Baba

Milyen az ideális otthoni hőmérséklet egy újszülöttnek?

Fontos figyelembe venni azt is, milyen legyen a hőmérséklete annak a helyiségnek, ahol a baba alszik.
2020. November 05.
Milyen az ideális otthoni hőmérséklet egy újszülöttnek? (Fotó: Getty Images)

A túl hűvös szobában lecsökkenhet az újszülött testhőmérséklete, és nyűgös is lehet a kicsi egy ilyen helyiségben. A túl meleg szoba viszont megnövelheti a bölcsőhalál vagy más néven SIDS (sudden infant death syndrome) kockázatát, különösen abban az esetben, ha a baba meleg ruhában vagy túlzottan bepólyázva alszik. Az ideális, ha a szoba hőmérséklete 20-22 °C között van.

A szoba hőmérsékletének szabályozása fontos lépés a SIDS megelőzésében is, annak biztosításában, hogy a baba biztonságban aludjon. A SIDS-hez számos tényező társul, ezt a szindrómát nagy mértékben hozzák összefüggésbe a túlmelegedéssel is.

A SIDS általánosságban akkor fordulat elő, amikor a baba nem képes felébredni, amikor fiziológiailag valami rossz történik. Ahelyett, hogy a vészhelyzetben sírni kezdene, a túlmelegedett baba gyakrabban csendben marad.

A magasabb hőmérséklet megnehezíti a baba felébredését a külső ingerekre, és mire a szülő megérkezik, hogy felébressze a kicsit, már nagy lehet a baj. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (American Academy of Pediatrics (AAP)) azt javasolja, hogy a baba szobáját tartsák alacsonyabb hőmérsékleten, és kerüljék a túlöltöztetését a lefektetésekor.

A koraszülöttek különösen nehezen tudják szabályozni a testhőmérsékletüket, és fokozottan veszélyeztetettek a SIDS szempontjából. Ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő legyen a szobájuk hőmérséklete, és megfelelően legyenek felöltöztetve.

Az ideális hőmérséklet fenntartása

Csak azért, mert a ház központi részén található termosztát szerint például 20 °C van, az nem jelenti azt, hogy a baba szobájában is azonos a hőmérséklet. Ha hidegnek vagy túl melegnek érezzük az otthoni hőmérsékletet, lehet, hogy a baba számára sem megfelelő.Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk ellenőrizni és szabályozni a szoba hőmérsékletét, érdemes fontolóra venni, hogy a baba is a szülők szobájában aludjon, egy biztonságos kiságyban, babafekhelyben.

Az ideális hőmérséklet érdekében télen fűteni, nyáron pedig hűteni kell a lakást, a babát pedig a hőmérsékletnek megfelelően kell felöltöztetni.Mit tegyünk hideg időben?

 • Ne adjunk sapkát a babára a lakásban, mert a fej fontos a testhőmérséklet megfelelő szabályozásában. A baba nehezebben tudja ilyenkor lehűteni magát, és fennállhat annak is a veszélye, hogy a sapkája lecsúszik az arcára.
 • Öltöztessük a babát egy extra rétegbe ahhoz képest, amit mi magunk viselünk.
 • Ne tegyünk párnákat, paplanokat, egyéb tárgyakat, játékokat a kiságyba, mert fennállhat a túlmelegedés vagy a fulladás veszélye.
 • Ne tegyünk hősugárzót közvetlenül a baba közelébe, és ügyeljünk rá, hogy közvetlenül ne fújjon rá a hő.

Mit tegyünk meleg időben?

 • A cél melegben az, hogy próbáljuk meg 22 °C alatt tartani a lakást, és különösen azt a szobát, ahol a baba alszik.
 • Öltöztessük a babát könnyebb ruházatba.
 • Ha légkondicionálót használunk, kerüljük, hogy a baba közvetlenül a légáramlatban feküdjön.
 • Ha biztonságos a szellőztetés, nyissuk ki a hálószoba egy ablakát és ajtaját.
 • Kerüljük, hogy a ventilátor közvetlenül a babára fújja a levegőt.

Jelek, hogy a baba túl meleg van vagy hideg

Mivel a baba nem tudja úgy szabályozni a testhőmérsékletét, mint a felnőttek, ezért fontos felismerni a jeleit, hogy túlzottan meleg vagy hideg a baba, túl melege van vagy fázik.Ha a csecsemőnek túlzottan melege van, nyugtalan lehet, és ez hatással lehet az alvására.Két ujjal tapogassuk meg a baba tarkóját és a fülét, hogy ellenőrizhessük, hogy nincs-e melege, vagy nem fázik. Ha a füle piros vagy forró, vagy ha a tarkója meleg és izzadt, a babának túlzottan melege van. Ilyen esetben le kell cserélni a baba ruháját könnyebb viseletre, és/vagy lehűteni a szobát, és lehet hidratálni anyatejjel vagy tápszerrel. Nagy melegben akár langyos vízbe mártott tiszta szivaccsal, textilkendővel is át lehet törölgetni a babát.

Ha a baba lázas, hány, vagy a hangulata ingerlékeny, letargikus, a gyerekorvoshoz kell fordulni. Ha a kicsi bágyadt vagy nem reagál, azonnal hívni kell a mentőket.Hogy fázik-e a baba, azt is lehet ellenőrizni a tarkóján, a fülénél, de a kezein, lábain is. Bár a babák keze és lába általában hidegebb, mint a testük többi része, különösen az újszülötteknél, de a nagyon hideg kezek és lábak jelezhetik, hogy a baba nagyon fázik.Ha a baba hidegebb, a bőre foltos lehet, és a szokásosnál sápadtabb. Tüsszöghet, nyűgös lehet, de akár nagyon nyugodt és csendes is. Ha bármi szokatlant tapasztalunk, érdemes ellenőrizni, nem túl meleg vagy hideg-e a baba, és az orvoshoz fordulni.

Hogyan öltöztessük a babát a lefekvéshez?

 • A legjobb és a legbiztonságosabb az egyszerű ruha. Öltöztessük lehetőleg kezeslábasba, egy darabból álló alvóruhába, és hagyjuk ki a zoknikat, sapkákat, és egyéb kiegészítőket.
 • Az AAP javaslata, hogy a babákat öltöztessük könnyebb ruhába az alváshoz. Általános javaslat, hogy a babára egy plusz réteget érdemes adni, mint amit hasonló környezetben viselünk, és fontos, hogy a baba ne legyen túlöltöztetve.
 • Az AAP azt is javasolja, hogy ne legyen laza takaró a baba kiságyában.
 • Miután a babát lefektettük, érdemes rendszeresen ellenőrizni, nem túl meleg vagy hideg-e. Ha a baba bőre nagyon meleg, nyirkos vagy izzadt, szükség esetén vegyünk le róla egy vagy két réteg ruhát.

A cikk forrása: verywellfamily.com