Gyerek

A betegség, ami miatt a nőknek termékenységi nehézségeik vannak, a férfiaknak több gyerekük

Az ebben a betegségben szenvedő férfiaknak több gyerekük van, mint egészséges társaiknak.
2024. Január 24.
Apa és fia
Kép: Getty Images

Azt már egy ideje tudjuk, hogy a gyulladásos ízületi betegségekben szenvedő nők gyakran termékenységi problémákkal szembesülnek, de arról nem sok kutatás volt eddig, hogy ez a betegség hogyan érinti a férfiakat. Egy 2021-ben készült tanulmány kimutatta, hogy a gyulladásos ízületi betegség meddőséget okozhat a férfiaknál, de több már akkor jelezték a kutatók, hogy több kutatásra van szükség a témában.

Egy nemrégiben közzétett tanulmány szerint a gyulladásos ízületi betegségben szenvedő férfiaknak több gyerekük van, mint azoknak, akiknek nincs ilyen betegségük. A kutatás 10 865 norvég férfit monitorozott, akik olyan ízületi betegségekben szenvedtek, mint például a reumatoid artritisz, az arthritis psoriatica és a spondyloartritisz. A gyulladásos ízületi betegségben szenvedő férfiak adatait összehasonlították egy 54 325 férfiból álló kontrollcsoporttal, amely olyan férfiakból állt, akiknek nem voltak ilyen betegségeik.

A tanulmány három időszakot vizsgált – 1967-85, 1986-99, és 2000-21 között – és arra az eredményre jutott, hogy a gyulladásos ízületi betegségben szenvedő férfiaknak minden időszakban átlagosan több gyermekük született, mint egészséges társaiknak. Ez különösen a legutóbbi időszakban volt egyértelmű, ahol jelentős változások történtek a betegség kezelésében.

Amikor a kutatócsoport azt vizsgálta, hogy mikor kezdődött a férfiak betegsége, azt találták, hogy a 20 éves kor előtt vagy a reproduktív korban diagnosztizált férfiaknak hasonló számú gyerekük volt, mint azoknak, akiknek nem volt gyulladásos ízületi betegségük.  Az idősebb korban diagnosztizáltak esetében azonban kevesebb gyermektelen férfi volt, ami arra utal, hogy a betegségen kívül más tényezők is számítanak.

Bár a tanulmány érdekes megfigyelésekre jutott az ízületi betegségek és a termékenység közötti lehetséges kapcsolatról, mégis érdemes megjegyezni, hogy nem ad egyértelmű magyarázatot a megfigyelt jelenségre. Magán a betegségen kívül a vizsgálat körén kívül eső tényezők közé tartozhat az érzelmi jólét, a munkahely és a dohányzási szokások, ahogyan azt a kutatók megjegyezték: „A gyulladásos ízületi betegség kialakulásával vagy meglétével kapcsolatos tényezők befolyásolhatják a termékenységet, és ez további vizsgálatot igényel.”

(Interesting Engineering)