Gyerek

A korán fekvő gyermekek okosabbak, ügyesebbek lesznek!

Egy tanulmány szerint a rendszeres lefekvési idő és az elegendő alvás jobb iskolai, óvodai eredményekhez vezethet.
2010. Június 12.

Azok a 4 éves gyerekek, akik mindennap közel azonos időben fekszenek le, jobb eredményeket értek elolyan felméréseken, ahol szövegértési és számolási képességeiket mérték fel.

Minden korosztálynak megvan a szükséges napi alvásigénye, ez a 3-5 éveseknél 10-12 óra. Minden tudományos vizsgálat alátámasztja, hogy az alvás feltölti a szervezetet energiával, hatással van a hangulatra, közérzetre és a tanulási eredményre is.

A korai lefekvés, és az ágybamenetellel kapcsolatos szülői szigor ugyancsak pozitívan hat a gyermek fejlődésére. Az Amerikai Alvástudományi Akadémia szerint az óvodás korú gyermekeknek legalább 11 óra alvásra van szükségük minden éjszaka. Azoknak, akik ennél kevesebbet alszanak, csökken a teljesítményük, mutatja a tanulmány, amit Erika Gaylor, az SRI International Kutatóközpont kutatója és kollégái végeztek.

Ha a szülők ragaszkodnak egy állandó lefekvési időhöz, az nagyon jó hatással lehet gyermekük nyelvi és szövegértési képességére” – mondta Gaylor az Akadémia sajtóközleményében. “A gyermekorvosnak rá kell vennie a szülőket, hogy egy olyan lefekvési időpontot alakítsanak ki, ami a gyermek egészséges alvásához szükséges.”

A tanulmány készítése során telefonos interjúkban 8000 szülőt kérdeztek meg. Először a gyermek 9 hónapos korában, majd 4 éves korában számoltak be a szülők gyermekük alvási szokásairól. Az eredményeket a SLEEP 2010 elnevezésű, alvástudománnyal foglalkozó szakmai szervezetek éves konferenciáján tették közzé San Antonioban.

Kapcsolódó cikkeink:

  • Hogyan alszunk, mennyit alszunk?
  • A kialvatlanok jobban híznak!

  • Kérdések a baba alvásáról
  • Narkolepsziás gyerekek