Gyerek

Hogyan segítsd legyőzni a gyermekednek a víztől való félelmét?

A kisgyerekeknél nagyon gyakori, hogy tartanak a víztől, a pancsolástól. Mit tehet ilyenkor a szülő?
2020. Június 28.
Hogyan segítsd legyőzni a gyermekednek a víztől való félelmét? (Fotó: Getty Images)

Nem ritka, hogy egy kisgyerek szereti az otthoni, kádban való fürdőzést, és izgatottan várja a családi strandolást is, ám ott még sincs bátorsága belemenni a medencébe. Vagy éppen babaként még tetszett neki, hogy anya és apa belemártotta a vízbe a strandon, együtt pancsoltak, de kisgyerekként a lábujját sem hajlandó beledugni a legsekélyebb vízbe sem.

Azonban létezik számos módszer, amely segíthet a gyermekednek túljutni ezen a félelmen, a Verywellfamily az alábbi stratégiákat ajánlja.

Egyáltalán mi okozza a víztől való félelmet gyermekkorban?

A babák általában nem úgy érzékelik a vizet, mint valami, amitől félniük kellene, és leginkább vidáman mártóznak meg a pancsolóban, a kádban, egy sekély tóban a szüleikkel. Azonban ahogy a gyermekek idősebbek lesznek, előfordul – leggyakrabban az óvodai években -, hogy kialakul náluk a víztől való félelem. Ennek a következők lehetnek az okai.

  • Hirtelen felismerheti, hogy a nagy medencék valójában mennyire hatalmasak és rejtélyesek.
  • Már tisztában van azzal, hogy a víz veszélyes is lehet.
  • Még nincs megfelelő módszere arra, hogy ezeket a félelmeket ésszerűbben lássa, vagy perspektívába helyezze.
  • Még nincs olyan tapasztalata, hogy noha a víz ijesztőnek tűnik, mégsem az.

Ha a gyermeknek esetleg volt valamilyen rossz tapasztalata a vízzel, ezek a félelmek felerősödhetnek. Ilyenek lehetnek például a következők.

  • Ijesztő tapasztalat a vízzel kapcsolatban – akár a fürdőkádban -, mint a megcsúszás, a túlzott fröcskölés, a nem kívánt vízbe merülés, stb. Ilyenkor előfordulhat, hogy ezek a félelmek még nehezebben dolgozhatók fel.
  • Vannak gyerekeknek, akiknek nem ijesztő tapasztalata volt a vízzel, hanem olyan kellemetlenség érte őket, mint hogy a víz az orrukba, szemükbe ment, ezért nem szeretnének újra belemenni, nehogy ez megismétlődjön.
  • Azokat a gyerekeket, akik szenzoros zavarral küzdenek, tehát nehéz számukra feldolgozni bizonyos ingereket, szenzorosan túlterhelheti a víz, a homok, a sok zaj.

Hogyan segíthetünk enyhíteni a gyermek félelmét?

A legjobb ebben az esetben is a türelmes, empatikus, nyugodt megközelítés, amely a gyermek félelmivel foglalkozik. Nem jó módszer, ha a szülői is stresszes emiatt, hiszen a szülői szorongás csak növeli a félelmeit.

Amire mindig oda kell figyelni, hogy a kisgyermek közelében kell maradni, mert számára akár még a sekély, bokáig érő víz is lehet veszélyes.

Szoktassuk hozzá fokozatosan

Lehet, hogy az első nap csak a lábujját, lábfejét mártja a vízbe, másnap térdig, majd akár már derékig is belemegy. A fokozatosság nagyon hatékony, hiszen néhány gyereknek több időre van szüksége, ezért sem érdemes erőltetni.

Egy csipet móka

A színes úszószemüveg, karúszó a kedvenc mesehős mintájával, és az ahhoz passzoló papucs mind olyan eszköz, ami szórakoztatóbbá, barátságosabbá, ismerősebbé teszi a strandolást. Azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy van, ami ezek közül nem játék, mint például a karúszó. De arra is figyelni kell, hogy ezek a segédeszközök ne keltsenek hamis biztonságérzetet sem, és ne a szülői felügyelet helyett használják a gyermekek – ugyanis szigorúan felügyelettel szabad csak ilyenkor is a vízben lenniük.

Pancsoljunk vele

Vannak olyan gyerekek, akik csak akkor érzik magukat komfortosan, amikor a szülői is pancsol, úszik velük. Ahogy fokozatosan érdemes a vízhez szoktatni a gyermeket, fokozatosan kell a szülőnek kivonnia magát a pancsolásból. De ha vissza is vesszük a jelenlétünket, akkor sem szabad túl messzire távolodni a gyermektől – az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy a szülő tartózkodjon karnyújtásnyira a gyermektől, főként ha még tapasztalatlan úszó.

Beszéljünk a félelméről

Sokkal hatékonyabban segíthetünk a gyermeknek, ha megértjük a félelme valódi okát. Magunktól időnként ezt nem egyszerű meghatározni, főként ha a gyermeknek általános félelme van a vízzel szemben. Ha megkérdezzük, pontosan mitől fél, lehet mesél majd egy ijesztő, vízzel kapcsolatos filmről, egy speciális félelemről, mint a szörnyek a medence, a tó alján, stb. – ha tudjuk, mivel küszködik, sokkal könnyebb lesz segíteni is neki. Ha a gyermek különösen szorong, és nem igazán mondd ezzel kapcsolatban semmit, akkor érdemes lehet egy pszichológus szakembert is bevonni, hogy beszélni tudjon a félelméről.

Úszólecke

Vannak olyan gyerekek is, akik a szülő helyett egy másik felnőttől kapott tanácsokat, javaslatokat jobban meghallják. Ilyenkor a trükk egy kedves, türelmes úszóoktató lehet, akinek bőven van már tapasztalata ebben a témában, így adhat néhány ötletet, más gyermek számára hogyan tette komfortosabbá a vizet.

Fontos, hogy türelmesek legyünk a gyermekkel, hogy fel tudja dolgozni a víztől való félelmét. Azonban nem jó azt engedni, hogy a félelme akadályozza abban, hogy megtanuljon úszni.

Forrás: verywellfamily.com