úgy és annyi ideig végezni a gyakorlatokat, ahogy mutatják, vegyék figyelembe a kicsik egyéniségét és tűrőképességét. Ezután zuhanyozás következik, majd minden szülő saját kisbabájával megy a medencébe. A víz 28-30 Celsius-fokos, a vízmélység pedig 135 centi, vagyis olyan, hogy a szülő kényelmesen állni tudjon benne. A különféle vízi játékok, mondókák, dalocskák mindig ugyanúgy, ugyanabban a sorrendben követik egymást.

Kérdések és válaszok

– Mi a teendő akkor, ha a baba sír, rosszkedvű, és semmiben sem akar részt venni a foglalkozás során?

– Nem javasoljuk, hogy ilyen esetben erőltessék a dolgot a szülők. Mindenkinek lehet rossz napja, a csecsemőknek is! Jobb, ha nem hasonlítgatjuk a többi, esetleg vidáman lubickoló gyerekhez a sajátunkat. Azt tapasztaljuk, hogy a rossz időszakok is építő jellegűnek bizonyulnak.

– Milyen felszerelésre és körülményekre számíthatok az öltözőben és az uszodában?

– A Kalovits-módszer alapján működő uszodákban a férfi és a női öltözőben is van járóka, ahova le lehet tenni a picit, amíg a szülő öltözik. Van szoptatós és játszósarok, pelenkázó, etetőszék, kisasztal székekkel.

– Hány hónapos korig lehet elkezdeni a foglalkozásokat?

– Nem a búvárreflex megléte határozza meg, hogy a baba élvezi-e a foglalkozásokat, ezért nincs felső korhatár. Tapasztalataink szerint nyolc-tíz hónapos korban mini dackorszakon esik át sok kisbaba, ezért ez nem a legeszményibb kezdési időpont. Másfél éves kortól inkább vízhez szoktató csoportot, igazi úszásoktatást pedig három és fél, négyéves kortól ajánlunk.

– A babaúszás-foglalkozásokon meg lehet tanítani úszni a kicsiket?

– Az igazi úszás ideje később jön el. Van olyan kisgyerek, aki másfél évesen beleugrik a medencébe, és egyedül elevickél a szülőhöz, de ezt nem nevezném úszásnak, ez inkább izgalmas játék.

– Nem betegeskednek túl sokat a bébiúszásra járó gyerekek?

– Ha közösségbe viszünk egy gyereket, ez óhatatlanul azzal jár, hogy betegeskedni fog. Az együtt öltözködés során már átadhatják egymásnak az éppen aktuális betegséget, a vizes közeg, az uszoda önmagában nem fokozza ezt a kockázatot. Tizennégy éve szervezünk bébiúszást, s azt tapasztaljuk, hogy a foglalkozások rendszeres látogatása stabilabb immunrendszert eredményez.

Szaktanácsadó: Ruzsonyi Ágnes úszóedző

A gyermekorvos véleménye

A babaúszás helyszínéül szolgáló uszodák csak szigorú ÁNTSZ előírások szerint működhetnek, és ezek betartását rendszeresen ellenőrzik is. A víznek nem csupán tisztasági követelményeknek kell megfelelnie, az sem mindegy, mivel fertőtlenítik. Nem allergizálhat, nem tartalmazhat klórt. Csak egészséges babát szabad úsztatni, a házi gyermekorvos igazolását kell bemutatni. Természetes, hogy a szülő sem léphet előzetes mosakodás nélkül a medencébe. Egyébként mozgás- és értelmi fejlődésben elmaradott csecsemők számára is javasolható ez a mozgásforma, számukra különleges program alapján folyik a gyógyúszás.

Ellenálló képességünk nem egyforma, ezért előfordulhat, hogy a baba gyakran megbetegszik, hurutos lesz, fáj a füle. Ilyenkor nem kell az úszást erőltetni, majd négyévesen vagy még később ismét belevághat. Ettől még úszóbajnok lehet belőle.

Szaktanácsadó: Dr. Fodor Mariann neonatológus gyermekgyógyász

Forrás: Kismama magazin