Kisgyerek

A gyermekkori epilepszia kivizsgálása

Epilepszia gyanúja esetén a családorvos a beteget speciális gyermek epilepszia ambulanciára utalja. Kórházi felvételre epilepszia esetén ma már csak ritkán van szükség.
2002. Szeptember 03.

A speciális epilepsziarendelések többet tudnak nyújtani a betegeknek, mint a nem erre a betegségre specializálódott idegosztályok. Az otthon lezajlott epilepsziás rosszullétek, hacsak nem életveszélyes állapotról van szó, nem igényelnek kórházi kivizsgálást. Fontos szempont, hogy azok a betegek, akiket folyamatosan gondoznak, az epilepsziával kapcsolatos akut panasz, rosszullét esetén se az ügyeletes osztályra, ill. a területileg illetékes neurológiai osztályra kerüljenek, hanem lehetőleg a gondozóorvos folytassa a megkezdett kezelést, szükség esetén további vizsgálatokat végezzen.

Az epilepszia diagnózis felállítása az anamnézis, a kórelőzmények részletes felvételével kezdődik. Az általános kérdéseken kívül a rosszullétek pontos leírására fektetjük a hangsúlyt. Sokszor nem elégszünk meg azzal, hogy a hozzátartozó elmondja a tüneteket, gyakran eljátszatjuk, elmutogattatjuk a szülőkkel, közben apró részletekre is rákérdezünk. Nagyon fontos, hogy a szemtanútól pontos információt kapjunk arról, hogyan kezdődött a rosszullét, mi volt az első tünet, a tünetek hogyan követték egymást. A rosszullét alatt a gyermek reagált-e a külső környezet ingereire (hozzászólásra, simogatásra stb.).

Ezek az adatok nélkülözhetetlenek az epilepszia formakör pontos tisztázásához, a rohamok kiindulásának és terjedésének meghatározásához. Csak ezek ismeretében lehetséges eldönteni, hogy milyen kezelésre van a későbbiekben szükség.

A gyermekkori epilepszia kivizsgálása

Ha az anamnézis és a klinikai tünetek alapján alapos a gyanúnk, hogy epilepsziás betegség áll fenn, megpróbáljuk a feltételezésünket bizonyítani. Gyakran ez nem is olyan egyszerű feladat. Első lépésként rutin EEG-vizsgálat történik. Sokan azt gondolják, hogy ezzel az egy vizsgálattal biztos diagnózishoz juthatunk. Ez nem így van!

Mint ismert, a gyermekkori epilepsziák közel felében az első EEG-vizsgálat nem mutat eltérést. Fordítva is igaz, epilepsziára jellemző EEG-eltéréseket egészséges gyermekek vizsgálatakor is láthatunk. Így válik érthetővé, hogy a pontos rohamleírás, anamnézis miért olyan fontos. Nagyon lényeges, hogy a klinikai tüneteknek megfeleljen az EEG-ben talált elváltozás, mert a korrekt diagnózis csak így állítható fel egyértelműen. Ismert néhány olyan epilepsziaforma, melyben annak ellenére, hogy epilepsziás betegséggel állunk szemben, nem látunk az EEG-ben kóros összetevőt. Ezekben az esetekben elsősorban a pontos anamnézisre támaszkodunk.

Amennyiben gyanúnk az epilepsziás betegségre az első EEG alapján nem igazolódott, vagy az epilepszia formakör nem egyértelműen bizonyítható, további, ún. provokált vagy long term EEG (ilyenkor órákon keresztül történik a felvétel) vizsgálatokat végzünk. Erre egyrészt akkor van szükség, amikor a gyermek panaszai nem egyértelműen epilepsziás eredetűek. Ilyenkor sokat segít, ha a tünetek alatt EEG-regisztrálás is történik. Másrészt bizonyos epilepszia formakörök az alvás idején jellegzetes EEG-eltéréseket mutatnak.

24 órás kazettás EEG-készülékünk segítségével spontán alvásvizsgálatokat tudunk végezni. Ezzel a walkman-méretű, kis, vállra akasztható magnóval a gyermek otthoni, megszokott körülmények között figyelhető meg. Egy kis kendő vagy sapka viselésével az elektródák eltakarhatók, így kevésbé zavarja a gyermeket, aki szabadon játszhat, ugrálhat otthon, miközben szinte észrevétlenül folyik a vizsgálat.

