Baba

Milyen kiságyforgót válasszunk?

A kiságyra szerelhető forgó a babák első "játékszerei" közé tartozik: annak ellenére, hogy látszólag csak fekszenek és nézelődnek, a kicsik nagyon is sokat fejlődhetnek a forgó figyelésével. De melyik forgót érdemes választani?
2018. Március 25.
Segítünk, hogy megtaláld az ideális forgót

A kiságyra szerelhető forgó tulajdonképpen egy olyan játék, mely egyszerre szórakoztatja és fejleszti a néhány hónapos kisbabákat. Mivel ők az idejük jó részét még háton fekve töltik, ezek a mozgó-forgó eszközök felkeltik és le is kötik a figyelmüket. A legtöbb baba nagyon szívesen nézegeti ezeket, sőt akár meg is próbálhatják elérni, megfogni a figurákat, de az is előfordulhat, hogy hosszas “beszélgetéseket? folytatnak a forgóval.

Az üzletekben számtalan forgó közül lehet választani, de melyek azok, amelyeket tényleg érdemes megvásárolni? Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

Az első és legfontosabb természetesen a biztonság. A kiságyra szerelhető forgó legyen stabilan rögzíthető (ehhez nemcsak a forgót kell megvizsgálni, de a kiságyat is), a lelógó játékokat ne érje el a kicsi, hogy nehogy magára rántsa az egészet, vagy belegabalyodjon a zsinórokba, és a játékokon ne legyenek olyan apróbb részek, melyeket leszakíthat. A forgót rendszeresen tisztítsuk meg, töröljük át, mert a rajta összegyűlő por egyenesen a kisbaba arcába, szemébe, szájába hullhat. Emellett pedig időről időre vizsgáljuk felül, jó helyen van-e a forgó, ha a kicsi már fel tud ülni, állni, fel tudja húzni magát, akkor a forgó játéknak is érdemes más helyet keresni.

A forgók között találhatunk olyat, melyet csak a szél mozgat, és olyat is, melyet egy apró motor hajt (melyet kézzel kell felhúzni vagy csak egy gombot kell rajta megnyomni). Az előbbiek előnye, hogy sokkal könnyebbek, de megbízhatatlanok, hiszen nem mi irányítjuk, hogy mikor mozognak. Az utóbbiakat viszont bármikor működtethetjük, igaz, elem is szükséges lehet hozzájuk. A kisbabák számára a mozgás maga is nagy élmény, ezért érdemesebb motorral működőt választani. A legmodernebb játékok pedig már nemcsak körbe képesek forogni, hanem fel és le is mozognak, sőt azt is változtathatják, hogy melyik irányba forogjanak. 

Mennyire fontosak a forgón lévő figurák?

Bár a kicsiket még a legegyszerűbb mozgó formák is leköthetik, sokkal érdekesebbek lehetnek nekik a különböző bájos állatkák, bohócok vagy járművek. Idősebb babáknál sokszor már egyértelműen megállapítható, hogy milyen figurákat preferálnak, válasszunk tehát olyat, ami nekik is tetszik! A színekkel kapcsolatban is rengeteg változat található az üzletekben, nagyon népszerűek a pasztell árnyalatú, megnyugtató darabok, de azt érdemes figyelembe venni, hogy a kisbabák az élénk színű, kontrasztos tárgyakra figyelnek jobban! Sok kiságyra szerelhető forgó zenél is, ez pedig egy újabb lehetőség a baba szórakoztatására és megnyugtatására is.

Bár a forgó elsősorban a kisbabák játéka, ne feledkezzünk meg a szülőkről sem! Mindenképpen hallgassuk meg például, hogy milyen melódiát játszik a forgó, mert lehet, hogy óránként többször is le kell játszanunk (és a kicsiknek közel sem olyan fontos a változatosság, mint a felnőtteknek, vagyis mi hamarabb fogjuk megunni a zenét). Ha tehetjük, érdemesebb olyan forgót választani, ami nemcsak egyféle zenét játszik! Szintén rendkívül praktikus lehet az időzítő, illetve a távirányító. Ha tehetjük, válasszunk olyan kiságyra szerelhető forgót, mely éjszakai fényként is használható, ez nemcsak a kisbaba számára lehet megnyugtatni, de a szülők számára is könnyebbé teheti az éjszakai felkeléseket.

(Képen: Fisher-Price Butterfly Dreams Altatódalos kiságyforgó)

Kapcsolódó cikkek: