Gyerek

Mi az ideális hőmérséklet a lakásban?

Jönnek a hűvösebb napok, egyre többször nyúlunk az otthoni termosztátok szabályzójához. De vajon hány fok is legyen a lakásunkban? Te is bizonytalan vagy még abban, mi lenne az ideális hőmérséklet nálatok?
2015. December 31.

Mi az ideális hőmérséklet a lakásban?

Pénztárcaapasztó fűtés

Egy középkori angol mondás szerint a ház fűtése hasonlatos az elégetett pénzhez. Talán túlzónak tűnik ez a hasonlat, de van benne igazság: a megfelelő hőmérséklet beállítása ugyanis nemcsak közérzetünket, hanem a családi költségvetést is befolyásolja.

Ha nem tartózkodtok napközben a lakásban, ne fűtsétek feleslegesen! Elég 18-19 fokon tartani a hőmérsékletet. Ez nem vezet a lakás kihűléséhez, és könnyen fel tudjátok újra melegíteni a lakóhelyiségeket.

Nincs pontos szabály a szabályzóra

Természetesen nincs kőbe vésett szabály arra vonatkozóan, hogy hány fok az ideális hőmérséklet, hiszen a hőérzetet számtalan tényező befolyásolja. A hőmérséklet kiválasztásánál fontos szempont, hogy komfortosan érezzétek magatok otthon, a család igényeihez igazodjon a lakás klímája.

Általános szabályként megjegyezheted, hogy a nappalitokban, ahol valószínűleg a legtöbbet tartózkodtok, 21 foknál ne legyen melegebb. A gyerekszobában viszont már érdemesebb egy nagyon picit feljebb tekerni a szabályzót, de csak 1-2 fokkal. Kivételt képez ez alól a gyerekek esti fürdetése, amikor melegebb környezetet kell biztosítanunk számukra (22-23 fok).

A túlzás megbetegíthet

A nappali hőmérséklet megválasztása egészségetekre is befolyással lehet. A túlmelegített lakásban (és óvodában) tartózkodó gyermek nehezebben viseli a hőmérséklet-különbséget, és sajnos hajlamosabb könnyebben megfázni, ráadásul egész viselkedését negatív irányba terelheti a túlzott meleg. Ha megfigyeled, a melegben tartózkodó gyermek bágyadtabb, nehezen reagál az ingerekre, vagy épp fordítva: ingerültebb, feszültebb lehet.

A kelleténél hűvösebb lakásban viszont a felső légúti betegségek, torokfájás, torokkaparás kockázatával kell számolni, ráadásul a hideg lakás a penészgombák kedvence, ami szintén veszélyes lehet a család egészségére.

Hol álljon a hőmérő higanyszála éjszaka?

Nagyanyáink nem sokat bíbelődtek az éjszakai fűtéssel: a hőszabályozást megoldották egy egyszerű tollas dunyhával. Érdemes megfontolni ezt a módszert.

Az ideális alváshoz ugyanis kifejezetten javasolt a fűtést lejjebb venni, és 18-19 fokra beállítani. Gyermekek esetében természetesen itt is érvényes az 1-2 fokkal melegebb-szabály, de náluk sem indokolt a túlzó aggodalomból fakadó befűtés. Ezt elsőgyerekes anyukák nehezen hiszik el, pedig ha túl meleg van a szobában, azt vehetitek észre, hogy a gyerkőc nehezebben alszik el, gyakrabban kel fel éjszaka, és reggelre nem lesz kipihent.

A kellemes, nyugodt alváshoz tehát inkább megfelelő hálóruhát és takarót válasszatok a család valamennyi tagjának. Ha pedig aggódsz amiatt, hogy kitakarózik a gyerkőc éjszaka, bújtasd hálózsákba, esetleg éjszakára húzz a lábára egy alvós zoknit.

Kapcsolódó cikkek: