Gyerek

Ezek a jelek utalhatnak idegrendszeri éretlenségre

A diagnózis felállítása mindenképpen szakember dolga, fontos azonban, hogy a szülők is tudják, milyen jelekre érdemes figyelni.
2024. Február 26.
kisababa

Teljesen érthető, hogy a szülők megijednek, amikor azt hallják egy szakembertől, hogy a gyermeküknél idegrendszeri éretlenség gyanítható. De mit is jelent ez pontosan, és mivel jár együtt?

Az idegrendszeri éretlenség azt jelenti, hogy valamilyen fejlődési területen kisebb-nagyobb hiányosság áll fenn a gyermeknél. Ez jelentkezhet a mozgásban vagy a szociális és az értelmi fejlődésben egyaránt, mondta el a gyerekszoba.hu-nak Shakkour Eleonóra konduktor.

Az első jelek

Ha a magzati korban vagy a szülés során valamilyen károsodás érte a gyermeket, akkor nem fejlődött rendesen az idegrendszere, vagy az ép rendszert érte károsodás. Már a születést követően felfigyelhet az idegrendszeri éretlenség szembetűnő jeleire a szülő.

Ilyen például a nagyon feszes izomzat, az epilepsziás rohamok jelentkezése, a szopási reflex hiánya, vagy ha nem alakul ki a kontaktus az anya és a gyermek között. Ilyenkor a neurológus már a kórházban elvégzi az első vizsgálatokat, és megfelelő szakemberhez (például konduktorhoz) küldi a gyermeket. Ezeknél a kicsiknél nagyon fontos, hogy újszülöttkorban elkezdődjön a mozgásfejlesztés.

síró baba

A későbbi tünetek

Egy gyermeknek 3 éves korára folyékonyan, mondatokban kell beszélnie. Akkor beszélhetünk idegrendszeri zavarról a szakértő szerint, ha nem indul be a beszéd (vagy mondatok helyett csak szavakat használ a gyermek); illetve, ha csak beszél, de nem adekvátan (pl. a babára azt mondja, hogy autó, vagy még mindig “halandzsa” nyelven beszél).

Szintén figyelmeztető jel lehet, ha a gyermek beszédfejlődése nem indul be a közösségbe kerülve sem. Ilyenkor elsősorban szakorvosi vizsgálatra célszerű elmenni (a fül-orr-gégész nézze meg, hogy nincs-e fizikális probléma) utána pedig logopédus segítségét kell kérni.

Idegrendszeri éretlenséget jelezhet, ha a gyermek a mozgásfejlődésében elmarad a korosztályától, a mozgáskoordinációja nem megfelelő (csetlik-botlik, sokszor elesik), tériszonya, egyensúlyi problémái vannak.

Érdemes odafigyelni arra is, ha gondjai adódnak az öltözködéssel (gombok, cipzárak, cipőfűző), vagy ha nem, vagy csak nehezen tanul meg úszni, biciklizni.

Idegrendszeri éretlenség gyanúját vetheti fel, ha figyelemzavart tapasztal a szülő (nem tud egy mesét végighallgatni, hiperaktív). Problémát jelezhet az is, ha viselkedési zavarok jelentkeznek a gyermeknél (nem tud beilleszkedni, magányosan játszik), vagy ha fáradékony, hamar kilép a játékszituációból. A játéktevékenység fejletlensége szintén figyelmeztető jel lehet (szerepjáték elmaradása, szabályjátékok kerülése, érdeklődés hiánya).

Ha 5 évesen még szopja az ujját, ágyba pisil, fényre, hangra, érintésre túl érzékeny a gyermek, szintén érdemes szakemberhez fordulni. Komoly figyelmeztető jel, ha a gyerkőc 5-6 éves korára nem rajzol vagy színez akkor sem, ha a társai rajzolnak, emelte ki Shakkour Eleonóra.V

együk észre, ha gyermekünk 6 éves korára sincs tisztában az irányokkal, ha keveri a jobb-bal oldalát, és nincs kialakult kézdominanciája!

Kihez forduljunk?

A szakértő azt javasolja, hogy elsősorban neurológust keressenek fel a szülők, ha idegrendszeri éretlenségre gyanakszanak. A neurológus tudja megállapítani, hogy az agy mely területén lehet fejlődési elmaradás, és ő javasolhat hatékony terápiát a kicsinek.

Nyitókép: Getty Images