Baba

A 12 legfontosabb tipp, hogy jól érezze magát a baba

Akár békés, akár sírós, a helyét nehezen megtaláló kisbabád született, mindent elkövettek, hogy jó legyen neki. Összegyűjtöttük a gyakorlatban legjobban működő tippeket!
2015. Január 21.

A 12 legfontosabb tipp, hogy jól érezze magát a baba

1. Szoptatás

A legtöbb kisbaba remekül érzi magát, ha mellen lehet. Ez nem jelent feltétlenül és minden alkalommal evést, sokszor csak egyszerű cumizgatásról, vagyis “komfortszopásról” van szó. A szoptatás nemcsak táplálék-, hanem vigaszforrás is a kisbaba számára. Biztonságban érzi magát, ha fázott, felmelegszik, ha álmos volt, elalszik, ha rossz kedve volt, megnyugszik.

2. Kenguruzás

Így hívják az ősi módszert, amellyel már a főemlősök is éltek: a pici majom születése után még hónapokig anyja bundájába kapaszkodva utazik. Próbáld csak ki, milyen jól esik ugyanez a kisbabának is! Légzését ösztönzi és rendezi a felnőtt mellkas ritmusos fel-le süllyedése. A felnőtt meleg teste a picit is megfelelő hőmérsékleten tartja. Jókat lehet így együtt szundítani.

3. Hordozgatás

Vannak kisbabák, akik kevésbé szívesen élnek a komfortszopás lehetőségével, és ha befejezték az evést, rögtön ki is köpik a mellbimbót. Ha viszont letesszük, szemlátomást rosszul érzik magukat, nyűglődni kezdenek. Járkálni kellene velük. Ilyenkor jelent gerinckímélő megoldást a jól, tehát elég szorosan megkötött hordozókendő, amelyben tökéletesen körülölelt állapotban, kényelmesen alhat és nézelődhet a baba. Közben hallgatja édesanyja vagy édesapja egyenletes szívdobogását.Az egész a méhen belüli nyugalomra és a biztonságot nyújtó körbezártságra emlékezteti. Sétálni is vihetitek így, nem fog még télen sem kihűlni és megfázni, mert a tested melegíti. Elvégezheted a sürgős házimunkákat is, majd, ha a baba elcsendesedett, le is dőlhetsz vele együtt egy kis közös pihenésre anélkül, hogy megbolygatnád és felébresztenéd.

4. Összebújás az ágyban

A csecsemő társas lény, és általában rossz néven veszi, ha egyedül hagyják. Sok szülő tapasztalja, hogy békésebben telnek az éjszakák, ha legalább az alvásidő egy részében ott lehet szülei között az apróság. Álmában hol a mamához, hol a papához kúszik oda, befészkeli magát, és békésen alszik.

5. Beszélgetés a kisbabával

Ha viszonylag nyugodt, akkor kellemes perceket szerezhetsz neki egy kis társalgással. Két hónapos kor körül hallhatjuk az első gügyögéseket a picitől. Olyan, mintha a hozzá forduló felnőtt szavaira válaszolna: gö, ágo, és mindezt széles mosollyal kíséri. Fektesd a térdedre, karoddal emeld meg a felsőtestét, tartsd a fejecskéjét, nézz a szemébe, és így beszélgess vele. Ezt már az újszülöttel is érdemes megtenni, de a kezdeti időkben még csak figyelmes, átható tekintetére számíthatsz viszonzásképpen.

6. Válasz a baba sírására, jelzéseire

A kényeztetéstől való félelem gyakran akadályozza a szülőket abban, hogy mindig (vagy lehetőleg gyakran) válaszoljanak a baba jelzéseire. Pedig nagyon fontos az érzelmi és értelmi fejlődés szempontjából is, hogy a pici megtanulja, miként fejezheti ki magát egyre érthetőbben, milyen válasz érkezik a külvilágból. És ami a leglényegesebb: felépül benne az ősbizalom, megtanul bátran hagyatkozni szüleire, hiszen odafigyelnek a megnyilvánulásaira.

7. Kényelmes, puha ruhácskák

Bizony cseppet sem mindegy, mit adsz rá a babára! A túlságosan bő szabású holmiba belegabalyodik kapálózás közben. A cipzárral záródóak belenyomódhatnak puha bőrébe, a cipzár vége pedig sokszor szúrós, és csúnyán felsebzi a pici nyakát. Ugyanez a helyzet a nyaknál bevarrt cédulákkal, a szélük sokszor alattomosan szúrós. Nem utolsó szempont az sem, hogy kényelmesen, gyorsan rá lehessen adni, lehetőleg nem a fején keresztülhúzva, mert azt a legtöbb csecsemő igencsak utálja. Vajon milyen anyagból készült a babaruha? A legjobbak a könnyen kezelhető, selymes tapintású, puha holmik, amelyek sehol sem szorítják a baba testét túlzottan szoros gumírozással.

8. Séta a friss levegőn

A friss, hűvös levegő szinte minden bajra gyógyír az éhséget és az erős fájdalmat kivéve. A hideg levegő meglepetésként éri a babát, abbahagyja a nyűglődést. Ha náthás a kicsi és köhög, könnyebbé válik a légzése, mérséklődnek a panaszai. Ha babakocsiban sétáltatjuk, burkoljuk be jó melegen, és ha van erre alkalmas terasz, akár rendszeresen alhat a friss levegőn.

9. Babamasszázs

Fürdés után jólesik a kisbabának, ha meleg, babaolajos tenyerünkkel gyengéden végigmasszírozzuk a testét. Közben halkan duruzsolhatunk neki, és hatalmas puszikat nyomhatunk a hasára, hátára és a combocskáira.

10. Böfiztetés

Nem kötelező művelet etetés után, de néha határozottan megkönnyebbülést hoz a babának, különösen olyankor, amikor etetés előtt hosszasan sírt. Sírás közben ugyanis rengeteg levegőt nyel a pici, és így az evés is kínlódással járhat. Közben is tarts kis szüneteket, amikor távozhat a bent rekedt levegő.

11. Babagami

Ez nem más, mint a csecsemő szoros betekerése egy meleg kendőbe vagy takaróba. Ez is jó megoldás meg a hagyományos pólya is, próbáld csak ki! Nagyjából másfél-két hónapos korig élvezik a kisbabák, utána már több mozgásszabadságra vágynak. A magyarázat egyszerű: amíg még működik a kisbaba úgynevezett Moro-reflexe (ijedtében szétcsapja a kis karjait), sokszor egyszerűen csak karjai önkéntelen mozgására riad fel, mert hirtelen úgy érzi, elveszíti az egyensúlyát. Ha bebugyoláltuk vagy kendőbe kötöttük, ilyesmi nem fordul elő.

12. Kólikatartás

Igaz, ezt elsősorban hasfájós babáknak találták ki, de jólesik azoknak is, akik kicsit túlpörögtek, elfáradtak vagy éppen túl sokat ettek. Ebben az ellazult lajhárpózban más a látószöge, nem kell fejecskéje tartásával bajlódnia, közben jólesően tartja a hasát egy meleg tenyér – és nézelődhet kedvére.

Ha ezekkel mind zátonyra futottál, próbálkozz kevésbé kézenfekvő apróságokkal, hátha ezek közül jön be valami.Kapcsolódó cikkeink: