Gyerek

Így segíthetsz a gyereknek, ha fáj a torka

Torokfájás, köhögés, orrfolyás, láz... Hogyan enyhíthetjük a kellemetlen tüneteket? Mit érdemes kipróbálni, hogy gyorsabban gyógyulhasson a kisgyermek?
2018. November 17.
Torokfájás: hogyan enyhíthetjük a tüneteket?

A felső légúti fertőzéseket – így a torokfájást, torokgyulladást is – általában vírusok okozzák, vagyis nem érdemes (és nem is szabad!) antibiotikumokkal kezelni a beteget, nem lesz tőle jobban, nem fog gyorsabban meggyógyulni. Kivételek persze mindig akadnak, például ha a streptococcus nevű baktérium okozza a torokgyulladást, de ennek diagnosztizálása mindig a gyerekorvos feladata.

Következzen néhány tipp a torokfájás enyhítésére!

  • Biztosítsunk elegendő folyadékot a gyereknek, és hagyjuk annyit pihenni, amennyit csak szeretne!
  • Gondoskodjunk arról, hogy a szoba levegője ne legyen száraz: használjunk párásítót!
  • Meglepő módon, a hideg csökkentheti a fájdalmakat, ezért kínálhatunk a gyereknek gyümölcsös jégnyalókát. Ettől nem fog “megfázni”.
  • A hagyományos gőz is jótékony hatású lehet, mert segíthet feloldani a letapadt váladékot. Borítsunk egy törülközőt a gyerek fejére, és kérjük meg, hogy hajtsa forró vízzel teli edény vagy a forró vízzel folyó csap fölé. Nagyjából 5-10 percig tartsuk ebben a helyzetben. Naponta több alkalommal is megismételhetjük. Legyünk azonban nagyon óvatosak, nehogy baleset legyen a vége!
  • A meleg, mézes tea, vagy a zöldséges húsleves bizonyítottan jót tesz a betegeknek: segít pótolni a folyadékot és gyógyító összetevőket is tartalmaz. Vigyázzunk, egy év alatti gyermeknek semmiképpen ne adjunk mézet!
  • Az idősebbeket megtaníthatjuk arra is, hogy meleg, sós vízzel gargalizáljanak (1 mokkáskanálnyi sót keverjünk el 2 deci kellemesen meleg vízben).

(via)

Ezt is érdemes elolvasni: