Baba

6 tipp, hogy babád jól aludjon a hőségben

A hőség a babákat is megviseli, és a napirendjüket is felboríthatja. Mit tehetsz, hogy könnyebben átvészeljétek a meleget? Az alvásszakértő javaslatai segíthetnek.
2014. Június 14.

A hosszabb nappalokkal és a forró nyár beköszöntével a kicsik napirendje könnyen felborulhat. A londoni Millpond gyermekek alvását kutató klinikájának szakértője a következő tippeket javasolja a kismamáknak, hogy könnyebben átvészeljék a meleg nappalokat és éjszakákat.

Zárd ki a fényt!

Biológiai óránk a nappalok hosszához igazodik, ezért az alvásigényünk az évszakokkal együtt változik, nyáron többnyire kevesebb pihenéssel is beérjük. A nyugodt alvásért felelős melatonin hormon szintje a sötétedés idejétől és hosszától is függ, ezért kisbabád megszokott alvásrutinjának tartásához érdemes a szobát a lehető legjobban elsötétíteni. Sötétítő függönyök, redőny használatával elkerülheted, hogy már hajnaltól besüssön a szobába a napfény, illetve késő estig világos legyen a gyerekszoba, megzavarva ezzel a baba alvásritmusát.

Tartsd hűvösen a szobát!

Kutatások igazolják, ha túlságosan fölmelegszik a lakás, az jelentős mértékben zavarja a nyugodt alvást. A lakások ideális hőmérséklete 18-20 fok, amit a nyári melegben szinte lehetetlen tartani. Hogy a babaszoba túlzottan fölmelegedjen, elkerülheted, ha már a meleg napok beköszöntétől kezdve megpróbálod hűvösen tartani a helyiséget. A sötétítő függönyök nappal is jó szolgálatot tesznek, hiszen ha legalább félig behúzod, azzal jóval lassabban melegszik fel a szoba. Segíthet az alacsony fordulaton keringtetett ventillátor is közel állítva a gyerekszoba ablakához.

Pihenjetek együtt!

A nyári utazások idején nem könnyű tartani a napirendet. A szabadság végén mielőbb térj vissza a baba megszokott időbeosztásához. Kezdetben pihenj együtt a kisbabáddal. A hűvös, leárnyékolt szobában könnyebb megy a délutáni alvás, ha gyengéd simogatással, játékkal vagy meseolvasással segíted gyermekednek az elalvást. Ha a kicsi igényli az alvás előtti “nassolást”, adj neki banánt vagy meleg tejet, esetleg zabkekszet, amelyek aminosavat tartalmaznak, segítve az álmosság kialakulását.

6 tipp, hogy babád jól aludjon a hőségben

Tartsd az esti rutint!

Nyáron is érdemes betartani a már jól bejáratott fürdetési és alvásrendet a baba és persze a saját nyugalmad érdekében. Ha a baba hozzászokott, hogy hét órakor fürdeted, akkor ezen a későbbi sötétedés miatt sem érdemes változtatni. A nyugodt alvást segíti a levendulás, relaxáló hatású babafürdető. A fürdést követő fogmosás után máris irány a babaszoba. Ha ugyanis a nappaliban vagy az otthon bármely más helyiségében töltitek a lefekvés előtti időt, azzal könnyen kizökkentheted a kicsit az alvásra való ráhangolódásból. Olvass neki mesét, a történet végén kívánj jóéjszakát, húzd be a függönyöket vagy ereszd le a redőnyt, majd hagyd egyedül a szobában. A baba önmagától alszik el, hiszen megszokja, hogy nem ringatod vagy altatod esténként – áll a Babyexpert.com cikkében.

Ne öltöztesd túl!

A meleg éjszakákra nem kell felöltöztetni a babát, elegendő, ha a pelenkán kívül egy vékony kistrikót adsz rá. Ha nagyon meleg van a lakásban, még takaróra sincs szükség, a baba nem fog fázni éjszaka. Ha teheted, nyisd ki az ablakot, szellőztess egész éjjel, de hajnalban húzd be a sötétítőket, hogy a kicsi ne ébredjen fel túl korán.

Óvatosan a légkondicionálóval

Egyre több otthon felszerelése a légkondicionáló, amivel ugyanakkor nem árt óvatosan bánni, mert a baba könnyen megfázhat. Inkább nappal, és ha lehet, csak akkor kapcsold be a gépet, amikor nem tartózkodtok otthon, hogy mire hazaértek, kellemesen hűvös lakás várjon benneteket.

További hasznos cikkek: