Baba

Babagami

Ehhez a hajtogatós játékhoz nem színes papírokra lesz szükségünk, mint az origaminál, hanem kendőre, puha takaróra, frottírtörölközőre. Az útmutatót követve könnyűszerrel elsajátíthatjuk a babagami művészetét.
2011. Június 14.

Az újszülöttet sok édes kis holmi várja, első hódolóitól pedig még kap néhányat. A sok csinos cucc és body mellett ne feledkezz meg egy-két kellemes tapintású, kedves mintájú takarócskáról, nagyméretű kendőről se. Jó szolgálatot tesz fürdés után, elalvás előtt, nyűgösködés, hasfájás esetén. A könnyen kihűlő újszülöttet melegen tartja, a már virgonckodó pedig boldogan meztelenkedhet alatta.

A legtöbb baba szereti, ha puha kendőbe tekerik. Ősidők óta használatos, napjainkban újra felfedezett módszerről van szó. Különösen az apró újszülöttnek esik jól, ha a semmiben kapálózó karjait ismét körülöleli valami – ez az anyaméh védettségére emlékezteti. Megkönnyítjük számára a külvilági élethez való alkalmazkodást, ha időnként visszavarázsoljuk a magzati lét paradicsomi állapotába. Persze a baba nemcsak az anyaméhet érintette belülről, hanem saját testét is. A picit megnyugtatja, ha saját összedörgölődő lábacskáit érzékeli. Hiszen a hajtogatott takaró vagy kendő alatt elég, ha pelus és body van rajta.

Próbáld ki a különböző hajtogatási módszereket!

Figyeld meg, mikor mi válik be. Fontos, hogy még a megnyugtató, szoros pólyázás se legyen kényszerzubbony. Tenyeredet csúsztasd be a nyaknál a kendő és a baba teste közé: ha ezt kényelmesen meg tudod tenni, biztosan nem túl szoros a csomag. Lent pedig annyi bőségre van szükség, hogy a lábait be tudja hajlítani a baba. A hagyományos pólyával szemben – amely rögzítette a pici lábakat, és emiatt hátrányosan befolyásolta a csípők fejlődését – a babagami jóval nagyobb mozgásszabadságot biztosít, és ezt az ortopéd orvosok is elismerik.

Ráadásul a szoptatást komolyan megnehezíti a hagyományos pólya, míg a kendőbe bugyolált babát igen sokféle testhelyzetben jól mellre teheted. Különösen hasznos akkor, ha az újszülött kapálózása megnehezíti a szoptatást. A kis takaró, amelybe beletekered, megakadályozza, hogy a semmiben kaszáljon apró karjával, és akaratlanul is ellökje magát a melledtől.

Erre figyelj!

 • Természetes alapanyagú, puha, laza szövésű, némileg rugalmas anyagot válassz, különösen, ha közvetlenül érintkezik a bőrfelülettel. Jó megoldás a pamutszálból kötött takarócska is.
 • Ne legyen vastag!
 • Kezdetben elegendő egy 60 x 90 centis darab is, aztán ha gyorsan nő a baba, és kedveli a bebugyoláltságot, szert tehetsz egy-két nagyobbra is.
 • Meddig jó?

  A legtöbb kisbaba az első egy-két hónapban szereti legjobban a bebugyoláltságot. Később a mozgásfejlődés sebességétől függően, ahogy használni kezdi a kezét, forgolódik, ahogy egyre aktívabb lesz, lassan kinövi ezt a remek megnyugtatási módszert.

  Így csináld!

  Átázott a rugi, és nincs nálad másik? Semmi pánik, oldd meg a helyzetet rugalmasan! Erre való a vészhelyzet-babagami: Teríts egymásra elcsúsztatva két közepes méretű kendőt (textilpelenkát, konyharuhát, fejkendőt), és a felső sarkát hajtsd le befelé. Fektesd rá a babát úgy, hogy a vállai lelógjanak a kendőről. Hajtsd át a kendő jobb sarkát a babán, és tűrd a háta mögé. Ügyelj arra, hogy szépen kisimuljon, mert a textília gyűrődései nyomhatják a babát. Ezután az alsó sarkot hajtsd fel, és rögzítsd a kendő felső széle alá tűrve. Végül a bal sarok következik: hajtsd jobbra, és rögzítsd a baba hátán. És most gyorsan haza a rugiért, mielőtt kihámozza magát a baba a tekercsből!

  Babagami

  Megtetszett az ötlet? Ebben a könyvben

  bővebben is olvashatsz róla!

  Így nyugtasd meg a babagamival!

  Hajtsd le a kendő felső sarkát, és fektesd rá a babát úgy, hogy a válla is a kendőn legyen. Tedd lazán a karját behajlított pózban a teste mellé, majd hajtsd át a bal kendősarkot a hasán, és tűrd a jobb karja alá. Hajtsd fel az alsó sarkot, és dugd be a bal válla alá. Most a kendő jobb oldalát hajtsd rá a babára, a felső csücsköt tűrd a nyakához, a kendő többi részét körbetekered, és hátul rögzíted. Tartós csomag hosszabb időre is!

  Fürdés után

  A kapucnis fürdőlepedő megőrzi a fürdővíz melegét. Tekerd be a babát, amíg megszárad!Terítsd ki az előmelegített kapucnis fürdőlepedőt, és fektesd rá a babát. Fejére húzd rá a kapucnit, a bal sarkot hajtsd lazán a jobb kar alá. Most a jobb sarkot hajtsd át a baloldalra, az alsó sarkot tűrd belülre, a lábak közé. Finoman dörgöld végig a babát tetőtől talpig, élvezni fogja a dögönyözést!

  És íme egy videó, ahol megnézheted, hogy kell az újszülöttet betekerni.

  Kapcsolódó cikkeink:

 • Pólyázás vagy bugyolálás?
 • A 12 legfontosabb tipp, hogy jól érezze magát a baba
 • Testközeli babahordozás
 • Aranyérmes babakellék: a hordozó!
 • Forrás: Kismama magazin