Gyerek

A légkondi miatt is fájhatnak ízületeid

A nyári meleget, különösen az egyre jellemzőbb hőséget sokan csak légkondicionált helyiségekben tudják átvészelni, ami azonban bizonyos esetekben torokfájdalmat, fejfájást okozhat és hozzájárulhat akár az ízületi gyulladás belobbanásához is.
2019. Augusztus 08.
A légkondi miatt is fájhatnak ízületeid

Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos az összefüggésekről és a kezelési lehetőségekről beszélt.

Nem a légkonditól keletkezik, de belobbanhat tőle az ízületi gyulladás

Vitathatatlan tény, hogy a légkondicionált helyiségekben sokkal kellemesebben kibírható a nyári hőség, dolgozni, pihenni is jobban lehet, mint a klímával fel nem szerelt lakásokban, munkahelyeken. Az azonos hőmérsékletre és alacsony páratartalomra beállított, zárt rendszerben keringő levegő még a port és a polleneket is kizárja bizonyos mértékig.

Ugyanakkor a csukott ablakok megakadályozzák a légmozgást és a hideg levegőt is mindig ugyanabban a sávban fújja be a rendszer. Ezek azok a tényezők, amelyek sokaknál torokfájást, sőt gyulladást, rekedtséget, fejfájást, kimerültséget, esetleg nőgyógyászati panaszokat is okozhatnak. Sokan panaszkodnak ízületi fájdalomra is a légkoncival összefüggésben, de azt tudni kell, hogy a klíma “csupán” belobbantani képes a lappangó ízületi gyulladást, a reumatikus betegségeket. A felhevülés utáni lehűlés, a nyirkos hideghatás pedig fokozza az izomfeszülést és – görcsöt, ami szintén fájdalmat eredményezhet.

Ízületi fájdalomnál fontos az orvosi segítség

Ha az ízületi fájdalom nem múlik el néhány napon belül, esetleg ízületi gyulladásra gyanakszunk, érdemes orvoshoz fordulni, mert így gyorsabban, hatékonyabban, az erős fájdalomcsillapítók lehetséges mellékhatásaitól mentesen gyógyulhatunk. .

Az ízületi fájdalom csökkentésében nem kizárólag a fájdalomcsillapítókra lehet alapozni. Hatékony alternatív segítséget jelenthet számos módszer, mint például a hialuronsav injekció, amely szinte megolajozza az ízületeket. A beinjektált anyag egy átlátszó gél, amely nagy koncentrációban tartalmaz hialuronsavat. A gyulladás által érintett ízületbe fecskendezzük ezt a készítményt, hogy csökkentse a fájdalmat, valamint visszaállítsa az ízület kenését és lökéscsillapítását. Szóba jöhet még az orvosi kollagén-terápia, amely szintén injekciós kúraként csökkenti a fájdalmat, kezeli a kiinduló problémát – mondja dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. 

A lökéshullám terápia is igen jó módszer, ugyanis a hullám áthatol a test felszínén és beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, oldja a triggereket, élénkíti az anyagcserét és a vérkeringést. Ezáltal a kezelések nem csak a fájdalmat csökkentik, de a valódi okot szüntetik meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával. Ugyanakkor érdemes szem előtt tartani, hogy az ízületi gyulladások részben megelőzhetők rendszeres testmozgással, a normál testsúly megőrzésével és például a légkondicionálás körültekintő kezelésével.

Íme, az ízületbarát légkondicionálás szabályai

  • Ne vigyük túlzásba a hőmérséklet-különbséget: a légkondicionált helyiség legfeljebb 6-8 fokkal legyen hűvösebb a kinti hőmérsékletnél.
  • Ne irányítsuk közvetlenül magunkra a hideg levegőt. Ideális esetben már a klímaberendezések felszerelésekor érdemes úgy tervezni, hogy a főáramlat ne a legtöbbet használt területre érkezzen.
  • Ha megoldható a légkondicionáló ki- és bekapcsolása, a hűtést próbáljuk meg arra az időszakra időzíteni, amikor nem tartózkodunk az adott helyiségben. Amikor pedig már elértük a kívánt hőmérsékletet, kapcsoljuk ki a hűtést.
  • Ne tartózkodjunk tartósan klimatizált helyiségben, óránként menjünk ki pár percre onnan. Légkondis munkahelyen mindig legyen nálunk melegebb ruha, amivel melegen tarthatjuk ízületeinket.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: FájdalomKözpont