Gyerek

Ha keveset alszik, rontani fog a suliban!

Itt az iskola, vége az esti hancúrozásoknak. Ám ha szigorúan ágyba parancsolod, akkor sem biztos, hogy sikerül elaludnia. Ez megmutatkozhat a bizonyítványon!
2011. Szeptember 20.

A Barcelonai Autonóm Egyetem(UAB) és a Ramón Llull Egyetem kutatói azt vizsgálták tanulmányukban, hogy az alvási szokások és az alvással töltött órák száma milyen kapcsolatban van a hat-, illetve hétéves gyerekek iskolai teljesítményével. „A gyerekek többsége az intellektuális fejlődéséhez szükségesnél kevesebbet alszik, amely nagy hátrány, mivel az alváshiány nem pótolható” – mondta Ramón Claddelas, az UAB pszichológiai tanszékének kutatója.

A Cultura y Educación című folyóiratban megjelent tanulmány különböző iskolákból származó 142 alsó tagozatos diák – 65 lány és 77 fiú – bevonásával készült, akiknél korábban semmilyen alvással kapcsolatos problémát nem diagnosztizáltak. A résztvevők szüleinek a gyerekeik alvási szokásaira és alvással töltött óráira vonatkozó kérdőívet kellett kitölteniük.

A szakemberek emellett a gyerekek általánosabb – kommunikációs, módszertani, a kifejezőkészségre és a tanulási technikájukra vonatkozó – teljesítményüket, valamint az egyedi gondolkodásukhoz kapcsolódó – memória, tanulás, motiváció – képességeit vizsgálták.

Van elsős, aki 11-ig fönt van!

„Attól függetlenül, hogy a részt vevő gyerekek majdnem nyolc órát alszanak naponta, az alvási szokások elemzéséből kiderült, hogy 69 százalékuk legalább heti háromszor este kilenc után ér haza, vagy legkevesebb heti négy alkalommal 11 óra után megy lefeküdni. Ily módon a nyolc vagy kilenc órát alvó diákok iskolai teljesítménye rosszabb, mint a tíz vagy tizenegy órát alvó társaiké” – idézte a szakemberek megállapítását a ScienceDaily ismeretterjesztő hírportál.

A szakértők úgy vélik, hogy egy egészséges alvási rendszer kialakítása jelentősen hozzájárul a gyerekek megfelelő kognitív fejlődéséhez. Egyórányi alvásveszteség és a rossz szokások berögződése azonban kedvezőtlen hatással van az általánosabb készségekre, és jelentősen befolyásolja a gondolkodással összefüggésben lévő képességeket.

„Ez azt jelenti, hogy az alváshiány rontja a diákok nyelvi, nyelvtani és betűzési képességeit, valamint a szövegek feldolgozására és szerkezeti felépítésének megértésére irányuló tudását. Ezeknek a készségeknek a helytelen fejlődése pedig idővel az összes többi tantárgyra rányomja a bélyegét” – hangsúlyozták a szakemberek.

Babaszoba: Akármilyen nagynak is tűnik az iskolás, mégis gyerek. Tartsatok meg legalább egy-két elemet a babakori altatási rítusból! Mondj vagy olvass neki mesét, legyen alvós puszi. Az esti tévézést hagyjátok ki, ez csak fölzaklatja.

További hasznos cikkeink a témában:

  • Narkolepsziás gyerekek
  • Ha rosszul lát a gyerek, rosszul fog tanulni
  • Tippek a sikeres tanuláshoz
  • Különórák minél hamarabb?
  • Forrás: MTI- babaszoba.hu