A szülő, illetve nagyobb gyermek esetén maga a beteg egy naplóba feljegyzi, mikor mit csinált, ha esetleg jelentkezett a panasz, annak pontos idejét is. Autóvezetői engedély kiadásához is gyakran szükség van 24 órás EEG-megfigyelésre. Hátránya, hogy drága, értékelése nagyon magas szintű, speciális szaktudást igényel, ezért csak néhány helyen van az országban. Így még inkább büszkék vagyunk rá.

A gyermekkori epilepszia kivizsgálása

Ambulanciánkon alváslabor működik, ahol egy korszerű, 24 csatornás, számítógépes EEG-készülék segítségével történnek a vizsgálatok. A különböző alvásvizsgálatokra akkor van szükség, ha a fenti vizsgálatokkal az epilepszia formaköre még mindig nem tisztázható, ha a panaszok alvásban jelentkeznek. Egyes esetben gyógyszerelhagyás előtt is nélkülözhetetlen. A rosszullétek típusától, a gyermek életkorától, életmódjától függően különböző napszakokban végezzük az alvásvizsgálatokat. Mint ismert, az alváshiány epilepsziás rosszullétet, ezzel együtt EEG-eltérést is provokálhat.

Ezt a tényt használjuk ki úgy, hogy a gyermeket hajnalban (életkortól függően különböző időben) felébresztjük, nem hagyjuk a vizsgálatig aludni. Ezzel a módszerrel sikerül elérnünk, hogy még az idősebb gyermekek is elaludjanak. Természetesen a vizsgálatra otthonról hozhatják kedvenc játékaikat, foghatják szüleik kezét.

Sokszor okoz gondot, főként csecsemőkorban, hogy különböző fintorok, mozgások stb. epilepsziás eredetűek-e. A számítógépes videó-EEG segítségével választ kaphatunk erre a kérdésre. A vizsgálat során egy időben történik a beteg videófelvétele és EEG-vizsgálata. A rohamregisztrálás segítségével el tudjuk különíteni a valós epilepsziás rosszulléteket a nem epilepsziás eredetűektől, valamint a rosszullétek pontos kiindulása, terjedése is megállapítható. A készülék segítségével az epilepszia műtét előtti kivizsgálását is végezzük.

Sokszor felmerülő probléma, hogy epilepsziás gyermek nézhet-e televíziót, illetve használhat-e számítógépet. Erre a kérdésre is tudunk válaszolni. Számítógépes EEG-készülékünk rendelkezik olyan, úgynevezett mintaingerlő programmal, melynek segítségével különböző fényhatásokkal ingereljük a gyermeket, miközben az EEG-t regisztráljuk. Az esetleges elváltozásoknak megfelelően tudunk tanácsot adni, hogy milyen körülmények között használhatja a számítógépet, nézheti a TV-t.

A vizsgálat során észlelt eltérések alapján különböző tanácsokkal látjuk el betegeinket, így csak ritkán fordul elő, hogy rákényszerüljünk arra, hogy eltiltsunk valakit ezektől a készülékektől. Természetesen különböző pályaválasztási problémák esetén is előszeretettel használjuk a fenti programot.

A kétfajta készülékünk és a különböző típusú EEG-vizsgálatok segítségével a pontos diagnózis felállítása, az esetleges szükséges gyógyszer beállítása, valamint az évekig tartó gondozás mind ambuláns és otthoni körülmények között, kórházi bentfekvés nélkül kivitelezhetőek.

Az epilepszia pontos diagnózisának felállításához gyakran különböző képalkotó vizsgálatokat (MR, SPECT, PET stb.) is végzünk. Ambulanciánknak nagyon jó kapcsolata van ezekkel az osztályokkal, így könnyen, gyorsan meg tudjuk szervezni a szükséges vizsgálatokat.

Büszkék vagyunk rá, hogy az osztályunkon működő CHILD-EPI-HELP Alapítvány segítségével sikerült létrehoznunk az ország egyik legkorszerűbb, epilepsziás gyermekek ambuláns kivizsgálását szolgáló EEG-laboratóriumát, melynek segítségével valóra vált, hogy az epilepsziás gyermekek kivizsgálása, kezelése, gondozása ma már csak kivételes esetben igényel kórházi bentfekvést.

Ezek is érdekelhetnek:

  • A gyermekkori epilepszia gyakoribb, mint gondolnánk
  • Új szemlélet az epilepsziás gyermekek gondozásában
  • Tények és tévhitek a lázgörcsről
  • Kivédhetjük a stresszt
  • 2001. november

    Forrás: Gyógyhírek, a Heim Pál Gyermekkórház gyógyászati havilapja